DAMIR KRAJAC/CROPIX
ČEKA GA VELIKA BORBA

Znakovita izjava hrvatskog ‘džentlmena‘: ‘Kravu smo zaklali i od nje napravili steakove, da se više ne pojavi‘

‘Nakon utrke sam rekao i treneru da ovako nisam uživao pa skoro od Rija‘, kaže Damir Martin
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 27. svibanj 2023. 08:37

Dobar posao napravile su tri naše posade u repesažima drugog dana Europskog prvenstva na Bledu. Prvo su Josipa i Ivana Jurković pobjedom u svojoj skupini izborile nastup u A finalu ženskih dvojaca ‘bez’, potom su Anton i Patrik Lončarić trećim mjestom u skupini osigurali polufinale u muškim dvojcima ‘bez’, a onda je Damir Martin s odličnim vremenom, kao pobjednik skupine, prošao u polufinale muških samaca.

- Dobro sam startao, točno kako sam dogovorio sa Srećkom (trener Šuk, op.a.), znači što prije ući u zaveslaj za sredinu utrke i to držati dok se utrka ne riješi. Na nekih 600 metara do cilja imao sam komotnu razliku i tada je počelo malo šparanje, nisam više nabijao prednost, nego sam je održavao. Vidio sam i da je Slovenac Pfeifer malo pustio i da je Mađar Petervari-Molnar prešao naprijed tako da sam mislio da je to riješeno iako sam računao da bi Slovenac na domaćem terenu mogao još napasti u završnici. Tako je i bilo, na posljednjih 300 metara sam vidio da je vrag odnio šalu pa sam se ipak morao malo angažirati da to završi dobro - dobro raspoložen prepričao je Damir Martin utrku koju je završio s vremenom 6:49.81, prvi koji je išao ispod 6:50 prva dva dana natjecanja samaca na Bledu.

Razlike su bile male, ali prolaz je bio pod kontrolom. Bendi, kako Martin zove Mađara Bendeguza Petervari-Molnara, još je jednom ostao iza našeg veslača, ali je i on prošao u polufinale (6:50.55), a Slovenac Filip-Matej Pfeifer je ostao za malo kratak (6:51.28).

- S Bendijem sam sparirao u Zagrebu nakon Svjetskog kupa, imali smo nekoliko zajedničkih treninga, onih ključnih, treninga brzine i tu smo uvijek podjednaki. Tako je bilo i prije Tokija, uvijek smo na treninzima tu negdje, ali na utrci sam ispred. Sad sam ga na nekim treninzima i dobivao tako da me nije bilo strah da to neću uspjeti, nego samo koliko će Slovenac stiskati njega pa da on stisne mene.

Kao pravi džentlmen

U polufinalu će Martin veslati u prvoj skupini u kojoj su još Danac Sverri Nielsen, Litavac Dovydas Nemeravicius, Bugar Kristian Vasilev, Talijan Davide Mumolo i Španjolac Gonzalo Garcia Ferrero.

- Ima nepoznanica, ima poznanica, ali bitno je da ja sebe dovedem u red najbolje što mogu. Odnosno, ako ću ja dobro odveslati, nema straha. Znam da mogu brzo veslati, znam da ću se oporaviti, znam da sam u dobrom treningu i idem ponovo uživati. I u četvrtak sam imao dobru utrku u kvalifikacijama s Olijem Zeidlerom, jedino što moram realno reći da na papiru to bolje izgleda nego što je bilo zbilja na terenu. On je “zaspao” na startu, fulao prvih nekoliko zaveslaja, pa sam ja već peti napravio, a on još nije ni krenuo. Tu je zaostao nekih 3-4 sekunde sigurno pa se šalim da je fino odgojen i zato je dao starijima prednost ha, ha.

A onda ste mu vi uzvratili na kraju utrke.

- Kao pravi džentlmen, naravno. To vam je tako, prava džentlmenska disciplina su samci - nastavlja šalu odlično raspoložen Martin.

Nadamo se da nećete biti preveliki džentlmen u polufinalu?

- Nikako, u polufinalu ću biti kao kauboj.

U Zagrebu, na prvom Svjetskom kupu, “pukao” je u polufinalu, treća utrka u dva dana bila mu je previše, ali sad je ipak veći razmak. Tada je rekao da se u polufinalu osjećao kao da vuče mrtvu kravu, pa se nadamo da je krava ostala čvrsto zavezana u Zagrebu.

- Ma kakvi, zaklali smo ju i pojeli steakove, da se više nikad ne pojavi.

Glavni cilj sezone je Svjetsko prvenstvo, sve što radite usmjerno je prema tome i plasmanu na Igre u Parizu 2024., ali ovo je ipak Europsko prvenstvo. Koliko bi vam u ovom trenutku značio plasman u A finale? Borbu za medalje nismo spominjali, korak po korak...

- Bio bih sretan, ali to opet ne mora ništa značiti. Meni bi više značilo da ponovim utrku na 6.50 i da sam u regularnoj utrci unutar 4 sekunde recimo s Olijem, to bi mi bilo važnije od mjesta na kojem bih završio. Puno više mi sad znači izvedba i da ponovim ovo što sam odveslao u repesažu. Nakon utrke sam rekao i treneru da ovako nisam uživao pa skoro od Rija, ovoliko guštao u dužini i ritmu zaveslaja.

Po tri najbrža u finale

U drugom polufinalu su svjetski prvak Oliver Zeidler, olimpijski pobjednik Stefanos Ntouskos, Nizozemac Leonard van Lierop, Mađar Bendeguz Petervari-Molnar, Belgijanac Tim Brys i Rus Nikolaj Pimenov, koji od ove godine vesla za Srbiju.

Kjetil Borch, olimpijski doprvak iz Tokija, nije uspio ući u polufinale, a Norvežanin glavni razlog za lošije stanje u ovom dijelu sezone vidi u pretreniranosti tijekom zime.

- Ali izvući će se on iz trenutačne rupe, uopće ne sumnjam, bit će pravi na SP - kaže Martin.

Po tri najbrža iz dvije skupina proći će u nedjeljno A finale, a ako ponovi utrku kao u petak, tamo će sasvim sigurno biti i Damir Martin.

Blizanke su se vratile u pravi ritam

Uoči Europskog prvenstva bilo je pitanje jesu li se blizanke Jurković, nakon lošeg nastupa u Zagrebu, vratile u pravi ritam, a sudeći po prve dvije utrke na Bledu, odgovor je - da.

U repesažu su pobijedile u svojoj skupini i plasirale se u nedjeljno A finale (11.49). Josipa i Ivana Jurković slavile su s vremenom 7:12.34 ispred Britanki Emily Ford i Esme Booth, koje su lani bile srebrne na EP i 5. na SP (naše djevojke su bile 5. na EP i 6. na SP), koje su imale vrijeme 7:15.00.

- Utrku smo odradile onako kako smo zamislile i kako smo se dogovorile s trenerom. Ovo nam je veliki poticaj za dalje i nadamo se da će finalna utrka proći jednako dobro kao i ove dvije - rekla je Ivana Jurković.

Iz druge skupine u A finale su prošle Španjolke Cid i Briz Zamorano (7:09.19) i Njemice Lena Sarassa i Hanah Reid (7:13.15), a izravno iz kvalifikacija Rumunjke Vrinceanu i Anghel te Nizozemke Clevering i Meester.

Lončarići u polufinalu s društvom iz Zagreba

Anton i Patrik Lončarić s vremenom 6:34.96 bili su treći iza posada Nizozemske (6:32.78) i Litve (6:33.73) u prvoj od dvije repesažne skupine dvojaca ‘bez‘ i izborili nastup u polufinalu.

Zanimljivo, u istoj su skupini veslale tri bratske posade - Litavci Dovydas i Domantas Stankunas su blizanci kao i Lončarići i samo dva mjeseca stariji od naših veslača (2000.), a peti su bili Grci Dimitrios i Zizis Boukouvalas.

U polufinalu će suparnici Lončarića biti ponovo Nizozemci Wiersma i Krommenhoek, iskusni Poljaci Chabel i Szpakowski te tri posade protiv kojih su veslali na Svjetskom kupu u Zagrebu - svjetski doprvaci i brončani s prošlog EP, Španjolci Canalejo i Garcia, Švicarci Röösli i Gulich (pobjednici u Zagrebu) i Srbi Mačković i Vasić.

Četverac na pariće (Borković, Poljančić, Bošković, Šuk) bio je posljednji, peti u svojoj skupini i nastupit će u B finalu. Istu poziciju zauzela je i Dora Dragičević u lakom samcu pa će i ona nastupiti u B finalu.

Sinkovići u lakšoj skupini

Valent i Martin Sinković su u polufinalu dvojaca na pariće u skupini s Ircima, koji su u kvalifikacijama bili iznenađujuće ispred Francuza, Litvancima, Belgijancima, Moldavcima i Nijemcima.

Druga skupina je puno jača jer su tu tri od četiri trenutačno najjače posade - Francuzi (zlatni na OI i SP), Nizozemci (srebrni na OI) i Španjolci (srebrni na SP i EP) uz Rumunje, Talijane i Srbe.

DANAŠNJI RASPORED NAŠIH POSADA

Polufinala

10.48 Muški dvojac ‘bez‘

10.56 Muški dvojac na pariće

11.12 Muški samac

B finale

10.16 Četverac na pariće

Linker
21. travanj 2024 14:06