Screenshot: Instagram
SAMO ČISTI MIŠIĆI

VODIO JE CRO COPA, RAONIĆA..., ALI TO JOŠ NIJE VIDIO! HRVATSKI TRENER ZAPANJEN 'HRVATSKIM FERRARIJEM': 'On je najspremniji sportaš s kojim sam radio!'

MARINO BAŠIĆ Ugledni stručnjak za kondicijsku pripremu, čovjek koji je radio s brojnim vrhunskim sportašima, od braće Sinković, preko Borne Ćorića, do Mirka Filipovića, doveo je najboljeg hrvatskog skijaša Filipa Zubčića do razine na kojoj puca od snage, što se osjeća i na njegovim posljednjim rezultatima
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. veljača 2020. 20:23

Kad se u subotu, nakon premijerne pobjede u Svjetskom kupu, prisjećao vlastitih početaka, Filip Zubčić nije zaboravio spomenuti kako mu je Marko Šuman dugo vremena bio sve - i glavni trener, i kondicijski, i vozač, i serviser... Danas više nije tako, oko Filipa je okupljena odlična ekipa, a jedan od važnih kotačića u njoj je i Marino Bašić (41), ugledni stručnjak za kondicijsku pripremu, vlasnik teretane Basic Gym One i čovjek kroz čije su ruke prošli brojni vrhunski sportaši. Filip puca od snage, to je posve jasno, a godine i godine mukotrpnog rada na vlastitoj fizičkoj pripremljenosti konačno su počele stizati na naplatu.

Nema mjesta za greške

- Radimo zajedno skoro deset godina, još od njegovih juniorskih dana - prisjeća se Bašić, pa nastavlja:

- U takvom sportu poput skijanja prolaze samo projekti koji su dugoročni. Njegov trener Šuman radi cijelu karijeru s njim, roditelji ga prate cijelo vrijeme, isto tako i Hrvatski skijaški savez. Filip je sposoban, talentiran i jako puno radi već godinama, samo je trebalo vremena da se neke stvari poklope. To je sport, u njemu ne postoje garancije.

Koliko često uopće uspijeva “privesti” Filipa na dril s obzirom na to koliko vremena vrhunski skijaši provode na snijegu?

- Da, skijanje je specifičan sport, tako da imamo dvaput godišnje pripreme, obično u lipnju i srpnju, recimo u Rovinju, Delnicama ili na Pašmanu. Radimo po sedam ili deset dana, pa onda napravimo kratku pauzu, pa odradimo još jednom toliko. Napravimo pripreme i negdje u planinama, obično je to u Zermattu, a povremeno odradimo neke treninge i u Zagrebu kad dođe između utrka. Ponekad i ja ili moj suradnik odemo do njega kada je potrebno, ovisno kako posložimo program. Ali, non-stop smo u kontaktu, sve je kontrolirano i planirano. Kad traju utrke, i nema toliko potrebe za radom na kondiciji. U pravilu su suhe pripreme glavne, a dobro je i što zadnjih godina trenira stalno s Istokom Rodešom, pa onda svi zajedno radimo.

Screenshot: facebook
Zubčić i Marino Bašić (pripreme na Pašmanu 2015. godine)

Koliko je Zubčić dobro pripremljen, vidi se i po tome što često u završnicama vožnji, kad drugi skijaši gube snagu, on izvlači najviše iz sebe.

- Filip je, to mogu garantirati, najspremniji u svijetu skijanja, a mislim da je i najspremniji sportaš kojeg sam ikad trenirao. Svaki je sport na svoj način težak, ali u skijanju morate imati razvijenu i eksplozivnost, i izdržljivost, i snagu, i mobilnost, znači sve sposobnosti. Tu se ne možete sakriti. U nekoj momčadi, ako si malo sporiji, to možeš prikriti, u tenisu možda možeš izvući neko drugo oružje. U skijanju moraš biti kompletan, a osim toga, to je i opasan sport. Nije ista kazna kad izgubiš u tenisu ili kad izletiš sa 130 km/h u skijanju. Tu nema mjesta pogreškama, sve se brzo događa, opustiš se na desetinku sekunde i teško se vratiti. To je stvarno jedan od najzahtjevnijih sportova, vrijedan divljenja.

Screenshot: Facebook
Zubčić i Marino Bašić (pripreme na Pašmanu 2015. godine)

Obilježja šampiona

Na čemu danas najviše radi s Filipom?

- Budući da radim s njim deset godina, to je dugotrajan projekt. U prvim je godinama naglasak bio na nekim drugim stvarima, ali kako postaje stariji, njegov rad se akumulira, tako da smo ove godine neke stvari smanjili, promijenili neke vježbe, malo drugačije periodizirali skijanje u dogovoru sa Šumanom i to se pokazalo najboljim. Filip diže utege, radi puno skokova i sprinteva, odrađuje još neke varijante trčanja da dobije na izdržljivosti, vozi bicikl. Mora biti eksplozivan, mora biti jak, a ujedno mora biti i izdržljiv. Sve mora biti koordinirano, ništa ne smijete zanemariti. Naravno da su njemu neke sposobnosti bolje, neke malo slabije, ali sve je vrhunski. Od jedan do deset, sve mora biti što bliže desetki.

A što je Filipova desetka?

- Eksplozivnost mu je broj jedan, a i snaga i brzina su mu top u svjetskim razmjerima. Izdržljivost je isto blizu. Ali, eksplozivnost i snaga su na prvom mjestu. U njemu je puno akumuliranih treninga, jako je posvećen svemu što radi, pazi što jede, koliko spava. Nevjerojatne su težine koje može podići i nevjerojatne su stvari koje može napraviti što se tiče eksplozivnosti. On je talentiran, ali je jako puno radio da bi došao na ovu razinu. Ovo je samo nagrada za njegov trud.

Screenshot: Facebook
Zubčić i Marino Bašić (pripreme na Pašmanu 2015. godine)

Kad je spomenuo utege, koliko diže Filip?

- Ništa ne forsiramo jer mu čuvamo leđa, ali u nabačaju diže 130 kg, a u čučnju može ići preko 200 kg. Ali, kažem, pazimo da to bude u granicama jer ga moramo čuvati. Te težine može dizati bez forsiranja, ne znam dokle bi to išlo da forsiramo.

I činjenica da posljednjih godina nije imao težih ozljeda dosta govori o Zubčićevoj fizičkoj pripremljenosti.

- On je posvećen, pazi na sve, kao i mi oko njega. Dobro ga poznajemo jer godinama radimo s njim, tako da znamo kako reagira. Dobivamo i od njega povratne informacije, tako da znamo što je najbolje za njega. I fizioterapeut Zoran Pršo se jako dobro brine za njega, “servisira” ga redovito. Ali najviše je sam Filip zaslužan jer je on taj koji pazi na prehranu i spavanje i daje sto posto na svakom treningu. Nije to problem raditi tjedan ili mjesec dana, ali deset godina... On ima jako malo slobodnog vremena, malo je kod kuće, velika je to žrtva i nije lako ni mentalno to izdržati, ali zato je samo jedan na vrhu, zato nije lako biti šampion. A kad se uzmu u obzir njegova sposobnosti, stav i želja, on definitivno ima sva obilježja šampiona.

Screenshot: Facebook
Filip Zubčić i Marino Bašić već godinama surađuju, a rezultati se sve više vide

Samo čisti mišići

Koliko s takvim sjajnim fizičkim predispozicijama Filip još može trajati u vrhunskom sportu?

- Jako, jako dugo, mislim da sljedećih deset godina može biti na vrhunskoj razini. Pomaknula se ta granica. Ako ne bude ozljeda i ako nastavi ovako raditi, može još dugo trajati. Mislim da tek ulazi u svoj zenit, u sljedećih pet godina može napraviti velike stvari. Njegovo je tijelo fenomenalno. Imate jednog Cristiana Ronalda koji u 36. godini izgleda odlično. Ne vidim razloga da Filip Zubčić ne bude takav u skijanju.

Vratili smo se na kraju još jednom na izjavu da je Filip najspremniji sportaš s kojim je Bašić ikad radio. Kad pogledate koja su sve imena na popisu, to je velika stvar.

- Sto posto, ruku u vatru stavljam da je tako. Mogu to garantirati jer sam radio s puno vrhunskih sportaša. Recimo, braća Sinković su definitivno najbolji što su tiče izdržljivosti, ali kad pogledate sve sposobnosti ukupno, kad pogledate i snagu i eksplozivnost, Filip je broj jedan. Radio sam i s Bornom Ćorićem koji je također izvanredan, pa s puno MMA boraca, ali Filip je poseban.

Iako kaže da je Zubčića teško usporediti s bilo kime, ipak je odlučio povući jednu paralelu.

- Evo, imao sam priliku u zadnje vrijeme raditi s Mirkom Filipovićem. On je nevjerojatan, izvanredan u svim sposobnostima, možda bih njega mogao usporediti s Filipom. Dok sam radio s Milosem Raonicem, surađivao sam i s Goranom Ivaniševićem koji mu je tada bio trener. Po onome što mi je on pričao, kad je bio najspremniji, to je bilo tu negdje s Filipom. Ali, trenutno ne znam nikoga tko je spreman kao Zubčić. Posljednjih 20 godina sam u vrhunskom sportu, samo to proučavam, i da je netko toliko kompletan, da ima takvu građu, bez masnoće, samo čisti mišići, to je nevjerojatno. On je Ferrari!

Linker
17. travanj 2024 15:53