ALILILOVIĆ KAO PREDNOST

Vujović traži više: 'Vrijeme je da Duvnjak, Kopljar i Vori pokažu svoja prava izdanja'

'Hrvatska je favorit kao i u svim dosadašnjim utakmicama. To breme nije lako nositi, no naši igrači još nisu dali najbolje. Puno elemenata se može popraviti'
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 27. siječanj 2015. 22:50

Pobjeda Poljske protiv Švedske mnoge je iznenadila, iako bi puno veće iznenađenje bilo da su Šveđani bili kompletni, s Karlssonom i Anderssonom. Hrvatska je u svakom slučaju dobila teškog suparnika s igračima velikih gabarita koji odlično zatvaraju sredinu, gdje je Golužina momčad dosad postizala velik broj golova.

Prema onome što smo vidjeli iz dvoboja sa Švedskom, upravo će središnji blok Poljaka biti najteža prepreka našima. Oni svoju igru zasnivaju na bekovskim pozicijama i gustoća obrane će zbog toga igrati veliku ulogu. Kada bih se, primjerice, morao sjetiti nekog poljskog krila unazad 10 ili 15 godina, teško bi mi uspjelo.

Činjenica da su na krilima manje opasni opet ne znači da igru treba stalno tjerati u kutove. Valja je ravnomjerno raspodijeliti uz stalan oprez od njihove ubojite kombinacije u sredini, braće Jurecki. Bartosz je strahovito jak, a pomalo je i provokatorski tip igrača koji zna mudro koristiti sadašnja pravila te pasti i folirati prekršaje. Hrvati od početka trebaju na to paziti, bilo bi jako dobro da igrač s autoritetom odmah sucima skrene pažnju na njegovo foliranje i način igre.

Tu je i Karol Bielecki, igrač koji godinama slovi za jednog od najjačih šutera svijeta. Poslije nesreće s okom, nastavio je igrati i opet mu sve počinje i završava sa šutom. Ako je efikasan, to bi mogao biti problem, ali za početak ga treba pustiti i vidjeti kakav ima dan.

Obrana koju Hrvatska ima sasvim je adekvatna za ovakvog suparnika, idealna za teške bekove kojima može parirati. Istina je da bih mnoge stvari radio drugačije od Goluže, ali to opet nije garancija da bi igra izgledala bolje. Smatram da treba probati obranu 5-1 s Duvnjakom ili Vorijem, da se Poljacima uspori kretanje i bekovski zalet koji je strahovito jak. Nipošto ih se ne smije čekati na šest metara jer ih je na taj način teško izblokirati. Njihovi vanjski igrači s ubrzanjem naprave silu koja doslovno raznese obrambeni zid, tjera ga u kazneni prostor i lako iznuđuje sedmerac.

Bude li odlučivao vratarski dvoboj Alilovića i Szmala, siguran sam da će pobijediti Hrvatska. Nikad nisam bio Szmalov fan, koliko god on branio u odličnim klubovima i reprezentaciji.

Možda sam “poremećen”, ali on nema ni približnu kvalitetu i tehniku naših vratara. Hrvatska je favorit kao i u svim dosadašnjim utakmicama. To breme nije lako nositi, no naši igrači još nisu dali najbolje od sebe. Puno elemenata se može popraviti. Očekujem bolje izdanje Duvnjaka, Vorija, Kopljara... U tome leži šansa hrvatske reprezentacije. U postocima, šanse su 60-40 u našu korist, iako je psihologija faktor na strani Poljaka. Dok mi uvijek moramo biti u zoni medalja, oni su navikli na poraze od većih reprezentacija i više nemaju što izgubiti.

Linker
19. rujan 2024 13:11