Mikkel Hansen
 REUTERS
TAKO TO RADE DANCI

ZA HRVATE JE SPORT UVIJEK BIO PITANJE ŽIVOTA ILI SMRTI, A ZA NJIH ZABAVA I DIO ŽIVOTA Što je Dancima za vrijeme SP-a palo napamet nama je nezamislivo

Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 29. siječanj 2019. 23:39

Možete li zamisliti da je Ivano Balić 2009. cijelo Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj uz dozvolu izbornika spavao kod kuće, a ne u hotelu s ostatkom reprezentacije? Ili Domagoj Duvnjak prije godinu dana tijekom Eura u Hrvatskoj? Naravno da ne možete. Za nas je sport uglavnom pitanje života i smrti, posebno pobjede reprezentacije na velikim natjecanjima u sekundi bacaju naciju u delirij, a porazi jučerašnje junake u blato. I tako od natjecanja do natjecanja, a ponekad i na istom natjecanju.

Najbolja verzija

‘Hladni’ Skandinavci sportu pristupaju drukčije, on je zabava i dio života, ali nije - pitanje života. Bez obzira na njihove medalje i činjenicu da su na netom završenom prvenstvu prezentirali najbolji rukomet nema potrebe kopirati ono što oni rade na terenu. Oni imaju svoj stil, mi moramo imati svoj, ali definitivno bismo mogli učiti kad je u pitanju odnos prema sportu i sportašima, a zapravo prema sebi samima.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Final - Norway v Denmark - Jyske bank Boxen, Herning, Denmark - January 27, 2019  Denmark's Mikkel Hansen reacts as Norway's Christian O'Sullivan looks on   REUTERS/Fabian Bimmer
REUTERS
Mikkel Hansen

Mikkel Hansen, najbolji danski rukometaš, MVP i najbolji strijelac Svjetskog prvenstva koje su Danci završili sa zlatom oko vrata, 5. siječnja je prvi put postao otac. Pet dana prije početka SP-a koji su Danci organizirali zajedno s Nijemcima i na kojem su napadali jedino veliko zlato koje im je nedostajalo - svjetsko. Pet dana prije početka Hansen je dobio dopuštenje da bude uz svoju djevojku i prisustvuje rođenju sina Eddiea Maxa. Vratio se u kamp reprezentacije dan nakon rođenja, ali je potom dobio dozvolu da svaku noć tijekom SP-a može provesti kod kuće uz novorođenog sina. Iznimka je bila samo utakmica protiv Francuske, ali samo zato što su jedino nju Danci igrali izvan Danske, u njemačkom Hamburgu.

Potvrdio je to sam Hansen nakon osvajanja zlata:

- Da, nakon svake utakmice koju smo igrali u Danskoj bio sam s obitelji i spavao kod kuće. Nikolaj je bio dobar dajući mi tu slobodu.

Nikolaj je izbornik Jacobsen, a kad ga vidite uz teren, pogotovo kad je “u elementu” pa onako krupan počne “urlati” na svoje igrače mogli biste steći potpuno krivi dojam o njemu. Jacobsen je “opasan” samo uz teren, izvan njega ima vrlo blizak odnos s igračima i bitno mu je sve što se događa u njihovom životima.

screenshot Instagram

- Meni je puno značilo što sam imao priliku biti uz obitelj kad se rađao moj sin. Nastojao sam biti najbolja verzija sebe kad sam bio uz njih i najbolja verzija sebe kad sam bio uz momčad - rekao je Hansen.

Potpuna briga

I nije samo on dobio dopuštenje u jednom trenutku napustiti reprezentaciju, tijekom SP-a otac je po drugi put postao i Nikolaj Oris pa je i njemu Jacobsen omogućio da ode kod obitelji.

- Ja sam potpuno miran oko toga. Primijetio sam da su na taj način bolje fokusirani na ono što rade na terenu, a kad se pobjeđuje sve je lakše - lakonski je objasnio Jacobsen.

A da Danci nisu uzeli zlato? Spremni smo se kladiti da ne bi tada malog Eddia Maxa i očeve podočnjake zbog eventualno nedovoljnog sna okrivili za “nacionalni poraz”. Uostalom, nisu se bavili ovom pričom dok nije sve završilo, iako sasvim sigurno nije bila tajna gdje Hansen spava tijekom cijelog SP-a.

Danci su se itekako potrudili da u proteklih godinu dana Hansen ima maksimalnu medicinsku skrb kako bi riješio probleme s koljenom, a uoči i tijekom SP-a napravili su sve da njihov najbolji igrač bude i psihički miran. Način na koji je igrao tijekom cijelog SP-a, način na koji je Danska igrala, dokaz je da njihov način ima itekako pozitivan efekt.

Linker
02. svibanj 2024 06:28