AFP
UDARAČ BEZ PREMCA

ZABORAVITE TYSONA Ovo je sljedeća velika zvijezda svjetskog boksa - zvijer od nokautera koji ruši sve rekorde!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 08. studeni 2015. 13:05

Boks je jedan od onih sportova čija je popularnost nerazdvojivo vezana uz sjaj njegovih najvećih zvijezda. Dvadesetih godina prošlog stoljeća to su bili Jack Dempsey i Gene Tunney, u tridesetima se pojavio Joe Luis, četrdestih Sugar Ray Robinson itd. Izredali su se tu i Rocky Marciano, najveći od svih – Muhammad Ali, Sugar Ray Leonard, Mike Tyson, Evander Holyfield i Lennox Lewis, da bi u zadnjih 15 godina palicu preuzeli Oscar De La Hoya i naposljetku Floyd Mayweather. Ovo ne znači da su oni bili jedini velikani svojeg vremena, nego naprosto najveći magnet za medije, navijače i novac.

Kako se Floyd Mayweather umirovio (hoće li tako i ostati tek ćemo vidjeti), a imidž Mannyja Pacquiaa trpi od poraza u njihovom ogledu i neaktivnosti zbog ozljede ramena, mjesto za alfa boksača je otvoreno. Opet, ne nužno najboljeg, već najpopularnijeg i najatraktivnijeg za boksačke fanatike i povremene fanove plemenite vještine. Nekoliko je kandidata koji bi mogli zauzeti to mjesto, a trenutno je najbliži tronu Kazahstanac Gennady Gennadijevič Golovkin (33), neporaženi borac srednje kategorije koji u svojem vlasništvu ima WBA i IBF naslove svjetskog prvaka.

Golovkin je, kao većina boksača porijeklom iz bivšeg Sovjetskog Saveza, karijeru započeo u amaterskoj konkurenciji gdje je 2003. postao svjetski prvak, a 2004. osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u srednjoj kategoriji. Kao profesionalac debitirao je u svibnju 2006. i od tog trenutka njegova karijera nezaustavljivo je krenula uzlaznom putanjom. Svjetski prvak po WBA verziji postao je 2010. godine, titulu je do danas obranio nevjerojatnih 15 puta, a prije tri tjedna osvojio je i IBF titulu. No, abecedni naslovi nisu ono što će Golovkina lansirati u zvijezde.

Kazahstanac, naime, boksačkim fanovima nudi ono što najviše vole – atraktivan stil začinjen brutalnim nokautima. U dosadašnjoj karijeri Golovkin je u 34 meča nokautom slavio 31 puta (najbolji prosjek u povijesti kategorije kad je u pitanju šampion), od čega 21 puta u nizu kojem se još uvijek ne nazire kraj. Usporedbe radi, Mike Tyson je u svoja prva 34 meča imao 30 nokauta, uz ogradu da je riječ o drugom vremenu, drugoj kategoriji i ipak kvalitetnijim suparnicima nego onima s kojima se susreo Golovkin.

Odličnim boksačkim osnovama Kazahstanca njegov trener Abel Sanchez pridodao je i štih 'meksičkog stila', karakterističnog po borbenosti i višestrukim serijama udaraca. Kad se to spojilo, Golovkin je postao boksač odličnog balansa, s jednim od najboljih direkta u sportu koji zna kako 'odrezati' ring suparniku, kontrolirati distancu te završiti posao teškim udarcima od kojih padaju i najčvršći borci u kategoriji. Dodajte pritom i njegovo vječno nasmijano lice izvan ringa, simpatični govor na engleskom i pristojnost netipičnu za šampione izvan Klička i dobit ćete savršenog anti-Mayweathera, koji je svijet boksa krenuo osvajati na dijametralno suprotan način od donedavnog kralja.

Hoće li sve ovo biti dovoljno za njegov uspon na tron? Iako puni najveće dvorane na obje obale SAD-a, te njegov posljednji meč nije loše prošao na pay-per view prijenosu (150 000 prodanih prijenosa), Golovkin gine za velikim mečom. Zbog reputacije najstrašnijeg udarača u današnjem boksu, velika imena zasad se klone rizika koji nosi ulazak u ring s njime. No, postoji nada da će sljedeće godine boksati protiv pobjednika super-meča Alavarez-Cotto (za WBC pojas) te napokon probiti barijeru mainstream-a. Ako se dokaže protiv jednog od njih dvojice ili u budućnosti prihvati meč protiv Andrea Warda, kralja supersrednje kategorije, znat ćemo da li je zaista vrijedan upražnjenog trona najveće zvijezde boksa.

Linker
23. rujan 2024 00:37