JONATHAN NACKSTRAND AFP
NEOČEKIVANI POTEZ

ZAGREB TRAŽI SENZACIJU PROTIV NAJSKUPLJE MOMČADI SVIJETA, VESELIN VUJOVIĆ NAPRAVIO VELIKO IZNENAĐENJE Hrvatski junak s EURA ostao u Zagrebu

PO SENZACIJU U PARIZ Zagrebu za prolaz u osminu finala Lige prvaka treba čudo protiv jedne od najmoćnijih i uvjerljivo najskuplje momčadi današnjice
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 01. ožujak 2020. 11:47

Zagrebu za prolaz u osminu finala Lige prvaka treba čudo u Parizu protiv jedne od najmoćnijih i uvjerljivo najskuplje momčadi današnjice. Realne šanse ne postoje, da ne bude zabune, ali nada svakako, a stara je izreka da nada umire posljednja. Manja nije mogla biti, no što je tu je.

Pariz je sigurno drugi u skupini, ne mora se potrgati da bi dobio Zagreb, no ne treba očekivati da ta momčad može igrati slabo, već da Zagreb mora biti ekstra da bi uspio.

Ono bez čega sigurno neće uspjeti su sjajni vratari, jer u dvoboju realno neravnopravnih, njihova uloga može dignuti ambiciju našeg prvaka. Veselin Vujović odlučio je riskirati te na put povesti umjesto Mateja Ašanina kojem ne ide u posljednje vrijeme povesti Kineza Wanga koji se pokazao u Barceloni. Ristanović kao broj 1 i Wang kao alternacija trebali bi Zagrebu donijeti taj neophodni dio za mogući uspjeh. Hoće li to zbuniti PSG, vidjet ćemo, no nešto ih mora zbuniti, jer drugačije neće ići.

Zagreb, 141119.
Arena Zagreb.
Utakmica 8. kola EHF Lige prvaka,
RK PPD Zagreb - RK Celje Pivovarna Lasko.
Na fotografiji: Veselin Vujovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Varljiva statistika

Radivoje Ristanović pokazuje bolju formu od Ašanina u posljednje vrijeme, pa je zato u prvom planu. Iskusni vratar bio je vrlo dobar protiv Aalborga, iako ta razina obrana za Pariz mora biti barem udvostručena ako se planira nešto više.

- Slažem se, jer danas bez vratara teško možeš računati na bilo što. Iako statistika je nekad varljiva, jer nema uvijek puno lopti. Ja sam prošao dosta toga u karijeri i moram reći da ispred sebe vidim jednu vrlo mladu momčad koja nema iskustva za ovakvo natjecanje, koja se traži i koja će dogodine sigurno izgledati znatno jače. Mi bismo svi htjeli više, no taj put je duži nego što mislimo i kako god u nedjelju završilo znam da će sutra biti bolji. Ova je sezona veliko iskustvo za mnoge igrače koji su sada u ključnim rolama, a da bi to ostali moraju dobre igre ponavljati. To je trenutno najveći problem s kojim se susrećemo. Ako ćemo iskreno, tu je sedam reprezentativaca kojima je Euro bio vrh karijere zasad i sada to trebaju prihvatiti i krenuti dalje, a ni to nije jednostavno. Znam Vujovića jako dobro, znam da to nije lako napraviti, a znam da će im u konačnici svima donijeti samo dobro.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX

Bilo bi sjajno izboriti osminu finala nakon svega?

- Baš, kada se sjetim Elveruma nakon +5, pa -10 u Aalborgu, pa šansi protiv Flensburga, pa dva poraza od Celja. Da mi je netko rekao prije mjesec dana da ćemo u zadnjem kolu uopće imati šansu ne bih vjerovao, ali eto šansa je tu. Nije velika, ali treba je probati iskoristiti.

Osmina finala bila bi rapsodija?

- Za mladu momčad da, iako ne mijenja previše na stvari, jer to su tek dvije utakmice više, a mi ne možemo reći da ćemo sigurno proći nekoga. No, vidim da čim smo kompletniji djelujemo puno bolje i da je sada LP na sredini siguran sam da bismo imali četiri-pet bodova više nego što imamo. No, platili smo puno cehova ove sezone, od starta, problema s momčadi i ako ništa nakon Pariza moramo biti zadovoljni i krenuti po finale SEHA lige, po naslov čak, jer smatram da nije nemoguće, a onda i po dva doma naslova. To nam neće izmaći.

Kako se suprotstaviti Parizu?

- Pokazali smo i u Zagrebu da to nije nemoguće. Bili smo na -6, došli na -1, ali smo bili prekratki s klupom. Kako ih braniti? Teško, dobri su sa svih strana, recimo ti njihovi vanjski ne znaš koji je opasniji, a samo stroge kuteve pogađaju i Hansen i Sagosen i Remili. Oni si ne smiju priušti s takvim timom kiks kući, tako da neće biti lako. U neki rizik ćemo morati, radimo dosta na planu za utakmicu, jer bolje imati i loš plan nego nikakav. Ako me pitate osobno, nisam pesimist. Probat ćemo, pa što bude, važno da mi na kraju budemo zadovoljni.

Dobro mi je u Zagrebu

Vama je ovo završna sezona u Zagrebu?

- Zasad je tako, što će biti vidjet ćemo. Dobro mi je, nemam velike zahtjeve, imam odličnu suradnju s Kelentrićem, Ašaninom... Puno pričamo, znam da Aši treba samo jedna utakmica od 15 obrana da bude stari. Dolazi mladi Jandrić koji je odličan, a ja fala Bogu još imam volje dobro braniti, ne predajem se, imam čak i nekih ponuda.

Nije vas bilo ne Euru za Crnu Goru?

- Bio sam na čekanju ako zatreba. Da se netko ozlijedio bio bih na raspolaganju. Ovako, nije bilo smisla. Ašanin drugi u Hrvatskoj, ja ili Mijušković u Crnoj Gori, a Zagreb bez golmana u pripremama. Mislim da sam dobro procijenio da je važnije ostati, raditi na sebi i da se to vidi. Imam puno godina (38), moram realno razmišljati - zaključuje Ristanović koji će nadamo se biti najveća prepreka pariškim zvijezdama.

Kinez Wang brani umjesto Ašanina

Trener zagrebaša Veselin Vujović čini sve da moral održi na visokoj razini uoči teškog dvoboja u Parizu.

- Porazom Celja mi smo i dalje u igri. Protivnik je jedna od najboljih momčadi u Europi, ali bilo je i većih senzacija nego da Zagreb dobije u Parizu.

Plan za Pariz je...

- Želim da odigramo dobro, da pritisnemo favorita u najvećoj mjeri i da ako se ukaže prilika napravimo senzaciju.

O protivniku?

- Mislim da nema smisla trošiti riječi i pričati o slabim točkama jer toga nema. Oni su momčad sastavljena da bude prvak Europe, nema slabog mjesta u momčadi, ali i oni su samo ljudi. Morat ćemo biti hrabri.

U Pariz neće putovati...

- Neće biti Ašanina, Ereša, Mrakovčića i Grahovca.

Dakle drugi vratar će biti?

- Kinez Wang - zaključio je Vujović.

Očito trener Zagreba nije zadovoljan formom našeg reprezentativca koji nakon Eura nikako da se nađe. Traži se nešto više. (drp)

TABLICA SKUPINE A

1. Barcelona 13 12 0 1 455:352 24

2. PSG 13 10 0 3 407:363 20

3. Pick Szeged 13 9 2 2 381:340 20

4. Flensburg 14 7 1 6 388:379 15

5. Aalborg 13 6 1 6 386:392 13

6. Celje PL 14 3 0 11 355:429 6

7. PPD Zagreb 13 2 1 10 317:382 5

8. Elverum 13 1 1 11 337:389 3

14. kolo: Flensburg - Celje PL 29:26, Barcelona - Szeged, Aalborg - Elverum (n, 16.50), PSG - PPD Zagreb (n, 17.00)

Linker
28. travanj 2024 03:02