KL-Photo / KL-Photo
TOUR OF CROATIA

ZAŠTO JE TOUR OF CROATIA JEDINSTVENA UTRKA U SVIJETU? Tisuću kilometara kroz prirodne ljepote, gradove te nacionalne i parkove prirode

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. travanj 2018. 20:16

Utrka Tour of Croatia jedinstvena je po tome što etape prolaze kroz prirodne ljepote, gradove te nacionalne i parkove prirode, promičući istovremeno biciklizam i turistički potencijal Hrvatske. Gledateljima i posjetiteljima nudi mogućnost uživanja u sportskom segmentu, ali i iskustvu Hrvatske kao vrhunske turističke destinacije. Ovogodišnja utrka prolazi kroz šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara pa s pravom možemo reći da je Touru arena zapravo čitava Hrvatska.

No, posebno valja istaknuti kako ruta prolazi i kroz parkove prirode i nacionalne parkove, točnije četiri nacionalna parka (NP Plitvička jezera, NP Sjeverni Velebit, NP Paklenica i NP Krka) te sedam parkova prirode (PP Kopački rit, PP Papuk, PP Velebit, PP Biokovo, PP Učka, PP Žumberak-Samoborsko gorje te PP Medvednica). Organizatori ističu kako su izuzetno ponosni što će te hrvatske dragulje prezentirati natjecateljima i cijelom svijetu.

Zagreb, 230417.
Kaptol.
Biciklisti utrke Tour of Croatia prolaze pored Zagrebacke katedrale.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX

Naime, po očuvanosti prirode, Hrvatska je među najbogatijim zemljama Europe. Gotovo trećina teritorija Hrvatske dio je najveće svjetske mreže zaštićenih područja - ekološke mreže Natura 2000, što je dokaz da živimo na iznimno vrijednom i reljefno čudesno raznolikom području - planinskom. brežuljkastom, krškom, mediteranskom, močovarnom...

Makarska, 190417. 
Biciklisticka utrka Tour of Croatia 2017. Utrka se vozi od 18. do 23. travnja u 6 etapa i duga je 1000 kilometara. Druga etapa utrke kojoa se vozi od Trogira do planine Biokovo iznad Makarske. Zbog snijega je cilj spusten sa vrha Sv. Jure(1762m) na prevoj Vrata Biokova(860m) pa je duzina ove dionica tako 107 km.
Na fotografiji: Tour of Croatia na planini Biokovo.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
CROPIX

Izvrsna je to podloga za svu ratznolikost života kojom priorda na ovim prostorima obiluje. Među najboljim su čuvarima prirode i njene izvornosti u Hrvatskoj, uz pružanje mogućnosti rekreacije i edukacije, naših 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brendom Parkovi Hrvatske.

Linker
26. travanj 2024 19:41