JEDRENJE

ZAVRŠEN FINALE STAR SAILORS LEAGUE Hrvati ispali u četvrtfinalu: Bili smo prelagani za jak vjetar

Piše: Hrvoje BulešićObjavljeno: 03. prosinac 2016. 22:18

Hrvatske posade na finalu Star Sailors League Tonči Stipanović - Ante Šitić te Šime Fantela - Antonio Arapović završile su nastup na Bahamima u četvrtfinalu. U konačnom je redoslijedu Tonči deveti, a Šime deseti.

Na regatnom polju kod Nassaua dva je dana puhao lagani vjetar koji je favorizirao lakše posade, ali za završni dan finala vjetar je bio jačine 15-ak čvorova i bez valova. U takvim su uvjetima naše posade koje imaju 20-ak kilograma manje od ostalih sudionika bile inferiorne. Nikakva taktika tu ne može nadoknaditi kilograme. Tonči i Šime dobru su startali i držali se oko pozicija koje vode u polufinale, ali svaki su metrom gubili priključak s ostalima.

- U Zvijezdi jedan kilogram težine može odlučiti, a mi smo bili u manjsku čak dvadeset. Nakon starta dobro sam se držao uz Scheidta i Roharta, ali potom sam vidio samo kako stvaraju sve veći i veći razmak. Po lakšem vjetru naše mane nisu toliko dolazile do izražaja, ali kad je zapuhalo nisam im mogao ništa. Sve u svemu, super sam zadovoljan. Da bi je netko prije natjecanja u ovakvoj konkurenciji ponudio Top 10 odmah bi potpisao, ispričao je Fantela.

Nakon prošlogodišnjeg šestog mjesta, ove sezone Stipanović je bio deveti. Dobar uspjeh za srebrnog iz Rija jer mnogi razvikaniji jedriličari nisu nijednom okusili drugi krug natjecanja.

- Kad vidiš tko je ispred tebe znaš da si dao maksimum, a isto tako kada vidiš tko je stigao iza tebe...Ostvaili smo jednog Torbena, Diaza, Cayarda. Uvijek može bolje, ali nisam nezadovoljan, rekao je flokist Ante Šitić.

S druge strane za Tončija nema odmora. Čeka ga finale Svjetskog kupa u Melbourneu gdje se vraća u svoj Laser.

- Da je zericu manje puhalo imali bi neke šanse, ovako teško. Preveliki je to bio hendikep za nas laganije brodove, pojasnio je Stipanović.

Pobjednik finala SSL-a su Amerikanci Mendelblatt i Fatih, ispred Francuza Roharta i Ponsota te Brazilaca Scheidta i Boening.

Linker
20. travanj 2024 01:00