Ante Cizmic / Hanza Media / Hanza Media
IDEMO DO KRAJA

ZAVRŠIO JE TRILER SVIH TRILERA, SLAVITE DO DUGO U NOĆ! Veličanstvena Hrvatska je u polufinalu Svjetskog prvenstva, Mamić i Stivi uništili Španjolce!

Hrvatska je u infarktnoj završnici stigla do velike pobjede protiv starih 'mušterija' Španjolske (30:29). Apsolutni junak Hrvatske bio je Marko Mamić koji je postigao devet pogodaka, a na vratima je u odlučujućim trenucima odlično raspoložen bio i Ivan Stevanović. Hrvatska će tako u polufinalu Svjetskog prvenstva snage odmjeriti protiv Norveške koja je u svojoj četvrtfinalnoj utakmici svladala Mađarsku (31-28).
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 24. siječanj 2017. 20:48

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 30-29 (17-15)

Suci: Gjeding i Hansen (Danska)

HRVATSKA: Stevanović, Pešić; Mihić, Duvnjak 3, Stepančić 2, Gojun 1, Matulić, Horvat 4, Kontrec 2, Mandalinić, Štrlek, Musa 3, Jotić, Mamić 9, Šebetić 1, Cindrić 5

ŠPANJOLSKA: Perez de Vargas, Corrales; Gurbindo 1, Fernandez 7, Rivera 3 (2), Tomas 3, Entrerrios, Dujshebaev 5, Sarimento 1, Aguinagalde 1, Canellas 2, Morros, Guardiola 1, Goni 2, Balaguer 3, Figueras

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta, Španjolska 2 minute

SEDMERCI: Hrvatska 1/1, Španjolska 2/3

------------------------------------------------------------

Hrvatska rukometna reprezentacija plasirala se u polufinale svjetskog prvenstva u Francuskoj nakon što je u susretu četvrtfinala u Montpellieru pobijedila Španjolsku 30-29 (17-15).


Spain vs Croatia 29-30 Handball 2017 World... v

Kauboji su dojahali do Pariza. Ono što se prije početka turnira činilo nemogućim postalo je stvarnost u utorak navečer. Izabranici Željka Babića u infarktnoj su završnici svladali Španjolsku i odlaze u pariški Bercy gdje će u petak na noge Norvežanima.

Hrvatska je u najvažniji susret na turniru krenula u očekivanom sastavu. Na vratima Pešić koji je bio odličan protiv Egipta, a u polju Štrlek, Mandalinić, Duvnjak, Šebetić umjesto nedovoljno oporavljenog Stepančića, Horvat i Musa na crti.

Dvoboj je krenuo jako loše po Kauboje. Dvije kontre i dva pogotka Balaguera plod su isključivo hrvatskih pogrešaka u napadu na postavljenu obranu. Kauboji do prvog pogotka dolaze u četvrtoj minuti, a iz polukontre je zabio neočekivani strijelac Jakov Gojun na čiji se pogodak nadovezao Horvat za 2:2.

U šestoj minuti izabranici Željka Babića prvi su put u vodstvu preko Mamića i to pogotkom na postavljenu obranu što nije bilo svojstveno početku susreta. Španjolci su nametnuli jak tempo i brz centar kojim su kažnjavali naše promjene u obrani.

U devetoj minuti kod rezultata 6:6 umjesto Horvata je ušao Matulić, a razlog je loša igra Zagrebova krila u obrani. Ipak, ta promjena nije bila dugog vijeka.

Na desnoj strani u tim smo se trenucima susreli s još jednim problemom. U napadu je stradao Luka Šebetić koji je morao izaći iz igre, a zamijenio ga je igrač PSG-a i imenjak Stepančić.

Kontrama i polukontrama uništavala su nas krila Fernandez i Rivera, a Španjolci su u novom vodstvu 7:6.

Malo čvršća obrana Hrvatske i dva odlična pogotka Mamića vraćaju nas u vodstvo u 15. minuti, no probleme i dalje radi Fernandez s lijevog krila koji zabija za 9:9. Veliku požrtvovnost pokazao je Kontrec koji se u sljedećem napadu bacio na jednu odbijenu loptu i dodao za odličnog Mamića koji zabija peti pogodak.

Potom pogađa i sam Kontrec odvevši Hrvatsku na 11:9 čime je primorao Riberu na prvu minutu odmora. U 20. minuti Pešić je zamijenjen Stevanovićem, a Hrvatska ubrzo odlazi na 13:11 prvim pogotkom Cindrića koji je u napadu zamijenio Duvnjaka.

U 27. minuti ponovno smo na plus dva, a nerješiva enigma za Španjolce nastavio je biti Mamić koji je zabio osam pogodaka, pola od ukupnih 16 Kauboja.

Montpellier, Francuska, 240117.
Dvorana L'Arena.
Utakmica cetvrtine finala Svjetskog prvenstva izmedju reprezentacija Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: Marko Mamic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Stevanović nas s dvije vezane obrane drži u vodstvu, a Cindrić pogotkom u zadnjoj sekundi postavlja konačnih 17:15, ali za prvo poluvrijeme. Španjolci su obranu Kauboja u prvom dijelu mučili kontrama i polukontrama, pogotovo već spomenuta krila, dok je ostatak momčadi odigrao ispodprosječno.

Duvnjakovo isključenje početkom drugog dijela nije nas pokolebalo. Naprotiv, u 34. minuti odlazimo na najvećih plus četiri, a Stevanović se promiće u heroja s nekoliko vrhunskih obrana. Stepančić se konačno orhabrio na skok šut i zabio za najvećih pet razlike, a Jordi Ribera opet zove minutu predaha.

Urodilo je to plodom za dva španjolska gola u nizu, no Mamić na ulasku u 38. minutu zabija za komotnih 22:18. Nekoliko odbijenih lopti, dvije obrane Corallesa i Španjolska je u 43. minuti na minus dva (24:22).

Odlično je u tim trenucima igrao Dušebajev koji je bio nerješiva enigma za hrvatsku obranu, a na jedan pogodak zaostatka vraćaju Španjolci 15. minuta prije kraja s igračem više.

Ipak, pogodak Horvata i promašeni sedmerac Valera Rivere ponovno nas vraćaju na pristojnu prednost koju na plus tri povećava Cindrić. Ali tu nije kraj. Rivera i Sarmiento vraćaju Španjolsku na minus jedan 11. minuta prije kraja, u vrijeme dok smo u napadu igrali sedam na šest.

2016 Rio Olympics - Handball - Preliminary - Men's Preliminary Group A Argentina v Croatia - Future Arena - Rio de Janeiro, Brazil - 09/08/2016. Goalkeeper Ivan Stevanovic (CRO) of Croatia celebrates a goal. REUTERS/Antonio Bronic FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS

Odveo je Cindrić ponovno Hrvatsku na plus dva, ali Guardiola i Dušebajev šest minuta prije kraja dovode utakmicu u novi egal.

Dvije minute do kraja novi déjà-vu. Horvat iz teškog kuta zabija za 30:28. Iz sedmerca je smanjio Rivera, a onda drama.

Prvo je Cindriću Coralles obranio šut za pobjedu, no Španjolci gube loptu u posljednjem napadu i Hrvatska je u novom velikom polufinalu.

Najbolja utakmica Kauboja na turniru okrunjena je velikom i zasluženom pobjedom, a igračem utakmice proglašen je Marko Mamić. Ali svi su bili igrači utakmice. I Stevanović, i Duvnjak i Cindrić... A sada Norveška, i prekrasni Pariz.

------------------------------------------------------------------------

ČETVRTFINALE

Norveška - Mađarska 31-28 (17-10)

Francuska - Švedska 33-30 (15-16)

Slovenija - Katar 32-30 (18-15)

Španjolska - HRVATSKA 29-30 (15-17)

POLUFINALE:

Četvrtak, 26. siječnja:

Slovenija - Francuska (20.45)

Petak, 27. siječnja:

HRVATSKA - Norveška (20.45)

ZA 3. MJESTO - 28. siječnja (20.45 sati)

FINALE - 29. siječnja (17.30 sati)

------------------------------------------------------------------------

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 30:29

KRAJ UTAKMICE!

60. minuta - Prava drama u završnici u kojoj je Stevanović dvije minute prije kraja obranio ključan udarac Dušebajeva, a Horvat odmah u idućem zabio za +2. Španjolci su realizirali jedan sedmerac, ali ni to im nije pomoglo

55. minuta - Obranio je Stevanović nekoliko lopti uključujući i sedmerac, ali Španjolci su u jednom trenutku izjednačili da bi kapetan Domagoj Duvnjak vratio minimalnu prednost Hrvatskoj

50. minuta - Isključen je u jednom trenutku bio Musa, ali Hrvatska nije izgubila prednost, čak štoviše, Cindrić je fenomenalnim pogotkom odveo Hravtsku na +3, ali Španjolci se ponovno vraćaju golom Sarmienta. Igra se gol za gol.

45. minuta - Nekoliko neiskorištenih napada, isključenje Duvnjaka i eto Španjolaca natrag u utakmici. Hrvatska ima +2, ali bit će ovo vatrena završnica susreta. Kod Španjolaca je najraspoloženiji u ovim trenucima mladi Dušebajev

40. minuta - Hrvatska je povećala svoju prednost u drugom poluvremenu a, Marko Mamić i u drugom dijelu nastavlja torpedirati vrata Španjolske koja i dalje pokušava kontrama i igrom na crti iznenaditi Kauboje

35. minuta -Fantastično otvaranje Hrvatske u drugom dijelu. Stevanovićeve dvije obrane i dva pogotka Muse za veliko vodstvo Hravatske. Valja napomenuti kako su Kauboji u tom razdoblju imali i igrača manje obzirom da je isključen bio Duvnjak

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

30. minuta - Stevanović je s dvije obrane u završnici prvog poluvremena omogućio Hrvatskoj da na odmor ode s dva pogotka prednosti. Valja istaknuti kako utakmicu života igra Mamić koji je postigao polovicu golova (8) za Kauboje.

25. minuta - Babić je odlučio priliku pružiti i Cindriću koji mu se odmah odužio pogotkom, a na golu je i Stevanović koji je zamijenio Pešića. Mamić nastavlja torpedirati vrata Španjolske koja uglavnom zabija s krila za koja Hrvatska trenutačno nema riješenja.

20. minuta - Sjajno igra Mamić koji s nekoliko pogodaka drži prednost Hrvatske. Obrana je ubacila u brzinu više što se vidi i na semaforu dvorane u Montpellieru. I dalj se igra pogodak za pogodak.

15. minuta - Poveli su Španjolci u jednom trenutku s dva pogotka razlike, ali Mamić i Duvnjak donijeli su novu prednost Hrvatskoj.

10. minuta - Igra se pogodak za pogodak. Duvnjak i društvo teško dolaze u priliku, a Španjolci svoje napade završavaju relativno brzo. Valja napomenuti kako je Hrvatska u 9. minuti po prvi puta zaradila i igrača manje, isključen je bio Zlatko Horvat, a još lošijih vijesti Babić je dobio samo minutu kanije kada se ozlijedio Luka Šebetić koji je iskrenuo gležanj.

5. minuta - Dva šuta u vratara, jedna izgubljena lopta, jedan čisti promašaj i pogodak Gojuna. To je učinak Hrvatske na otvaranju, dok su Španjolci s druge strane realizirali dvije kontre.

1. minuta - Utakmica je počela! Sretno, kauboji!

---------------------------------------------------------------------------------------

20.28: Uoči same utakmice javio se i Petar Metličić i najavio pravi 'rukometni rat sa Španjolcima'.

- Španjoska je fantastičan protivnik. Ali, mi smo se dobro pripremili za utakmicu i nadam se da ćemo pokazati zube Španjolcima. Moramo držati koncentraciju svih 60 minuta i biti jako dobri u napadu. Pogreške moramo svesti na minimum, pogotovo u napadu jer Španjolci su jako dobri u kontrama i polukontrama u koju ulaze sa svih šest igrača. Mi želimo dovesti utakmicu na rub incidenta - kazao je Metličić za RTL televiziju, pa nastavio:

- Ove utakmice imaju posebnu draž, ali mi imamo određen iskustvo, kao i oni na kraju krajeva, nisu oni ništa lošiji od nas. Igrali smo ranije već nekoliko utakmici s njima, imamo i više pobjeda od njih i nadam se da će tako biti i danas.

Kada je u pitanju Duvnjak i njegovo zdravstveno stanje Metličić je kazao:

- Domagoj je spreman i motiviran kao i svi ostali. Morat ćemo korisiti sve igrače u ovoj utakmici jer treba izdržati tempo. Ovo što smo do sada napravili je dobro, ali to nas ne zadovoljava, napravit ćemo sve da odemo u Pariz.

>>> HRVATSKA U ČETVRTFINALIMA Osam puta dosad igrali smo klasična četvrtfinala na velikim natjecanjima, nikad sa Španjolskom. Pet puta smo dobili, triput izgubili, od toga dva posljednja u Kataru i Riju i to oba puta od Poljske. Od jakih posljednje smo dobili Dance u Pekingu. Najbolnije je bilo 2007. u Njemačkoj, a najslađe u Španjolskoj 2013. kada smo razbili Francuze.

19.46: Hrvatski nogometni reprezentativci uvijek su bili podrška rukometašima na svim velikim natjecanjima, pa to je i ovog puta bio slučaj.

Kauboji,sretno večeras Navijamo za vas! @hrs_insta #iznadsvihhrvatska #kauboji #hrvatska #nogood #mm17 #nemapredaje

A photo posted by Mario Mandžukić MM 17 (@mariomandzukic_official) on

19.40: Zagrijavanje u Montpellieru, a u Parizu Švedska na poluvremenu vodi protiv Francuske 15:14

>>> HRVATSKA VS. ŠPANJOLSKA Ovo će biti čak 21. veliki dvoboj Hrvatske i Španjolske na europskoj, svjetskoj i olimpijskoj sceni. Znatno uspješnija je Hrvatska, ali je u toj priči bilo i dosta neugodnih situacija, poraza kad ih nismo očekivali. Jedna od najzanimljivijih utakmica bila je ona u Portugalu. Polufinale, mi kao senzacija u njemu, oni sigurni. Bušili su nas prvi dio, vodili pet razlike, no, otad smo vidjeli drukčiju Hrvatsku. Velika igra Goluže, sjajne obrane Šole, koji leti van, a ulazi Valter Matošević i brani Masipu posljednji šut u drugom produžetku i mi idemo u finale. Dalje znate...

19.00: Rukometaši Norveške postali su prvi polufinalisti Svjetskog prvenstva u Francuskoj, nakon što su u četvrtfinalnom dvoboju odigranom u Albertvilleu, s 31-28 (17-10) nadigrali Mađarsku.

Važna je to vijest i za Hrvatsku koja će u slučaju prolaza protiv Španjolske igrati polufinale upravo protiv Norvežana, u petak.

Norvežani su sjajno otvorili utakmicu te već u 7. minuti imali prednost od pet golova (6-1) koju su bez poteškoća održavali i postupno povećavali. Na poluvrijeme su otišli s vodstvom 17-10, a u 45. minuti su došli do okruglih +10 (26-16). U završnih 15 minuta Mađari su serijom 8-2, devet golova zaostatka pretvorili u pristojan poraz (28-31).

U preostala dva četvrtfinala Francuska od 19 sati igra protiv Švedske u Lilleu, a u terminu od 20.45 sati Slovenija i Katar će odmjeriti snage u Parizu.

---------------------------------------------------------------------------------------

Linker
04. svibanj 2024 00:58