U RATU SA SAVEZOM

Zdeslav Vrdoljak: Nijedna medalja ne može sakriti teško stanje u našem vaterpolu

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 08. kolovoz 2013. 11:22

Bačeni kamen zaljuljao je mirnu površinu vaterpolskih voda, ali i potvrdio staro pravilo. Onaj tko uputi kritiku ‘vlasti’, bez obzira tko je čelnik, bit će kažnjen jer u domaćem vaterpolu ‘teče med i mlijeko’. Zdeslav Vrdoljak je smijenjen s mjesta izbornika reprezentacije do 17 godina i prije prvog dvoboja.

Tu će selekciju voditi njegov pomoćnik Jakša Buljan kojemu će Stručna komisija dodijeliti pomoćnika. Ekspeditivno je to odlučio Izvršni odbor Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Nekako se to moglo i očekivati, netko mora platiti račun kritiziranja, Vrdoljak je bio ‘dohvatna meta’. Zabrinjava međutim najava da će i protiv ostalih sudionika okruglog stola na kojemu su predstavnici splitskih vaterpolskih klubovi izrekli kritičke stavove prema radu Saveza, biti pokrenuti postupci, predani Disciplinskoj komisiji zbog izrečnih izjava. Ukoliko se to dogodi, bit će opasan presedan jer na ovaj način HVS potvrđuje svoju tezu da su nepogrešivi i ne priznaju nikakvu vrstu kritike.

Nisu kritike omele peterce

Patetične tvrdnje kak se ‘okrugli stol’ dogodio na dan polufinalnog dvoboja protiv Mađarske što je omelo koncentraciju igrača su nešto što se ne bi smjelo povlačiti, jer nije stav splitskih klubova omeo izvođenja peteraca i lošiju igru u obrani.

Bronca na Svjetskom prvenstvu je pak dala vrhu HVS-a oružje u ruke da može kazniti sve neistomišljenike. No, bronca iz Barcelone, jednako kao i lanjsko olimpijsko zlato iz Londona, nije pokrilo silne probleme u HVS-u. Jer ukoliko teče med i mlijeko i sve funkcionira, može li se objasniti činjenica da su pet od osam prvoligaških klubova na rubu egzistencije, u priličnim dugovima i samo ih dobrohotnost vjerovnika spašava od gašenja.

Ukoliko je to problem klubova, jesu li prazne tribine na prvenstvenim dvobojima, jedva dvjestotinjak gledatelja prosječno po utakmici, bez konkretnog medijskog praćenja, posebno televizijskih prijenosa, problem Saveza kojem se sport gasi pred očima?

- Više me novinara zvalo danas (jučer, op. p.) nego kada sam osvajao zlatne medalje i igrao vrhunski vaterpolo. Kazat ću vam u čemu je problem, čelništvo HVS-a se postavlja tako da njih samo zanima A-reprezentacija i njihova samopromocija osvajanjem ovih medalja. Na sve naše kritike odgovaraju bezobrazno ili uopće ne odgovaraju. Stanje je katastrofalno i nema te medalje koja će moći to prebrisati. Pogledajte klubove, pa čak i tu Mladost u kojoj je Perica Bukić bio glavni. Očito je došlo vrijeme spašavanja ‘žabaca’ i njihovog milijunskog deficita preko pleća ostalih klubova. Nemojmo se zavaravati, za svakog reprezentativca klub dobiva naknadu - počeo je Zdeslav Vrdoljak.

Očito se Vrdoljaku prevalilo dosta toga preko glave, radeći s mlađim uzrastima stekao je dobro uvid u stanje baze hrvatskog vaterpola. Problemi vezani za mlađe uzraste su još i veći od samih klupskih problema.

Ignoriranje mladih

- Nije ih uopće briga za mlađe uzraste, kako za natjecanja tako i za reprezentacije. Potpuno ignoriranje. To je baza vaterpola, ti mlađi uzrasti. Pa nisu jedan Sukno, Muslim ili Vrdoljak naučili vaterpolo igrati u seniorskoj reprezentaciji. Nego u mlađim uzrastima Juga, POŠK-a, Mornara. Danas im klubovi nemaju niti novca niti mogućnosti za pratiti rad tih mladih. To je ono što moraju cijeniti, taj rad. Istina, to se ne vidi i s tim se ne može prezentirati kao kada se pojavljujete na prijemima s medaljom - kaže Vrdoljak.

Bez straha

S obzirom na ovakvu brzu reakciju i smjenu, treba li se zabrinuti za Mornar Brodospas? Tamo Vas ne mogu smijeniti, ali očekujete li da bi moglo biti problema?

- Ne vjerujem, nadam se da neće biti problema. Sa suđenjem smo se navikli, već godinama je isto, a ne vjerujem da ćemo imati druge probleme.

Fatoviću, nije nam smiješno

Biste li komentirali izjavu izbornika Australije Elvisa Fatovića koji je sudionike sastanka u Splitu nazvao smiješnima.

- Meni je smiješno ako se on može nasmijati na ovu tešku situaciju. Bolje da se suzdržim od daljnjih komentara - odgovorio je Vrdoljak, kapetan zlatne reprezentacije sa SP-a 2007.

Linker
29. lipanj 2024 18:27