Getty Images
ČUDESNA BAJKA ENGLESKINJE

ŽENA KOJA JE ISPISALA POVIJEST SPORTA I POSTALA JEDNA OD NAJLJEPŠIH PRIČA 2019. GODINE Prošla je pravi pakao: 'Sada sam svima dokazala da su u krivu!'

Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 27. prosinac 2019. 12:49

Što sam to učinila!? Nadam se da je ovo samo dokaz da žene mogu pobijediti muškarce, da se možemo natjecati s njima - govorila je tako 25-godišnja Engleskinja Fallon Sherrock nakon što je u prvom kolu Svjetskog prvenstva u pikadu srušila Teda Evettsa i tako postala prva žena u povijesti tog sporta koja je uspjela svladati nekog muškarca na službenom natjecanju.

Bio je to veličanstveni uspjeh za mladu Fallon o kojoj se raspisao svijet, a samo nekoliko dana kasnije kreirala je još veću senzaciju i s turnira eliminirala jednog od glavnih kandidata za naslov prvaka, Austrijanca Mensura Suljovića, do tada 11. nositelja. Čitava dvorana u londonskom Alexandra Palaceu bila je na strani Sherrock koja je pružila još jednu nezaboravnu partiju. Inače, Sherrock je tek peta žena koja je izborila nastup na završnici Svjetskog prvenstva, odnosno četvrta otkad su žene 2019. godine uopće dobile priliku igranja u kvalifikacijama.

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 17:  Fallon Sherrock reacts after winning her 1st round game against Ted Evetts to become the first female to win a game in the PDC World Championships during Day 5 of the 2020 William Hill Darts Championship  at Alexandra Palace on December 17, 2019 in London, England. (Photo by Alex Davidson/Getty Images)
Alex Davidson/Getty Images / Alex Davidson Getty Images
Fallon Sherrock

Ova skromna dama čitav je život okružena strelicama. Otac, majka i njezina sestra blizanka Felicia, također su se bavili pikadom, a njezin prvi izlet u profesionalne vode počeo je kada joj je bilo samo 17 godina. Odlučila je tada Fallon ostaviti 'frizeraj' i u potpunosti se posvetiti ovom, još uvijek u većini muškom sportu.

- Mi žene ne dobivamo dovoljno prilika ozbiljno se natjecati s muškarcima stoga je razumljivo da nas često niti ne možete vidjeti na velikoj pozornici. Ali, mi ih možemo pobijediti. Ima igračica koje mogu igrati poput mene, ako ne i bolje. Nama samo treba prilika - kaže Fallon koja je prije šest godina rodila malog Roryja i pritom proživljavala pravu životnu dramu. Za vrijeme poroda imala je velikih problema s bubrezima, a rezultat svega je to što više ne smije piti alkohol i mora redovito paziti kako ne bi dehidrirala. Osim spomenutog, ponekad joj je na natjecanjima znalo nateći lice i promijeniti oblik što je izazivalo zle i ružne komentare na društvenim mrežama. Ipak, iako je bila žrtva seksističkih napada, Sherrock je sve to iskoristila kako bi iz svega izašla još jača i bolja.

FRIMLEY, ENGLAND - JANUARY 12:  Fallon Sherrock of Great Britain looks on during her match against Lisa Ashton of Great Britain during day six of the BDO Lakeside World Professional Darts Championships on January 12, 2017 in Frimley, England.  (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Bryn Lennon/Getty Images / Bryn Lennon Getty Images
Fallon Sherrock

- Znali su me kritizirati i zvati 'ženom debelog lica'. Ne želim niti spominjati kako su me sve znali nazivati. Ali, to me samo inspiriralo da budem bolja. Dalo mi je dodatnu dozu odlučnosti kako bih pokazala da su u krivu. Kada je riječ o sportu, u redu, ali druga je priča kada te netko vrijeđa online i kada ti govori da si manje vrednija od muškaraca, sada sam im svima dokazala da su u krivu - rekla je Sherrock koja uglavnom nije djevojka od puno riječi i u svojim intervjuima i razgovorima s medijima zna biti sramežljiva i kratka, a kažu Englezi da je razlog tome što je uvijek maksimalno fokusirana na ono što dolazi, nikada ne gleda u prošlost.

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 17:  Fallon Sherrock reacts after winning her 1st round game against Ted Evetts to become the first female to win a game in the PDC World Championships during Day 5 of the 2020 William Hill Darts Championship  at Alexandra Palace on December 17, 2019 in London, England. (Photo by Alex Davidson/Getty Images)
Alex Davidson/Getty Images / Alex Davidson Getty Images

Da je tome tako dokazala je na velikoj sceni u prepunoj Alexandra Palace dvorani kada je pred nekoliko tisuća navijača srušila dva velika imena današnjeg pikada.

Ništa od toga neće pokvariti poraz u petak u okršaju protiv sunarodnjaka i 22. nositelja Chrisa Dobeya.

- Već sam dokazala da mogu pobijediti bilo koga, svladala sam dvojicu muškaraca koji su sami svjetski vrh. Ako to nije dovoljno da svijet shvati da žene znaju igrati pikado, onda ne znam što treba više napraviti.

Linker
01. svibanj 2024 02:37