Ronald Goršić/Cropix
KAKO DO ZLATA?

ŽESTOKO PISMO ATLETSKOJ FEDERACIJI Zar Sandra u Riju brani zlato bez spavanja?!

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 04. veljača 2016. 23:33

Kako se bliže Olimpijske igre u Riju (5. - 21. kolovoza), sve su glasnija razmatranja ili možda bolje negodovanja oko atletske satnice. Ona najglasnija dolaze iz ženskog bacanja diska, a kako bi možda ispravili nepravdu da diskašice ne budu u kvalifikacijama kasno navečer, a u finalu već sutradan ujutro, uključio se i Hrvatski atletski savez, pišu Sportske novosti.

Naime naša krovna organizacija Kraljice sportova poslala je pismo predsjedniku Svjetske atletske federacije Sebastianu Coeu u kojem mole za izmjenu rasporeda jer “trenutni raspored predviđa manje od 12 sati odmora između vremena kvalifikacija i finala ženskog bacanja diska”.

- S obzirom na činjenicu da sportaši moraju proći doping-test, novinarsku miks-zonu, a uključite tu i prijevoz od stadiona do Olimpijskog sela i obavezne kontrole, neke sportašice će imati manje od osam sati odmora između kvalifikacija i finala, što će vjerojatno utjecati na njihovu izvedbu u finalu, ali i povećati mogućnost ozljede - ponovio je hrvatski izbornik Mladen Katalinić dio pisma Coeu.

Mišići su budni popodne

- Razlog naše inicijative jest osigurati bolje uvjete za našu najbolju sportašicu, Sandru Perković, ali i sve ostale sportašice koje se natječu u njezinoj konkurenciji.

HAS traži da, ako finale već mora biti ujutro, da se pomakne za jedan dan.

- To bi osiguralo kvalitetniju izvedbu svih sportašica.

Kvalifikacije ženskog diska na rasporedu su na Veliku Gospu, 15. kolovoza u 20.30 skupina A, te tek u 21.50 skupina B. Finale je 16. kolovoza od 11.20 sati.

Ako se Sandra nađe u prvoj skupini, razmak između početka kvalifikacija i finala bit će 14 sati i 50 minuta, a ako je u drugoj, 13.30. A da će Sandru vjerojatno čekati dva luda dana, govori podatak da je dodjela medalja kasno navečer na dan finala, tek u 22.35.

- Drago mi je da je HAS preuzeo inicijativu oko te priče - javila se jučer Sandra s priprema u Medulinu.

- Jasno da nisam baš presretna finalom ujutro, pogotovo što je tako mala razlika između kvalifikacija do finala.

Mnogi će sada reći, a kako mogu kuglaši bacati isti dan kvalifikacije i finale? No to je pravilo koje traje na svim velikim natjecanjima godinama i na to su se bacači i bacačice kugle navikli. I tako treniraju cijeli život.

- Kugla ima kvalifikacije ujutro, a finale navečer. To su druge okolnosti. Kod nas je obratno i još je mala razlika. Čovjek je uvijek spremniji popodne. Popodne su svi mišići budni. I glava također. Ujutro se može javiti pospanost. Ali, tješi me činjenica da će svim diskašicama biti isto.

Super inicijativa HAS-a

Sandra i njezin tim pripremat će se za Rio tako da najbudnija bude ujutro.

- Pokušat ćemo se pripremiti za te uvjete. Napravit ćemo sve što je u našoj moći. Super je inicijativa HAS-a, ali nije sigurno hoće li je prihvatiti. Zato ne smijemo riskirati nego se već sada pripremamo za te uvjete koji nas čekaju.

Sandra je čak razmišljala o jednoj poprilično hrabroj soluciji.

- U najboljem slučaju mogla bih nakon kvalifikacija na spavanje oko ponoći, a moram ustati u 5 ujutro. Ne znam koliko je pametno uopće spavati. A i ne spavati nije dobra ideja. Vidjet ćemo što ćemo.

Da Sandra ne brani olimpijsko zlato, vjerojatno se ove priče kod nas nitko ne bi ni doticao. A pogotovo kad ne bi znao dodatni njezin veliki motiv - srušiti olimpijski rekord od strašnih 72,30 m Njemice Martine Hellmann iz Seula 1988.

- Želim olimpijski rekord, ali taj se rekord nije bacio u 11 ujutro. To je sigurno. Zato bih voljela da ova inicijativa urodi plodom.

Razlike u bacačkoj satnici

Ženski disk -14 sati

Muški disk - 25

Žensko koplje - 47

Žensko kladivo - 59

Žensko kladivo - 62

Muško koplje - 72

Napomena: Prikazane brojke su sati između početka prve kvalifikacijske skupine i finala

Linker
06. svibanj 2024 12:19