MOHD RASFAN Afp
POZVALI NA PREKID RATA

‘Ako je čovječanstvo civilizirano, onda se ovaj rat mora zaustaviti. Ljudi, žene i djeca zaslužuju živjeti‘

Ukrajinska delegacija je ispred paraolimpijskog sela razvila transparent s porukom mira
Piše: HinaObjavljeno: 10. ožujak 2022. 10:33

Ukrajinski sportaši i dužnosnici na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu pozvali su na prekid rata koji je pokrenula ruska vojska protiv njihove zemlje.

Ukrajinska delegacija je ispred paraolimpijskog sela u Zhangjiakou razvila transparent s porukom mira, održala minutu šutnje, te pozvala na prekid rusjke invazije na njihovu zemlju.

"Danas je minuta šutnje bila o tisućama ljudi, uključujući djecu i osobe s invaliditetom u Ukrajini. Ako je čovječanstvo civilizirano, onda se ovaj rat mora zaustaviti. Ljudi, žene i djeca zaslužuju živjeti, a ne umrijeti. Ako ste civilizirani, morate zaustaviti rat," poručio je predsjednik Ukrajinskog paraolimpijskog odbora Valerij Suškevič.

"Rusi su bombardirali mnoge bolnice i škole, trebamo vašu podršku danas, a ne kasnije. Ljudi koji napadaju civilna područja ne mogu biti ljudi," rekao je trener nordijaca Andrij Nesterenko dodavši kako je sedam članova ukrajinske delegacije iz Harkiva koji je pod opsadom ruskih snaga.

"Znate da je situacija užasna. Mnogi veliki gradovi su već uništeni," dodao je Nesterenko.

U srijedu se ukrajinska biatlonka Anastasija Laletina (19) povukla s natjecanja na ZPOI u Pekingu nakon što su njezinog oca zarobile ruske snage.

Unatoč neizvjesnosti oko sudjelovanja na ZPOI, Ukrajina je trenutačno na trećem mjestu na ljestvici osvajača odlučja sa šest zlatnih medalja, osam srebrnih i pet brončanih.

Ispred njih su tek Kinezi sa 10 zlata i ukupno 32 medalju, te Kanada sa sedam zlata i 16 medalja.

Ruskim i bjeloruskim sportašima s invaliditetom je zabranjen nastup na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Linker
25. travanj 2024 17:03