Johannes Thingnes Boe

 VESA MOILANEN Afp
BIATLON

Boe i Simon pobjednici na startu Svjetskog kupa, Norvežanin i Francuskinja slavili po velikoj hladnoći

Francuz Jacquelin bio je do posljednjeg gađanja bez promašaja, no onda je promašio dvije mete.
Piše: HINAObjavljeno: 04. prosinac 2022. 16:10

Norvežanin Johannes Thingnes Boe i Francuskinja Julia Simon pobjednici su dohvatnih biatlonskih utrka kojima je u nedjelju završeno natjecanje u finskom Kontiolahtiju, na prvoj stanici Svjetskog kupa.

Johannes Thingnes Boe je u utrku ušao kao pobjednik sprinta i sa svih deset pogođenih meta u ležećem stavu stvorio je prednost koju je do kraja utrke trebao održavati. U stojećem stavu je imao tri promašaja, što je otvorilo priliku njegovom sunarodnjaku Sturli Holmu Laegreidu da se uključi u borbu za pobjedu.

Međutim, u hladnim (-5 Celzijevih stupnjeva) i snježmnim uvjetima u drugom dijelu utrke J. T. Boe je izdržao taj napad i na cilj utrke dugačke 12,5 km stigao za 32 minute i 44.4 sekunde, s 19.2 sekundi prednosti pred kolegom iz reprezentacije koji je, kao i u sprintu, imao jedan promašaj manje, ali u trkačkom dijelu nije uspio parirati Boeu.

Francuz Emilien Jacquelin je do posljednjeg gađanja bio bez promašaja, samo da bi u od zadnjih pet meta u stojećem stavu promašio dvije, što mu je na kraju donijelo 47.3 sekundi zaostatka za pobjednikom i treće mjesto.

Po dva promašaja imali su i četvrtoplasirani Šveđanin Sebastian Samuelsson (+1:12.7) te petoplasirani Nijemac Roman Rees (+1:20.7).

Johannes Thingnes Boe je tako došao do svoje 50. pobjede u Svjetskom kupu, a ukupno 57. kad mu se pribroje pojedinačna zlatna odličja na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

Nakon natjecanja u Kontiolahtiju Boe ima 209 bodova i vodeći je u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa sa 19 bodova više od Sturle Holma Laegreida. Treći je sa 155 bodova Roman Rees.

Nije čudno da je Francuskinja Julia Simon svoj nedjeljni nastup u Kontiolahtiju nazvala njenom "najboljom utrkom", jer je prvi put u karijeri na natjecanjima sa četiri gađanja uspjela pogoditi svih 20 meta. U kombinaciji sa brzinom u trkačkom dijelu, to je bila formula za petu pojedinačnu pobjedu u utrkama Svjetskog kupa, a drugu na stazi u Kontiolahtiju, gdje je u dohvatnoj utrci slavila i prije tri godine.

Simon je u sprintu imala tek 16. rezultat i zaostatak od 46.2 sekundi za pobjednicom Lisom Therese Hauser koja je u nedjelju s tri promašaja završila na devetom mjestu.

Simon je 10 km svladala za 31 minutu i 13 sekundi, a najveća konkurentica za pobjedu bila joj je iskusna 32-godišnja Talijanka Dorothea Wierer koja je, također, pogodila svih 20 meta te na cilj stigla sa 11.9 sekundi zaostatka.

Jedan promašaj imala je trećeplasirana Šveđanka Elvira Oeberg (+21.7), kao i četvrtoplasirana Talijanka Lisa Vittozzi (+26.3) i petoplasirana Kanađanka Emma Lunder (+33.2).

Kao vodeća u Svjetskom kupu Kontiolahti će napustiti Vittozzi koja ima 185 bodova, 25 više od Simon te 41 više od Hanne Oeberg.

Najbolji svjetski biatlonci i biatlonke će sljedeći tjedan (8-11. prosinca) biti u austrijskom Hochfilzenu, gdje su na rasporedu sprinterske i dohvatne utrke te natjecanja štafeta.



SK - skijaško trčanje: Pobjede Karlsson i Golberga na 20 km klasično

Švedska trkačica na skijama Frida Karlsson i Norvežanin Paal Golberg pobjednici su uzbudljivih nedjeljnih utrka za Svjetski kup na 20 km klasično s masovnim startom, koje su održane u norveškom Lillehammeru.

Obje su utrke odlučene u posljednjim metrima.

Frida Karlsson je bila najsnažnija u završnom sprintu i na cilj došla za 53 minute i 51.9 sekundi, samo šest desetinki ispred Norvežanke Tiril Udnes Weng. Trećeplasirana Šveđanka Ebba Andersson zaostala je za +1.2 sekundi.

Za Karlsson je ovo bila pet pobjeda u karijeri, a druga u ovoj sezoni Svjetskog kupa u kojem trenutačno drži drugo mjesto sa 452 boda, dok je vodeća Weng sa 528.

Još je neizvjesnije bilo u utrci trkača, u kojoj je četvroricu prvoplasiranih Norvežana dijelilo manje od dvije sekunde.

Golberg je u završnici pokazao najviše snage, a njegovo pobjedničko vrijeme je bilo 48 minuta i 14.5 sekundi. Sjur Roethe je zaostao za devet desetinki, Martin Loewstroem za 1.1 sekundi, a Didrik Toenseth za 1.7 sekundi. Toliko je zaostao i petoplasirani Šveđanin William Poromaa, ali je foto-finiš pokazao da su stotinke bile na strani norveškog reprezentativca.

Golberg je došao do osme pobjede u Svjetskom kupu, a prve u novoj sezoni u kojoj se nalazi na vrhu ukupnog redoslijeda sa 566 bodva. Njegov sunarodnjak, drugoplasirani Johannes Hoesflot Klaebo ima 430 bodova.

Sljedećeg vikenda je na rasporedu novo natjecanje za Svjetski kup na norveškom tlu, a domaćin natjecanja od 9. do 11. prosinca je Beitostolen.

Linker
17. travanj 2024 01:36