JURE MAKOVEC Afp
KRANJSKI ORAO SKLOPIO KRILA

Borac, uzor i šampion: Peter Veliki oprostio se na način o kojem sanja većina sportaša

Najveći slovenski skakač na skijama, Peter Prevc zaključio je impresivnu karijeru
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. ožujak 2024. 22:19

Na kraju priče najbolje je to sažeo proslavljeni Poljak Kamil Stoch, jedan od najvećih skakača u povijesti:

- Bio je to scenarij iz onih filmova koji uvijek imaju lijep završetak.

Nije Stoch govorio o sebi, već o još jednoj neupitnoj legendi skijaških skokova i svome dugogodišnjem rivalu Peteru Prevcu. Slovenski orao je sa samo 31 godinom odlučio reći “dosta” i zaključiti impresivnu karijeru, a scenarij oproštaja doista je bio kao iz snova. Možemo reći i senzacionalan jer Prevc je u petak pobijedio na svojoj Planici, na kultnoj Letaonici braće Gorišek, pred navijačima kojima je prošlo desetljeće bio nedodirljivi miljenik. Četiri godine je čekao pobjedu u Svjetskom kupu, a onda je na početku posljednjeg natjecateljskog vikenda u karijeri još jednom izvukao sve iz sebe i poletio do 24. trijumfa u bogatom sportskom životopisu.

Najveća podrška i tog mu je petka bila obitelj, prije svega supruga Mina te sinovi Ludvik i Oskar. Stariji Ludvik je bio posebno sretan zbog jedne stvari...

- Rekao mi je “napokon smo pobijedili Krafta” - uz smijeh je prepričao Prevc.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Stefan Kraft je ove sezone bio nedodirljiv u Svjetskom kupu i zasluženo je podigao Kristalni globus, ali na Planici nije bio u prvom planu. Sve je prošli vikend bilo u znaku Petra Velikog, kako su mu godinama tepali slovenski mediji i navijači. Otkad je 6. veljače objavio kako će na kraju sezone zaključiti karijeru, kao da mu je pao ogroman teret s leđa. Lišen svakog pritiska uhvatio je četiri druga mjesta, prije nego što je u petak odletio i do pobjede. U trenutku najave oproštaja bio je na 13. mjestu u Svjetskom kupu, a sezonu je okončao kao peti skakač ukupnog poretka i treći u utrci za letački globus.

Put je bio dug, sretan i uspješan

U subotu je pomogao slovenskoj reprezentaciji da dođe do drugog mjesta u ekipnom natjecanju, a u nedjelju je odradio i posljednje individualno natjecanje u karijeri i završio na šestom mjestu. Uz dozvolu Međunarodne skijaške federacije (FIS) finale je nakon njegova skoka prekinuto na tri minute kako bi se Prevcu, članovima njegove obitelji i reprezentativnim kolegama omogućili posebni trenuci za pamćenje. Slovenski junak bio je duboko dirnut veličanstvenim ispraćajem na Planici.

- Danas je kraj moje 22-godišnje karijere. Bilo je svega, od kratkih skokova do najdužih. Put je bio dug, sretan, uspješan...

image
JURE MAKOVEC Afp

Bilo je to sve što je uspio reći pred 20.000 navijača prije nego što su ga zaustavile suze. Nekoliko minuta kasnije, nakon završetka natjecanja i sezone, uslijedio je spektakl pod nazivom “Hvala, Peter”, uz ples, pjesmu, puštanje snimki ranijih Prevcovih skokova, te prelijetanje triju policijskih helikoptera. Međutim, ni to nije bilo sve. Fešta je nastavljena na gala priredbi u Kranjskoj Gori gdje je velikom prvaku priređen zasluženi oproštaj, uz nazočnost brojnih bivših i sadašnjih skakača, poznatih lica iz drugih sportova, ali i izvan svijeta sporta.

- U studenom sam se još bojao što me čeka. Ali sada se veselim svemu i dat ću si vremena da mi se misli smire i krenu naprijed - rekao je Prevc pred okupljenim mnoštvom među kojim je bio i bivši slovenski predsjednik Borut Pahor.

Domen Prevc, koji je u nedjelju zauzeo drugo mjesto, poklonio je starijem bratu i uzoru poseban sat.

- Ovo su nosili prvi astronauti kao vrhunac inženjerstva. Život često nije fer i lak, to si i sam iskusio. Ali svojim uspjesima dokazao si da si arhitekt i inženjer svog života - rekao je Domen u emotivnom obraćanju bratu.

On i njegovi kolege u nedjelju su na skijaškim odijelima nosili posebne poruke posvećene Peteru - poštovanje, borac, uzor i šampion. Ovu posljednju riječ je na svome odijelu, kako to i priliči, nosio sam Peter.

Slovenija je u drugoj polovici devedesetih živjela u transu zbog uspjeha Primoža Peterke, a kad se 2009. tada tek 17-godišnji Peter Prevc priključio karavani u Svjetskom kupu, bio je to početak nove velike slovenske skakačke priče. Već u prvom nastupu u Lillehammeru osvojio je bodove, a na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. skrenuo je pažnju na sebe sedmim mjestom na maloj skakaonici.

Prevcmanija je krenula 2013.

Njegov napredak ipak nije bio strelovit, pa je na prvo postolje u Svjetskom kupu morao čekati još neko vrijeme. Štoviše, brže je dočekao medalje na Svjetskom prvenstvu - u Val di Fiemmeu 2013. godine je osvojio srebro na velikoj i broncu na maloj skakaonici. Koji tjedan kasnije napokon je stiglo i prvo individualno postolje u Svjetskom kupu, a gdje drugdje nego na Planici gdje je ostao samo iza Gregor Schlierenzauera.

image
JURE MAKOVEC Afp

Bio je to početak “prevcmanije” kako su slovenski mediji nazvali euforiju koja se stvorila oko njihovog novog skakačkog junaka. S Olimpijskih igara u Sočiju 2014. vratio se sa srebrom i broncom, treći je bio i na Svjetskom prvenstvu u letovima u Harrachovu, a te sezone je ostvario i prve pojedinačne pobjede u Svjetskom kupu. Sezonu kasnije, 13. veljače 2015., u Vikersundu je postao prvi čovjek koji je na skijama preletio 250 metara. Istina, svjetski je rekord držao samo jedan dan, ali zauvijek je ostao upisan u povijesti.

Bio je zadovoljan, ali ne u potpunosti jer silno je želio Kristalni globus. Kamil Stoch je ponavljao “vidjet ćete, Peter će uskoro biti prvak” i bio je u pravu. Ali, nitko nije mogao predvidjeti u kako impresivnom stilu će Prevc to napraviti. Sezona 2015/16 do danas je ostala zapisana kao nešto spektakularno, nešto što svijet skijaških skokova nikad nije vidio.

Kad je u prosincu 2015. došao do pobjede u Nižnjem Tagilu, bio je to početak nezapamćene dominacije. Suparnici su u toj priči bilo posve bespomoćni, Peter Veliki skakao je kao u transu i nizao pobjedu za pobjedom, osvojivši pritom i “sveti gral” skijaških skokova - Novogodišnju turneju Četiri skakaonice. Oko pet tisuća slovenskih navijača došlo je u Bischofshofen svjedočiti kako njihov miljenik podiže Zlatnog orla, ali nije se Prevc zaustavio na tome. Deset dana kasnije u Kulmu je osvojio zlato i na SP-u u letovima, a sezonu iz snova završio je s 2303 boda, što ni prije ni kasnije nikome nije uspjelo. Pobijedio je na 15 natjecanja i bio na ukupno 22 postolja, srušivši pritom Schlierenzauerove rekorde.

Vrhunac ZOI u Pekingu 2022.

Ubrzo je shvatio koliko je teško ostati na vrhu. Koliko god se trudio, nikad se više nije uspio približiti rezultatima iz te nevjerojatne sezone. No, uspjeha ipak nije nedostajalo, a vrhunac su bile Olimpijske igre u Pekingu 2022. gdje je osvojio momčadsko srebro, ali i dočekao zlato kao dio mješovite ekipe. U Svjetskom kupu rezultati mu više nisu bili na nekadašnjoj razini i osjetio je da je došlo vrijeme da završi svoju sportsku knjigu. A epilog nije mogao biti ljepši, jer posljednju će stranicu krasiti slika trijumfa pred najdražim navijačima...

Noriaki Kasai: Mislim da će se Peter vratiti

O Prevcu su ovih dana biranim riječima govorili mnogi njegovi rivali.

- On je jedan od najvećih u našem sportu. Veliki je sportaš i jako ga poštujem. Razumijem ga jer želi biti sa svojom obitelji, suprugom i djecom. Imao je savršenu karijeru. Sjajno je što završio na tako visokoj razini. Tko zna, možda se predomisli i vrati se za godinu dana - uz osmijeh je poručio aktualni pobjednik Svjetskog kupa Stefan Kraft.

U sličnom je tonu govorio i legendarni Noriaki Kasai koji je prošli vikend, s 51 godinom na leđima, još jednom letio na Planici.

- Mislim da će se Petar vratiti - kratak je bio Japanac.

Trostruki olimpijski pobjednik Kamil Stoch je dodao:

- Teško je u nekoliko riječi sažeti razmišljanja o Prevcu. On je sjajna osoba, jedan od najboljih u našem sportu. Potpuno je zaslužio ovakav završetak karijere, imao je sjajne rezultate. Malo sam i ljubomoran, jer većina sportaša bi voljela završiti karijeru na sličan način i sa sličnim rezultatima.

USPJESI PETERA PREVCA

Svjetski kup

UKUPNA POBJEDA 2015/16.

Novogodišnja turneja

UKUPNA POBJEDA 2015/16.

Olimpijske igre

ZLATO Peking 2022. (mješovite ekipe)

SREBRO Soči 2014. (mala skakaonica)

SREBRO Peking 2022. (momčadski)

BRONCA Soči 2014. (velika skakaonica)

Svjetsko prvenstvo u skokovima

SREBRO Val di Fiemme 2013. (velika skakaonica)

BRONCA Val di Fiemme 2013. (mala skakaonica)

BRONCA Oslo 2011. (momčadski)

Svjetsko prvenstvo u letovima

ZLATO Kulm 2016. (pojedinačno)

ZLATO Vikersund 2022. (momčadski)

ZLATO Kulm 2024. (momčadski)

SREBRO Oberstdorf 2018. (momčadski)

BRONCA Harrachov 2014. (pojedinačno)

12. I. 2014. Kulm

25. I. 2014. Sapporo

23. III. 2014. Planica

24. I. 2015. Sapporo

14. II. 2015. Vikersund

20. III. 2015. Planica

13. XII. 2015. Nižnji Tagil

19. XII. 2015. Engelberg

20. XII. 2015. Engelberg

1. I. 2016. Garmisch-Partenkirchen

3. I. 2016. Innsbruck

6. I. 2016. Bischofshofen

10. I. 2016. Willingen

30. I. 2016. Sapporo

10. II. 2016. Trondheim

13. II. 2016. Vikersund

14. II. 2016. Vikersund

27. II. 2016. Almati

28. II. 2016. Almati

17. III. 2016. Planica

20. III. 2016. Planica

11. II. 2017. Sapporo

9. III. 2020. Lillehammer

22. III. 2024. Planica

Linker
26. ožujak 2024 22:24