Postolje u društvu skijaških ikona: Popović, Vlhová i Shiffrin

 CHARLY TRIBALLEAU/Afp
PRVO POSTOLJE KARIJERE

Briljantna Leona Popović ostvarila najbolji rezultat hrvatskog ženskog skijanja nakon 16 godina

Na finalu Svjetskog kupa u Andori, 25-godišnjakinja je nadmašila čak i Mikaelu Shiffrin
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 18. ožujak 2023. 14:00

Leonu Popović u Andori su 43 stotinke dijelile od senzacionalne prve pobjede u karijeri, ali i bez toga je ispisala najljepše stranice hrvatskog ženskog skijanja u posljednjih 16 godina. Skijašica iz Mrkoplja osvojila je drugo mjesto u slalomu na završnici Svjetskog kupa, nadmašivši u Soldeuu čak i veliku Mikaelu Shiffrin.

Najbolji je to rezultat neke hrvatske skijašice nakon Sljemena 2007., kad je Ana Jelušić bila druga iza Marlies Schild. Popović je time stavila šlag na tortu sjajne sezone, u kojoj se ona afirmirala kao članica elitne grupe slalomašica, a njezina kolegica iz reprezentacije Zrinka Ljutić "probila led" na postolju.

Pobjedu je odnijela Petra Vlhová, obranivši vodstvo iz prve vožnje. Dok se Slovakinja spuštala niz stazu Avet, u jednom se trenutku činilo da će Popović slaviti pobjedu. Vlhová je, naime, na drugom i trećem prolazu imala zaostatak od osam stotinki, a kako su uvjeti bili teži na donjem dijelu staze, trebala joj je perfektna završnica za trijumf. Ipak, 27-godišnjakinja je u tih 15-ak sekundi izvukla najbolje iz sebe i stigla do 28. pobjede u karijeri, a druge ove sezone.

image

Leona Popović u drugoj vožnji

Lionel Bonaventure/AFP/Profimedia

Ako je netko zaslužio svoj trenutak, to je definitivno Leona. Izuzetno marljiva, strpljiva i predana sportašica, u dosadašnjoj karijeri prošla je sve postaje, od kalvarije s ozljedama i operacijama do katkad neopisivih pehova na utrkama.

Tri puta je bila na operacijskom stolu. Na glečeru Hintertux 2015. pala je na treningu slaloma i slomila potkoljeničnu kost. U veleslalomu na Olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. potrgala je prednji križni ligament koljena, zbog čega je mjesecima nije bilo na snijegu, a na kraju iste godine morala je na još jednu operaciju. Cijelo to vrijeme ustrajala je i vjerovala da će joj sudbina vratiti dug, baš kao što je vjerovao i njezin dugogodišnji trener Goran Rački.

Zrinka izletjela nakon nekoliko metara

Sada je konačno tu, na vrhu. Trebala joj je 71 utrka u Svjetskom kupu te, prije današnjeg dana, devet plasmana među najboljih 10. Podloga za novu sezonu teško može biti bolja. Jedno je sigurno: kad se snježni cirkus najesen ponovno zahukta, Leona Popović će u ovakvom izdanju biti kandidatkinja za pobjedu na svakoj utrci.

Za razliku od prošle sezone, Zrinka Ljutić neće po dobrome pamtiti završnicu sezone. Nakon samo nekoliko metara prve vožnje, napravila je pogrešku koja se nije dala ispraviti. Iako se vratila na stazu i nastavila skijati, kasnije je ponovno izletjela te zaključila sezonu četvrtim uzastopnim "DNF-om".

Ipak, kad podvuče crtu, 19-godišnjakinja ima razloga za zadovoljstvo jer je u Špindlerůvom Mlýnu došla do prvog postolja, a na utrkama je u više navrata pokazala da može biti ravnopravna s najboljima na svijetu. Nedostaje još samo konstanta i psihološka čvrstina, što su stvari na kojima će Ljutić i ekipa morati ozbiljno raditi tijekom ljetnih priprema za sljedeću sezonu.


Prijenos uživo:

>>> Ovo je najbolji rezultat hrvatskog ženskog skijanja nakon 16 godina, odnosno drugog mjesta Ane Jelušić na Sljemenu.

>>> Leona Popović je osvojila drugo mjesto! Kakva drama u završnici. Petra Vlhová slavila je sa 43 stotinke boljim vremenom, iako je na drugom prolaznom vremenu bila u zaostatku, a na posljednjem je bila u stotinku izjednačena s našom skijašicom.

>>> Kakav nastup hrvatske skijašice! Na drugom prolaznom vremenu imala je više od sekunde prednosti ispred Shiffrin, a u cilj ušla sa 43 stotinke boljim vremenom. Još samo Vlhová!

>>> Leona je prva!!! Nevjerojatan nastup!!!

>>> Kreće Leona!

>>> Još jedno odustajanje, šesto u drugoj vožnji. Anna Swenn Larsson izgubila je kontrolu u vendi, prešla preko kolca i ostala bez plasmana.

>>> Slijedi završna bitka za postolje! Prvo Swenn Larsson, pa Popović i Vlhová.

>>> Sjajna vožnja Mikaele Shiffrin. Amerikanka je izgubila dobar dio prednosti iz prve vožnje, ali ipak preuzela vodstvo sa 67 stotinki boljim vremenom od Hector.

>>> Wendy Holdener znalački je izbjegla sve zamke u drugom dijelu staze, ali to joj nije bilo dovoljno da preuzme vodstvo. Druga je sa 31 stotinkom zaostatka za Hector.

>>> Još samo tri skijašice do nastupa Leone Popović.

>>> Novo izlijetanje! Slovenka Ana Bucik "haklala" je kolac odmah nakon starta.

>>> Zamalo se dogodilo i peto odustajanje, no Paula Moltzan se vratila na stazu i ušla u cilj s golemim zaostatkom od 4.39 sekundi.

>>> Još veći zaostatak ima Lena Dürr. Njemica je stigla na 10. mjesto (+1.42).

>>> I Norvežanka Holtmann upala je u velike probleme na završnoj strmini. Uspjela se iščupati, ali zaostatak od +1.38 dovoljan je tek za deveto mjesto.

>>> Već četvrto odustajanje u drugoj vožnji. Nakon Liensberger, Stoffel i Gritsch, bitku sa stazom u Soldeuu izgubila je i Kanađanka St-Germain.

>>> Na startu je još deset najboljih skijašica.

>>> Michelle Gisin je najveći zaostatak nakupila u srednjem dijelu staze. U cilju je četvrta sa 1.07 sekundi lošijim vremenom od Hector.

>>> Evo promjene na vrhu. Sara Hector odradila je odličnu vožnju i za 88 stotinki nadmašila Hilzinger.

>>> Snijeg i teški uvjeti na stazi rade velike probleme skijašicama. Vidjeli smo dva odustajanja zaredom, prvo je izletjela Švicarka Elena Stoffel, pa Austrijanka Franziska Gritsch.

>>> Ni Aronsson Elfman nije uspjela obraniti prednost iz prve vožnje. Šveđanka je sedma sa zaostatkom od +0.70.

>>> Austrijanka Liensberger ne završava drugu vožnju, a Norvežanka Stjernesund stiže na treće mjesto (+0.20).

>>> Čehinja Martina Dubovská stiže na drugo mjesto sa osam stotinki zaostatka za Hilzinger.

>>> Postavljač staze u drugoj vožnji je austrijski trener Florian Stengg.

>>> U drugoj vožnji će nastupiti 22 skijašice. Druga od njih, Austrijanka Truppe, zaostala je 32 stotinke za Hilzinger.

>>> Prva se niz stazu u drugoj vožnji spustila Nijemica Jessica Hilzinger, koja je u cilj ušla s vremenom 1:53.79.

Linker
09. studeni 2023 11:33