Marco Odermatt

 SEAN M. HAFFEY/Getty Images via AFP
FINIŠ SKIJAŠKE SEZONE

Brojke ‘da se smrzneš‘: Hoće li Marco Odermatt srušiti rekord nedodirljivog Herminatora?

U ženskoj konkurenciji, Shiffrin ima još šest utrka u kojima može dostići i prestići Stenmarka
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 07. ožujak 2023. 11:57

Skijašima i skijašicama je ostalo po šest utrka do kraja ove sezone Svjetskog kupa, a pola Globusa već ima svoje vlasnike. Mikaela Shiffrin je u Kvitfjellu prošli vikend i matematički osigurala svoju 5. ukupnu pobjedu, a već je prije toga je isto to već 7. put napravila u slalomu. Amerikanka je blizu i veleslalomskom Globusu budući da dvije utrke prije kraja ima više od 100 bodova prednosti u odnosu na pratiteljice.

Globusi su očekivano već prošli vikend odlučeni i u obje muške brze discipline te u ženskom spustu jer su Aleksander Aamodt Kilde (6 pobjeda u 9 spusteve), Marco Odermatt (5 pobjeda u 7 super G-a) i Sofia Goggia (5 pobjeda u 8 spusteva) bili uvjerljivi u ovim disciplinama.

Točno 2000 bodova

Odlučen je zapravo i ukupni muški pobjednik iako matematički Aleksander Aamodt Kilde još uvijek ima šanse protiv Marca Odermatta. Pet utrka prije kraja sezone (ne skijaju slalom) Švicarac ima 386 bodova više od Norvežanina, a i ova priča će i matematički biti zaključena vjerojatno već u prvoj sljedećoj muškoj utrci.

Naime, Kilde je nakon utrka u Aspenu u izjavi za ORF rekao kako neće skijati veleslalome u Kranjskoj Gori ovaj vikend, a to su potvrdili i ljudi iz Atomica na kojem skija, što znači da će Odermattu i 16. mjesto već u prvoj utrci biti dovoljno da i matematički potvrdi drugi uzastopni veliki Globus. No, čak i da Kilde nastupi u Kranjskoj Gori jasno je da je priča već odlučena.

- Ja se samo želim zabavljati i uživati u svakoj utrci, ne zbrajam bodove - logična je izjava Odermatta na tu temu u njegovoj trenutačnoj situaciji.

Razgovorljiviji je na temu onoga što je već osigurao.

- Uvijek moraš skijati na limitu u super G-u jer inače nije dovoljno i zato je ovo najteža disciplina. Bio bih nervozan i da sam prije posljednje utrke imao 99 bodova prednosti tako da mi je jako drago da je ta priča zaključena. Osvojiti Globus je najveće što se može ostvariti u našem sportu jer za to moraš biti najbolji cijelu sezonu, a ne samo u jednoj utrci.

Usput je taj Globus osvojio s rekordnih 5 pobjeda tijekom sezone.

- Nisam znao da taj podatak do jutra prije utrke. Uvijek je lijepo srušiti neki rekord, to je nešto što ostaje. Barem neko vrijeme.

A kako je jasno da će u njegovim rukama ponovo završiti i najveći Globus sve se više priča hoće li pritom nadmašiti i rekordni broj bodova u muškoj konkurenciji, a on iznosi točno 2000 koliko je skupio Hermann Maier u sezoni 1999/2000.

image

Hermann Maier

JOE KLAMAR/Afp

- Puno se priča o tome, ali to nije realni cilj za mene. Neke utrke su otpale, neke sam ja propustio zbog ozljede tako da je to dosta bodova koje nisam mogao osvojiti. Vidjet ćemo.

Nije uopće nemoguće da preskoči Herminatora jer do izjednačenja rekorda mu nedostaju 374 boda, a ima još 5 utrka do kraja od kojih 3 veleslaloma u kojima apsolutno dominira posljednje dvije sezone, super G u kojem je već pet puta slavio ove sezone i spust u kojem bez problema može na postolje.

Usput, apsolutni rekord koji drži Tina Maze iz sezone 2012/13. je čak 414 bodova veći (2414), a velika Slovenka drži rekord i po broju postolja u jednoj sezoni - čak 24. Nju ne može stići, ali joj može doći jako blizu po broju postolja.

Shiffrin će nadmašiti svoj učinak

Odermatt je, naime, trenutačno na 18 postolja u sezoni i ima još 5 prilika to podebljati. Brojke za “smrznuti se”.

- Sportaši kao Odermatt te zbilja potaknu da napreduješ koliko najviše možeš. Pokušat ću to napraviti iduće ljeto. Ali zbilja je nagazio na gas - kaže Vincent Kriechmayr.

Pet Odermattovih prilika za postolja je i pet njegovih prilika za pobjede, a kako je trenutačno na 9 pobjeda to znači da još uvijek ima šansu izjednačiti i prestići muški rekord po broju pobjeda u jednoj sezoni. On iznosi 13 pobjeda, a zajednički ga drže Ingemar Stenmark, Hermann Maier i Marcel Hirscher.

image

Mikaela Shiffrin

GEIR OLSEN/Afp

S druge strane, Mikaela Shiffrin ima još 6 utrka u kojima može dostići i prestići rekord od 86 pobjeda Ingemara Stenmarka od 86 pobjeda u Svjetskom kupu. Amerikanka je ove sezone skupila 11 pobjeda i ukupno 14 postolja i matematički može izjednačiti i apsolutni rekord po broju pobjeda u jednoj sezoni koji je u njezinom vlasništvu (17), ali to nije realno. No s obzirom na to kako trenutačno skija realno je da će nadmašiti svoj najbolji rezultat po broju bodova skupljenih u jednoj sezoni - 2204 (2018/2019.) budući da je šest utrka prije kraja na 1828 bodova što je već sad njezin drugi najbolji učinak.

ODLUČENI GLOBUSI

Skijašice

Ukupno (6)

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 1828

2. Lara Gut-Behrami (Švi) -821

Slalom (2)

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 785

2. Wendy Holdener (Švi) -255

Spust (1)

1. Sofia Goggia (Ita) 660

2. Ilka Štuhec (Slo) -209

Skijaši

Spust (1)

1. Aleksander A. Kilde (Nor) 720

2. Vincent Kriechmayr (Aut) -204

Super G (1)

1. Marco Odermatt (Švi) 640

2. Aleksander A. Kilde (Nor) -188

Napomena: U zagradi uz disciplinu je broj utrka do kraja.

NEODLUČENI GLOBUSI

Skijašice

Veleslalom (2)

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 600

2. Lara Gut-Behrami (Švi) -118

3. Marta Bassino (Ita) -149

4. Petra Vlhova (Slk) -164

Super G (1)

1. Elena Curtoni (Ita) 332

2. Lara Gut-Behrami (Švi) -19

3. Cornelia Hütter (Aut) -25

4. Ragnhild Mowinckel (Nor) -26

5. Federica Brignone (Ita) -44

Skijaši

Ukupno (6)

1. Marco Odermatt (Švi) 1626

2. Aleksander A. Kilde (Nor) -386

Slalom (1)

1. Lucas Braathen (Nor) 466

2. Henrik Kristoffersen (Nor) -32

3. Daniel Yule (Švi) -65

4. Ramon Zenhäusern (Švi) -99

Veleslalom (3)

1. Marco Odermatt (Švi) 540

2. Henrik Kristoffersen -100

3. Žan Kranjec (Slo) -195

4. Marco Schwarz (Aut) -216

5. Loic Meillard (Švi) -220

6. Lucas Braathen (Nor) -295

Napomena: U zagradi uz disciplinu je broj utrka do kraja.

Linker
26. travanj 2024 16:47