Kamila Valijeva

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
ZOI U PEKINGU

Čeka se odluka o sudbini ruskog ‘čuda od djeteta‘, Jackson iznenadila, Vlhova odustala od daljnjih nastupa

Zbog loših vremenskih uvjeta nije održan trening spustašica, kao ni kvalifikacije u slopestyleu.
Piše: HINAObjavljeno: 13. veljača 2022. 10:39

Jackson iznenadila na 500 metara

Amerikanka Erin Jackson (29) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u brzom klizanju na 500 metara na ZOI u Pekingu.

Jackson, koja je prije četiri godine u Pjongčangu bila 24. u ovoj disciplini, a najbolji plasman na svjetskim prvenstvima joj je sedmo mjesto otprije dvije godine, do zlata je stigla s vremenom od 37.04 sekundi, osam stotinki zaostala je srebrna Japanka Miho Takagi (27), koja je već osvojila srebro i na 1500m u Pekingu, dok je je do bronce stigla aktualna svjetska prvakinja u ovoj disciplini Ruskinja Angelina Golikova (30) sa 17 stotinki slabijim vremenom.


WADA će ispitati odrasle osobe oko Kamile Valijeve

Svjetska antidoping agencija (WADA) ispitat će ljude iz okruženja 15-godišnje ruske klizačice Kamile Valijeve koja je bila pozitivna na zabranjenu tvar na ZOI u Pekingu.

Valijeva, za koju će Sportski arbitražni sud u nedjelju odlučiti hoće li nastaviti natjecanje na ZOI, u nedjelju je odradila trening kao i dan ranije.

Uz nju su na treningu bili treneri Eteri Tutberidze, Sergei Dudakov i Daniil Gleikhengauz, kao i liječnik reprezentacije Filipp Shvetsky i fizioterapeut.

WADA je u nedjelju objavila da će tražiti od neovisnog Istražnog i obavještajnog odjela da ispita trenere, liječnike i druge odrasle osobe oko Valijeve.

image

Kamila Valijeva

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Nešto ranije i i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio da je zatražio službeno od WADA-e da pokrene istragu o slučaju.

Valijeva je 25. prosinca na ruskom nacionalnom prvenstvu bila pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin, koji je sastojak lijeka za srčane probleme, ali je vijest o tome objavljena tek šest tjedana kasnije čime joj je bilo omogućeno da se natječe na ZOI u Pekingu i u ekipnom natjecanju osvoji zlato. Tek se dan kasnije se saznalo za njen pozitivan test.

Sa 15 godina Valijeva je jedna od najmlađih sportaša koji je pozitivna na Igrama što je pokrenulo lavinu pitanja o ulozi odraslih osoba iz njenog okruženja i dopingu u ruskom sportu.

U nedjelju će CAS donijeti odluku o tome hoće li Valijeva moći nastupati na ZOI gdje je u utorak na rasporedu natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji u umjetničkom klizanju.


Vlhova odustala od daljnjih nastupa

Slovačka skijašica Petra Vlhova, nova olimpijska pobjednica u slalomu, odustala je od daljnjeg nastupa na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu zbog ozljede lijevog skočnog zgloba, objavila je francuska izvještajna agencija AFP.

Trijumfom u slalomu 26-godišnja Vlhova je donijela Slovačkoj prvu olimpijsku medalju u alpskom skijanju, ali ju je udarac u lijevi skočni zglob spriječio u nastupu u preostale dvije discipline, spustu i alpskoj kombinaciji u kojoj je jedna od najboljih skijašica svijeta aktualna svjetska doprvakinja.

image

Petra Vlhova

JOE KLAMAR Afp

Prema izjavi njenog brata Borisa Vlhe, Petra je odlučila dati prednost oporavku kako bi se što bolje pripremila za ostatak sezone i nadolazeća natjecanja u Svjetskom kupu u kojem Slovakinja brani Veliki kristalni globus osvojen prošle godine.

U ovom trenutku je druga sa samo 17 bodova zaostatka za vodećom Amerikankom Mikaelom Shiffrin koja je na ZOI u Pekingu doživjela težak psihološki udarac, nakon odustajanja u veleslalomskoj i slalomskoj utrci.


Liu Shaoang donio Mađarskoj prvi pojedinačni naslov

Liu Shaoang osvojio je u nedjelju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu za Mađarsku prvi pojedinačni naslov nakon što je u brzom klizanju u utrci na 500 m bio zlatni.

Liu, koji je već osvojio broncu u mješovitoj ekipnoj štafeti i na 1.000 metara, iza sebe je ostavio Rusa Konstantina Ivlieva i na trećem mjestu Kanađanina Stevena Duboisa.

Za Duboisa je ovo druga medalja na ZOI u Pekingu nakon što je bio drugi na 1.500 metara.

Prije Liua jedinu zlatnu medalju Mađarskoj na Zimskim olimpijskim igrama donijela je 2018. muška štafeta na 5.000 metara u brzom klizanju na kratkoj stazi. Zemlja sada ima 10 medalja na Zimskim igrama.

Branitelj naslova Kinez Wu Dajing bio je glavni favorit, ali je ispao u polufinalu.


Nizozemkama zlato u štafeti na 3.000 m

Nizozemska ženska štafeta je osvojila u nedjelju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu zlatnu medalju u brzom klizanju na 3.000 m.

Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer and Yara van Kerkhof do zlata su stigle s vremenom 4:03.409 što je novi olimpijski rekord.

Južnoj Koreji, koja je u ovoj disciplini bila zlatna na ZOI prije četiri godine u Pjongčangu, pripalo je srebro (4:03,627), a Kini bronca (4:03,863).

Za 24-godišnju Schulting ovo je treći olimpijski naslov, drugi na ovim ZOI. Na ZOI 2018. Schulting i Van Kerkhof su osvojile brončanu medalju u ovoj disciplini zajedno s Larom van Ruijven, koja je iznenada preminula u dobi od 27 godina 2020.

Ovaj olimpijski rekord je za manje od sekundu slabiji od svjetskog rekorda kojeg su Nizozemke postavile u listopadu prošle godine na natjecanju Svjetskog kupa.


Biatlon: Drugo zlato za Fillona Mailleta, JT Boe bez odličja

Quentin Fillon Maillet je na ZOI u Pekingu spremno uskočio u cipele legendarnog sunarodnjaka Martina Fourcadea i u četvrtom nastupu u Zhangjiakouu osvojio četvrto odličje, a drugo zlatnog sjaja, za što ponajviše može zahvaliti svom perfektnom pucačkom nastupu i pogođenih svih 20 meta u dohvatnoj utrci (12,5 km).

Vodeći u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa dokazao je i u teškim uvjetima koji su u nedjelju bili u Nacionalnom nordijskom centru u Zhangjiakouu da je u ovoj sezoni najspremniji biatlonac na svijetu. Ni hladnoća, ni vjetar nisu ga mogli zaustaviti na putu prema drugom pojedinačnom zlatu nakon što je osvojio naslov olimpijskog pobjednika i na dionici od 20 km.

U dohvatnoj utrci je vodstvo od pobjednika sprinta Johannesa Thingnesa Boea preuzeo nakon odlučujućeg, trećeg gađanja, a prvog od dva u stojećem stavu, gdje je Norvežanin imao i malo nesreće. Naime, u trenutku kad je kao prvi došao na gađanje, vjetar je pojačao i utjecao na to da je Boe čak triput promašio.

No, kad je na strelište stao Francuz, vjetar je utišao i omogućio mu gađanje u povoljnijim uvjetima. Nesretni Johannes Thingnes Boe je na drugom gađanju stojeći imao još dva promašaja te time ispao iz borbe za odličja. Na kraju je s ukupno sedam promašaja završio na odličnom petom mjestu.

Za slavlje u obitelji Boe pobrinuo se stariji brat Tarjei koji je nakon bronce u sprintu osvojio srebrno odličje zaostavši za pobjednikom 28.6 sekundi, nešto više od vremena potrebnog za jedan kazneni krug, koliko je morao trčati zbog promašaja na prvom gađanju. Norvežaninu je to treće zlato na ovim Igrama, a ukupno peto u karijeri, od čega je tri osvojio u štafetnim utrkama.

Skok od osam mjesta u odnosu na svoj plasman u sprintu napravio je Rus Eduard Latipov, koji je sa 11. mjesta došao do brončanog odličja sa zaostatkom od 35.3 sekunde za Fillon Mailletom. Latipov je svoje prvo odličje, također broncu, osvojio u mješovitoj štafeti.

ZOI Peking, biatlon (m) - dohvatna utrka (12,5 km)

1. Quentin Fillon Maillet (Fra) 39:07.5 minuta (0 promašaja)

2. Tarjei Boe (Nor) +28.6 (1)

3. Eduard Latipov (Rus) +35.3 (1)

4. Lukas Hofer (Ita) +51.1 (0)

5. Johannes Thingnes Boe (Nor) +2:13.7 (7)

6. Roman Rees (Njem) +2:30.2 (1)

7. Simon Desthieux (Fra) +2:47.2 (3)

8. Sebastian Samuelsson (Šve) +3:02.7 (5)

9. Emilien Jacquelin (Fra) +3:06.2 (6)

10. Felix Leitner (Aut) +3:08.8 (1)


Novo zlato za Norvežanku Roeiseland

Norveška biatlonka Marte Olsbu Roeiseland u svom je četvrtom nastupu na Zimskim olimpijskim igrama došla do četvrtog odličja, a trećeg zlata uvjerljivom pobjedom u dohvatnoj utrci na 10 kilometara.

Olimpijska pobjednica u sprintu je još jednim sjajnim trkačkim i pucačkim nastupom ostvila konkurentice bez izgleda da joj budu prijetnja u borbi za treće zlato, a ukupno njezinu šestu olimpijsku medalju.

Trenutačno najbolja biatlonka svijeta je došla u utrku s pola minute prednosti pred Šveđankom Elvirom Oeberg, jedinom koja ju je u ovoj sezoni Svjetskog kupa uspjela pobijediti u dohvatnoj utrci, a onda ju je iz kilometra u kilometar samo povećavala. Roeiseland je na oba gađanja u ležećem stavu imala svih pet pogodaka, a jedini promašaj je imala na prvom gađanju u stojećem stavu te je do cilja došla za 34 minute i 46.9 sekundi.

Za razliku od nje, glavne konkurentice su uglavnom imale po tri promašaja, što im je donijelo tri kaznena kruga, odnosno dodatnih 450 metara trčanja po hladnim i snježnim uvjetima. Elvira Oeberg je uspjela obraniti svoje srebro iz sprinta, a za pobjednicom je zaostala za jednu minutu i 36.5 sekundi.

Dramatičan je bio boj za broncu, koju je uvjerjivo do posljednjeg kilometra držala Norvežanka Ingrid Tandrevold, a onda je doživjela fizički kolaps i jedva je došla do cilja, ali tek kao 14. u ukupnom redoslijedu. To je najbolje iskoristila njezina sunarodnjakinja Tiril Eckhoff i zlatu iz mješovite štafete dodala broncu, što joj je treće pojedinačno olimpijsko odličje, jer je dvaput bila treća i u utrci s masovnim startom, u Sočiju 2014. i u Pjongčangu 2018. Eckhoff je bila tek 11. u sprintu i u dohvatnu utrku je ušla s minutom i 16.1 sekundi zaostatka za Roeiseland, za kojom je na kraju ukupno zaostala za minutu i 48.7 sekundi.

Biatlonke do kraja olimpijskih natjecanja imaju još dvije utrke. U srijedu, 16. veljače, borit će se za odličja u štafeti 4 x 6 km, a u subotu, 19. veljače, na rasporedu je zadnja pojedinačna disciplina, utrka na 12,5 km s masovnim startom.

ZOI Peking, biatlon (ž) - dohvatna utrka (10 km)

1. Marte Olsbu Roeiseland (Nor) 34:46.9 minuta (1 promašaj)

2. Elvira Oeberg (Šve) +1:36.5 (3)

3. Tiril Eckhoff +1:48.7 (3)

4. Hanna Sola (Bje) +1:58.9 (3)

5. Linn Persson (Šve) +2:07.2 (2)

6. Dorothea Wierer (Ita) +2:09.1 (3)

7. Lisa Theresa Hauser (Aut) +2:09.8 (2)

8. Julia Simon (Fra) +2:18.3 (2)

9. Monika Hojnisz-Starega (Polj) +2:28.8 (2)

10. Paulina Fialkova (Slk) +2:38.8 (2)


Rusi uvjerljivo slavili u štafeti 4x10 km

Ruska štafeta je u nedjelju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu osvojila zlato na 4x10 km, dok su Norvežani osvojili srebro, a Francuzi broncu.

Rusi su već u prvoj izmjeni prešli u vodstvo, Aleksej Červotkin je stvorio prednost od 12 sekundi, a Aleksander Bolšunov, kojem je ovo drugo zlato u Pekingu, tu je prednost samo povećavao.

U zadnju izmjenu je Rus Sergej Ustiugov ušao s preko 50 sekundi prednosti ispred Norvežanina Johannesa Klaeba, olimpijskog pobjednika iz Pjongčanga 2018. Klaebo se pred kraj utrke morao oduprijeti napadu Francuza Mauricea Montificata. Na kraju je Klaebo prošao kao drugi kroz cilj sa zaostatkom od minutu i sedam sekundi, a Montificat kao treći s devet sekundi zaostatka za njim.

To je treća medalja za Klaeboa u Pekingu nakon što je osvojio zlato u sprintu i broncu na 15 km klasično.


Otkazan trening ženskog spusta

Drugi trening ženskog spusta na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu otkazan je u nedjelju zbog snježnih padalina,no muški veleslalom se ipak održao na stazi Yanqing, priopćila je Međunarodna skijaška federacija (FIS).

Trening skijašica je trebao početi u 2 sata po hrvatskome vremenu, no velika količina novonapadalog snijega onemogućila je trening. Još jedan trening je u ponedjeljak, a ženski spust je na programu u utorak ujutro.


Hokej: Fincima pobjeda u produžetku, i Šveđani u četvrtfinalu

Veliki preokret napravila je muška finska hokejaška reprezentacija koja je pobjedom u produžetku nad Švedskom 4-3 (0-0, 0-3, 3-0, 1-0) osvojila prvo mjesto u skupini C olimpijskog turnira u Pekingu, a time i plasman u četvrtfinale u kojem će igrati i Šveđani kao najbolja drugoplasirana reprezentacija.

Nakon prve trećine u kojoj nije bilo pogodaka, Šveđani su u drugoj iskoristili činjenicu da su Finci veći dio igrali s igračem manje na ledu. Sva tri gola Švedska je postigla uz brojčanu prednost, a strijelci su bili Wallmark (25), Bengtsson (29) i Lander (32).

Finci su do preokreta došli na sličan način, postigavši prva dva pogotka u trećoj trećini s igračem više. Hartikainen (46) je smanjio na 1-3, a Pakarinen (56) na 2-3. Isti je igrač postigao i izjednačujući pogodak u 58. minuti.

Neodlučen ishod je obje reprezentacije vodio u četvrtfinale, a pobjedu i moguće lakši ždrijeb dobili su Finci zahvaljujući pogotku Pesonena nakon 2:01 minuta igre u produžetku.

Treće mjesto u skupini osvojila je Slovačka zahvaljujući pobjedi 5-2 (1-1, 2-0, 2-1) protiv Latvije koja je ostala bez ijednog boda.

Od 14.10 sati su na rasporedu i utakmice posljednjeg kola u skupini A, a sastaju se Kina - Kanada i SAD - Njemačka. Nakon tih dvoboja bit će poznat i ždrijeb utakmica doigravanja, kao i pozicije nositelja u četvrtfinalu.

ZOI hokej na ledu (m)

SKUPINA A - 3. kolo

SAD - Njemačka (14.10)

Kina - Kanada (14.10)

Ljestvica:

1. SAD 2 2 0 0 0 12-2 6

2. Kanada 2 1 0 0 1 7-5 3

3. Njemačka 2 1 0 0 1 4-7 3

4. Kina 2 0 0 0 2 2-11 0

SKUPINA C - 3. kolo

Slovačka - Latvija 5-2 (1-1, 2-0, 2-1)

Finska - Švedska 4-3 (0-0, 0-3, 3-0, 1-0)

Ljestvica:

1. Finska 3 2 1 0 0 13-6 8

2. Švedska 3 2 0 1 0 10-7 7

3. Slovačka 3 1 0 0 2 8-12 3

4. Latvija 3 0 0 0 3 5-11 0


Zbog nevremena odgođene kvalifikacije u slobodnom skijanju

Kvalifikacije žena u slobodnom skijanju discipline slopestyle na ZOI u Pekingu odgođene su u nedjelju zbog snijega, rekli su organizatori.

Na stazi je padao gusti snijeg, a organizatori su zbog nevremena odgodili događaj.

U nedjelju je u kvalifikacijama trebalo sudjelovati ukupno 27 skijašica, uključujući domaću miljenicu Eileen Gu, koja je u utorak pokupila zlatnu medalju u Big Airu.

Temperature zraka pale su na -15 stupnjeva Celzija u snježnom parku Genting u Zhangjiakouu, dok je otkazan i trening ženskog spusta.

Kineska meterološka uprava izdala je za nedjelju upozorenje na mećavu rekavši da se očekuju značajne snježne oborine u velikim dijelovima sjeverne Kine, uključujući Peking i mjesta održavanja Zimskih olimpijskih igara.

Linker
04. svibanj 2024 17:51