CODIE MCLACHLAN Afp
NHL DOIGRAVANJE

Colorado nakon 21 godine čekanja izborio finale i veliki okršaj za Stanley Cup

Hokejaši Colorada će još barem dvije utakmice čekati kako bi saznali ime suparnika u finalu
Piše: HinaObjavljeno: 07. lipanj 2022. 06:44

Hokejaši Colorado Avalanchea će nakon 21 godine čekanja ponovno zaigrati u finalu doigravanja za Stanley Cup, nakon što su i u četvrtoj utakmici nadigrali Edmonton Oilerse te osvojili naslov prvaka Zapadne konferencije Nacionalne hokejaške lige (NHL).

U četvrtoj utakmici serije odigranoj u noći s ponedjeljka na utorak u Edmontonu, gosti su preokretom došli do pobjede 6-5 u produžetku, iako su Oilersi u dva navrata imali dva pogotka prednosti.

Colorado je poveo u 4. minuti golom Calea Makara s igračem više i to je bio jedini pogodak u prvoj trećini. Oilersi su se probudili u drugom dijelu u kojem su postigli tri gola, a nisu primili nijedan. Zack Hyman je u 28. minuti izjednačio. U 37. minuti domaći su prvi put poveli golom Ryana Nugent-Hopkinsaa, a kapetan Oilersa Connor McDavid je u 39. minuti povećao prednost na 3-1 s igračem više.

Prava golijada viđena je u trećoj dionici. Nakon samo 31 sekunde igre Devon Toews je smanjio zaostatak Avsa, ali je u 44. minuti Hyman svojim drugim golom ponovno digao razliku na dva pogotka u korist Oilersa.

Uslijedio je strašan odgovor Colorada. U 49. minuti je Gabriel Landeskog pogodio za 4-3, a u 54. minuti je Nathan MacKinnon izjednačio na 4-4. Avalanche je do drugog vodstva na utakmici stigao u 55. minuti, kad je pogodak s igračem više postigao Mikko Rantanen. Utakmicu je u produžetak odveo Zack Kassian golom u 57. minuti. Primarni asistent kod pogotka, kao i kod njih četiri od pet domaće momčadi bio je sjajni njemački hokejaš Leon Draisaitl.

No, radost domaćih navijača u Rogers Placeu nije dugo trajala. Nakon samo 79 sekundi igre u produžetku Artturi Lehkonen je postigao pogodak kojim je Coloradu donio pobjedu i plasman u veliko finale. Primarni asistent kod tog pogotka bio je branič Cale Makar, najbolji igrač Avalanchea u ovom dvoboju, u kojem je postigao prvi gol, a potom se još četiri puta našao u ulozi dodavača.

Češki vratar gostiju Pavel Francouz obranio je 30 od 35 udaraca, dok je domaći čuvar mreže Mike Smith zaustavio 36 od 42 udarca igrača Colorada.

Avsi će se nakon 21 godine ponovno naći u borbi za Stanley Cup koji su osvajali oba prethodna dva puta kad su se našli u toj prilici (1996. i 2001.).

Colorado će još barem dvije utakmice čekati kako bi saznao ime suparnika u finalu. New York Rangersi vode u finalnoj seriji doigravanja u Istočnoj konferenciji s 2-1 protiv aktualnih dvostrukih prvaka Tampa Bay Lightninga. Četvrta utakmica je na rasporedu u noći s utorka na srijedu po srednjoeuropskom vremenu (2.00 sati), a domaćin je Tampa Bay.

NHL doigravanje - konferencijska finala

ISTOČNA KONFERENCIJA

Edmonton Oilers - Colorado Avalanche 5-6 (produžetak)

(Colorado je s 4-0 prošao u finale doigravanja)

Linker
17. travanj 2024 07:09