Halvor Egner Granerud (sredina), Johann Andre Forfang (lijevo) i Robert Johansson (desno)

 CHRISTOF STACHE Afp
POBJEDU POSVETIO HAALANDU

Čudesni Norvežanin opet slavi! Pomeo konkurenciju i to po vremenu kakvo se ne pamti u povijesti turneje

Sada karavana seli u Austriju. Treće natjecanje 71. novogodišnje turneje je u Innsbrucku u srijedu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. siječanj 2023. 16:36

Znamo već odavno koji su sportaši redovito zaposleni na Novu godinu - natjecanje skijaša skakača u Garmisch-Partenkirchenu neuništiva je novogodišnja tradicija, na razini sarme i Novogodišnjeg koncerta iz Beča. U rasporedu elitne turneje Četiri skakaonice druga je stanica uvijek rezervirana za poznato zimsko središte u Bavarskoj. Doduše, ove se godine Garmisch-Partenkirchen teško može nazvati zimskim odredištem jer uoči početka nedjeljnog natjecanja temperatura je bila 15 Celzijevih stupnjeva, a osim snijega na samoj skakaonici, svuda okolo je prevladavalo zelenilo.

image
CHRISTOF STACHE Afp

A u tom proljetnom ugođaju, u nikad toplijim uvjetima u Njemačkoj u 71 godini postojanja novogodišnje turneje, pred 20.000 navijača najdalje je poletio Halvor Egner Granerud, čovjek koji je u velikom stilu slavio i tri dana ranije u Oberstdorfu i sada je već potpuno jasno da se nameće kao glavni favorit za osvajanja 71. izdanja najprestižnijeg natjecanja u ovom sportu. Istina, događali su se kroz povijest veliki preokreti, gubili su naslov čak i oni koji su pobjeđivali na tri od četiri stanice, jer kiks u samo jednoj seriji može biti presudan, ali Norvežanin u ovom trenutku stvarno izgleda moćno. Uhvatio je formu u pravom trenutku, prepun je samopouzdanja i na najboljem je putu da postane prvi skakač iz Norveške sa Zlatnim orlom u rukama nakon Andersa Jacobsena kojem je to uspjelo prije 16 godina.

Pobjedu je ovaj put proslavio "meditacijom" u položaju lotosa, kao što to ponekad radi njegov slavni sunarodnjak, nogometaš Erling Haaland.

image
CHRISTOF STACHE Afp

- Prije dvije godine bio sam u stvarno dobroj formi ovdje i htio sam prirediti proslavu u čast Haalanda jer je u to doba bio kralj u Njemačkoj. Ali, Kubacki je tada u drugoj seriji srušio rekord skakaonice, završio sam na drugom mjestu i otada sam čekao pravi trenutak za ovu proslavu - objasnio je 26-godišnjak iz Osla.

Za razliku od Oberstdorfa u kojem je bio nezaustavljiv i u kvalifikacijama i na treninzima, u Garmisch-Partenkirchenu je Granerud ipak malo skinuo nogu s gasa. U kvalifikacijama je bio tek šesti, ali kad je bilo najvažnije, kad je krenulo natjecanje, opet je blistao. U prvoj je seriji skočio 140 metara i premda je Slovenac Anže Lanišek imao pola metra dulji skok, Granerud je zbog nepovoljnijeg vjetra dobio više kompenzacijskih bodova i završio je na prvom mjestu.

Bacio mu je u drugoj seriji Lanišek rukavicu u lice, skočivši 137 metara i preuzevši vodstvo ispred Poljaka Dawida Kubackog, ali Granerud je još jednom potvrdio da je u nekom svom filmu. Izvukao je iz sebe najbolji skok dana, sletio na 142 metra, samo dva metra od rekorda skakaonice, i osigurao novu pobjedu. Ima na kraju priče razloga za zadovoljstvo i Lanišek koji je ozbiljno podbacio u Oberstdorfu i završio tek na desetom mjestu. U nedjelju je pokazao da nije slučajno na drugom mjestu u Svjetskom kupu, ali u borbu za Zlatnog orla ipak je vjerojatno zakasnio. U boljoj je poziciji Kubacki koji je, kao i u Oberstdorfu, bio treći. Na osam od deset natjecanja ove zime bio je na postolju, četiri puta na najvišoj stepenici, vodeći je u Svjetskom kupu, ali na Turneji zasad nema pravi odgovor za zahuktalog Graneruda.

Norvežanin nakon dva natjecanja ima velikih 26,8 bodova prednosti pred Kubackim i više od 40 pred njegovim sunarodnjakom Piotrom Zylom koji je u nedjelju bio šesti. Iako smo tek na pola puta, treba notirati da je Granerud u igri i za onaj skakački Grand Slam, pobjedu na sve četiri stanice u jednoj sezoni, nešto što su u povijesti uspjela ostvariti samo trojica - Sven Hannawald, Kamil Stoch i Ryoyu Kobayashi. Svašta se još može dogoditi u austrijskom dijelu Turneje, odnosno u preostale četiri serije, ali kako Granerud trenutno izgleda, ima se pravo nadati i ovom velikom pothvatu.

Dodajmo još da su raspoloženi prije odlaska u svoju domovinu bili austrijski skakači, četvorica su u Garmisch-Partenkirchenu bila u top 10, ali na njihovu žalost, nijedan nije u igri za visoki plasman u ukupnom poretku. S druge strane, Nijemci ovaj put nisu imali puno razloga za zadovoljstvo. Ako su se nadali da bi se Karl Geiger nakon četvrtog mjesta u Oberstdorfu mogao uključiti u utrku za Orla, to je u nedjelju nakon njegova tek 11. mjesta definitivno palo u vodu.

Treće natjecanje na redu je u srijedu u Innsbrucku gdje se lani nije skakalo. Naime, jak vjetar je stvorio velike probleme organizatorima, a kako skakaonica Bergisel jedina na Turneji nema reflektore, tako nije postojala ni opcija noćnog skakanja. Natjecanje je u konačnici prebačeno u Bischofshofen koji je tako lani imao dvostruki program. Nadajmo se da će ove godine sve ići prema predviđenom rasporedu...



1. Halvor Egner Granerud (NOR) 303,7 bodova (140 m/142 m)

2. Anže Lanišek (SLO) 297,3 (140,5/137)

3. Dawid Kubacki (POL) 294,4 (136/138,5)

4.Manuel Fettner (AUT) 279,6 (136/138)

5. Jan Hörl (AUT) 278,9 (136/138,5)

6. Piotr Zyla (POL) 277 (135,5/134,5)

7. Daniel Tschofenig (AUT) 275,4 (131/136)

8. Andreas Wellinger (NJEM) 273,1 (137/133)

9. Kamil Stoch (POL) 272,7 (135/134,5)

10. Michael Hayböck 269,8 (128,5/140).

POREDAK TURNEJE

1. Granerud 616,1 bod

2. Kubacki 589,3

3. Zyla 576

4. Lanišek 564,7

5. Karl Geiger (NJEM) 558,3

6. Wellinger 558,3

Linker
01. rujan 2024 12:04