Mislav Rosandić

 ANTHONY WALLACE Afp
HOKEJAŠKI TURNIR

Europsko polufinale! Zagrepčanin na korak do olimpijske medalje, SAD i Kanada ostaju bez odličja

Slovaci su izbacili Amerikance, a Šveđani Kanađane u četvrtfinalu olimpijskog turnira
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. veljača 2022. 17:03

Europsko polufinale igrat će se na olimpijskom turniru hokejaša u Pekingu. Nema američkih selekcija u polufinalu, Europa dominira, izostanak NHL zvijezda dao je očekivani rezultat. Sve četiri selekcije u polufinalu su europske, a posljednji puta se tako nešto dogodilo 2006 kada su polufinale u Italiji igrali Švedska, Finska, Češka i Rusija. Dakle, ovaj puta imamo umjesto Čeha Slovake.

Da su Amerikanci u mladom sastavu dobri, ali ipak zeleni pokazao je sudar sa Slovacima. Vodili su do posljednje minute 2:1, činilo se da je gotovo, a onda je Slovačka izjednačila 44 sekunde prije kraja i išlo se u produžetke, nakon kojih i na penale u kojima su Slovaci četvrti penal zabili preko Čehlarika, a Rybar je obranio penal Mieleu i doveo svoj tim do velikog slavlja. Posljednji put su bili u u polufinalu 2010. u Vancouveru i ostali bez medalje, što je ujedno i njihov jedini OI polufinale do sada, pa su se tako približili jednom od najvećih dosega u povijesti. Inače, Slovaci su bili svjetski prvaci u Göteborgu 2002. sa Šatanom, Hossom, Harom, a u Pragu su 2004. osvojili broncu.

image
GRIGORY SYSOEV Sputnik Via Afp

I Hrvatska će imati svog predstavnika u polufinalu, po medalju sa Slovačkom ide i Zagrepčanin Mislav Rosandić...

Rusi će braniti zlato iz Pjongčanga. Teže od očekivanog pobijedili su Dance koji su na ovom turniru igrali jako dobro. Slomili su ih 5 minuta prije kraja nakon isključenja Jacobsena. Poentirao je stari dobri Slava Vojnov svladavši danskog vratara Dahma koji je imao čak 37 obrana.

Finska je lako izašla na kraj sa Švicarcima, makar je briljantan bio finski vratar Harry Sateri obranivši čak 33 paka. Već u prvoj trećini su sa 2:0 to nagovijestili, a onda odmah na početku druge golom i potvrdili. Finska je na OI bila dvaput srebrna, četiri puta brončana, a dvaput je ostala na OI bez odličja. Na posljednjim OI bili su šesti, a na posljednjem Sp u Rigi lani srebrni. Posljednje zlato osvojili su na SP 2109. u Bratislavi kada ih je isto kao i danas vodio Jukka Jalonen.

U posljednjem četvrtfinalu Švedska je slomila Kanadu. Odluka je pala u trećoj trećini, ustvari tko prvi zabije gol. Zabio je Wallmark, Kanađani su morali igrati bez vratara da bi pokušali dostići kao što su Slovaci bez vratara s igrače više dostigli SAD, ali nisu uspjeli. Primili su gol i Švedska je bez primljenog gola otišla u polufinale. Švedska se tako vraća u polufinale nakon što je prije četiri godine bila peta. Inače, Švedskoj je to deseti polufinale, ima dva zlata, tri srebra i četiri bronce. Posljednji puta bili su olimpijski pobjednici u Torinu 2006. godine, a svjetski prvaci 2018. u Danskoj. Inače ma prošlom SP 2021. u rigi bili su čak 9, pa je na neki način ovo njihov veliki povratak.

Na turniru hokejašica odigrana je utakmica za brončanu medalju. Očekivano ju je osvojila Finska, koja je tako obranila broncu sa posljednjih Igara i osvojila svoju četvrtu broncu u povijesti na OI. Dominacija je bila velika, upitile su Finkinje čak 47 udaraca na gol Švicarske koja je to uspjela samo 17. Finska vratarka Anni Keisala ostala je prazne mreže.

Linker
18. svibanj 2024 08:27