Filip Zubčić je izborio drugu vožnju

 FABRICE COFFRINI Afp
SLALOM ZA SVJETSKI KUP

Filip Zubčić među prvih 10, Samuel Kolega uzeo bodove, a Birtanija prvi puta ima pobjednika

Hrvatski predstavnici ulovili su bodove nakon druge vožnje u austrijskom Kitzbuehelu
Piše: HinaObjavljeno: 22. siječanj 2022. 14:16

Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić osvojio je deseto mjesto na subotnjem slalomu za Svjetski kup u austrijskom Kitzbuehelu na kojem je u senzacionalnom raspletu druge vožnje pobjednikom postao Britanac Dave Ryding, a među osvajačima bodova našao se i Samuel Kolega koji je završio na 19. poziciji.

U svom 97. nastupu u Svjetskom kupu 35-godišnji Dave Ryding je došao do svoje premijerne pobjede te postao prvim Britancem koji se u ovom natjecanju popeo na najviše mjesto pobjedničkog postolja.

Ryding je u prvoj vožnji imao šesti rezultat, a pobjedu mu je donijela odlična druga vožnja u kojoj je uspio ostvariti treće vrijeme, čime je za 38 stotinki nadmašio Norvežanina Lucasa Braathena, senzacionalnog pobjednika prošlotjednog slaloma u Wengenu, gdje je do pobjede došao nakon 29. vremena u prvoj vožnji.

Norveško slavlje upotpunio je Henrik Kristoffersen koji je u prvom nastupu imao tek 24. rezultat, ali je najboljim vremenom druge vožnje po 67. put u karijeri došao na pobjedničko postolje, a za pobjednikom je zaostao za 65 stotinki.

Filip Zubčić je nakon velike pogreške u prvoj vožnji i 19. rezultata, u drugom nastupu izveo mirniju i precizniju vožnju te je sa sedmim vremenom na kraju došao do desetog mjesta, što mu je drugi najbolji slalomski rezultat u ovoj sezoni, a treći u karijeri.

Nažalost, Samuelu Kolegi druga vožnja nije uspjela, ali je zahvaljujući brojnim odustajanjima i pogreškama konkurenata, na kraju popravio svoj plasman i završio na 19. mjestu sa 3.88 sekundi zaostatka za Rydingom, što mu je bodovno drugi najbolji rezultat u Svjetskom kupu.

Najbolja trojica iz prve vožnje, koji su imali veliku prednost pred ostalima, jedan za drugim su radili pogreške koje su ih strmoglavile u redoslijedu ili ostavile bez plasmana. Norvežanin Sebastian Foss-Solevaag je promašio vrata, Francuz Clement Noel je nakon velike pogreške u gornjem dijelu završio na 15. mjestu, a najbrži iz prve vožnje Talijan Alex Vinatzer je također napravio veliku pogrešku u početku druge vožnje i na kraju bio brži samo od Kolege.

Zanimljivo je da je postavljač druge vožnje bio talijanski trener, a od trojice Talijana koji su bili u prvoj desetorici na kraju prvog 'laufa', dvojica nisu završila drugu vožnju, dok je Vinatzer pogriješio. Čak 11 skijaša nije došlo do cilja druge vožnje.

Luda slalomska sezona Svjetskog kupa na petom natjecanju je iznjedrila i petog različitog pobjednika pa se tako na vodećem mjestu u redoslijedu za Mali kristalni globus sada nalazi Lucas Braathen sa 235 bodova, 55 više od sunarodnjaka Foss-Solevaaga. Filip Zubčić je na 11. mjestu sa 117 bodova.

U redoslijedu za Veliki kristalni globus vodeći Švicarac Marco Odermatt ima 1120 bodova, dok drugoplasirani Aleksander Aamodt Kilde zaostaje za 335 bodova. Filip Zubčić je na 13. mjestu sa 240 bodova.

Uspiju li organizatori ukloniti velike količine snijega koji još uvijek pada u Kitzbuehelu, u nedjelju bi na rasporedu trebao biti još jedan spust s neobično kasnim startom u 13.30 sati.

Linker
16. kolovoz 2022 21:22