Filip Zubčić u novom, crvenom odijelu hrvatske reprezentacije

 Joe Klamar/AFP
PRVA UTRKA SEZONE

Filip Zubčić osvojio 12. mjesto u Söldenu, Odermatt s posebnim motivom krenuo po novi Veliki globus

Švicarski skijaš na Rettenbachu je nastavio tamo gdje je stao prošle sezone
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 23. listopad 2022. 13:15

Filip Zubčić otvorio je novu skijašku sezonu 12. mjestom u veleslalomu u Söldenu. Na tradicionalnom otvaranju na ledenjaku Rettenbach, Zagrepčanin je za pobjednikom Marcom Odermattom zaostao sekundu i 67 stotinki. Drugi je bio Slovenac Žan Kranjec, a treći Norvežanin Henrik Kristoffersen, koji je prvi put nastupio na novim skijama Van Deer.

Pred rekordnim brojem gledatelja na tirolskom glečeru (14.500), dvije vožnje donijele su dva različita Zubčićeva izdanja. U prvoj se na gornjem dijelu staze "lovio", tražio idealnu putanju i kasnio u vrata, a onda u trećem sektoru staze ubrzao i u cilj ušao s devetim vremenom. Ostao je dojam da ima još brzine u skijama, ali ga je nekoliko tehničkih pogrešaka sputalo da se približi najboljima.

U nastavku je krenuo tečnije, do prvog prolaznog vremena još je bio u "zelenom", ali na strmini kao da je zaboravio upaliti svoj prepoznatljivi "turbo". Ostvario je 18. vrijeme druge vožnje, što je na kraju bilo dovoljno za 12. mjesto. Solidan rezultat za otvaranje, 22 boda nisu za baciti, premda su Zubčićevi apetiti puno veći. Cilj mu je povratak na veleslalomska postolja, kojih prošle sezone nije bilo.

Švicarac Odermatt nastavlja tamo gdje je stao prošle sezone. Osvajač Svjetskog kupa i malog veleslalomskog globusa očito je i dalje klasa za sebe. Zaliha pred Kranjecom bila je dovoljna da mu mala pogreška na gornjem dijelu staze u drugoj vožnji nije poremetila plan. Na kraju je pobijedio sa 76 stotinki prednosti. Za 25-godišnjaka je ovo 12. pobjeda karijere u Svjetskom kupu, osma u veleslalomu. Kao maneken Red Bulla, pobjedu je između ostalog posvetio i preminulom Dietrichu Mateschitzu.

- Mateschitz je danas također vozio u mojim mislima. Prije utrke smo razgovarali o njemu. Ključ pobjede bio je u tome da sam se pripremio za lošije uvjete u drugoj vožnji - rekao je Odermatt.

S posebnim se povećalom čekao nastup Henrika Kristoffersena. Ako je suditi po prvoj utrci, prelazak u Hirscherov kamp i odabir skija Van Deer nisu bili pogreška.

- Doći do postolja s dvije velike pogreške u finalnoj vožnji pokazuje da je s pravim materijalom sve moguće. Uvjeren sam da ćemo konkurirati za pobjede u svim utrkama tehničkih disciplina. Između dvije vožnje čuo sam se s Marcelom, dao mi je nekoliko savjeta - otkrio je Kristoffersen.

Najviše razloga za razočaranje imaju domaćini. Austrija je ostala bez top 10 plasmana, njihov najbolji predstavnik bio je Marco Schwarz na 13. mjestu.

U prvoj vožnji, Samuel Kolega je sa zaostatkom od 5.56 sekundi ostvario pretposljednje, 63. vrijeme među skijašima koji su uspjeli doći do cilja.

Budući da su dva spusta koja su se sljedeći vikend trebala voziti na Zermattu otkazana zbog nedostatka snijega, Svjetski kup za skijaše nastavlja se 13. studenoga paralelom u Lech/Zürsu.

Sölden, veleslalom (M), rezultati

1. Marco Odermatt (Švi) 2:04.72

2. Žan Kranjec (Slo) +0.76

3. Henrik Kristoffersen (Nor) +0.97

4. Lucas Braathen (Nor) +1.10

5. Rasmus Windingstad (Nor) +1.11

6. Tommy Ford (SAD) +1.16

7. Loïc Meillard (Švi) +1.19

8. Alexander Schmid (Njem) +1.37

9. Štefan Hadalin (Slo) +1.38

10. Thibaut Favrot (Fra) +1.40

...

12. Filip Zubčić (HRV) +1.67

Prva vožnja: 63. Samuel Kolega (HRV) +5.56

Odustali: De Aliprandini (Ita), Luitz (Njem), Mayer (Aut), Verdu (And), Kilde (Nor)...

Linker
27. srpanj 2024 01:43