PRIVATNA ARHIVA
POČETAK JE BIO VRLO TEŽAK

Filmska priča mladog hrvatskog reprezentativca: ‘Zahvaljujući ovom sportu danas hodam na vlastitim nogama‘

Juniorski reprezentativac Hrvatske važe ponude iz jakih liga: ‘Nekako sam najbliži Njemačkoj...‘
Piše: Filip VidakovićObjavljeno: 07. svibanj 2022. 17:28

Među brojnim hrvatskim igračima kvalitetnog 2005. godišta jedno ime možemo posebno istaknuti. Šesnaestogodišnji juniorski reprezentativac i napadač Maribora Luka Bodiroga toliko je dominantan na slovenskim ledenim plohama da za sljedeću sezonu već ima brojne ponude iz jačih europskih liga.

No, Bodirogina priča je specifična, i da se radi o Amerikancu ili Kanađaninu o tome bi se sigurno snimio film.

- Rođen sam kao neurorizično dijete, s dijagnozom hipertonusa gdje su nožni prsti i peta gotovo pa spojeni. Bio sam redovan pacijent na Goljaku, i hokej sam počeo trenirati s tri i pol godine prema preporuci doktora kao dio terapije. Mogu slobodno reći da zahvaljujući hokeju danas hodam na vlastitim nogama, bez pomoći hodalice.

Početak je bio vrlo težak...

- Godinu dana sam imao problema s ravnotežom na ledu, dok su svi već držali palice u rukama, ja sam učio klizati i palicu sam dobio zadnji. Srećom, dijagnoza hipertonusa se počela povlačiti...

Visoki hokejaški IQ

Sve do sezone 2018./2019. bio je član Mladosti, a tada je došlo do velike selidbe naših igrača u slovenske klubove, jer su domaće mlađe kategorije ostale bez igranja u Sloveniji.

- Maribor me pozvao na probu i nakon nekoliko treninga ponudio mi ostanak. Sa mnom u momčadi bili su suigrači iz reprezentacije Omar Ždralović i Filip Polonijo, sezonu kasnije priključili su se Marko Vukadin i Mika Andrić, tako da smo bili prava mala HR kolonija.

image
PRIVATNA ARHIVA

Nije dugo trebalo da Bodirogin talent dođe do izražaja.

- Druge sezone igrao sam za tri kategorije, svoju do 15 godina, te za U-17 i U-19. Nažalost, pandemija je okončala sezonu i zakinula me da dođem do 100. boda, stao sam na 99.

Bodirogino najjače “oružje” je njegova anticipacija, pregled i osjećaj za igru, jednom riječju visoki hokejaški IQ. Tko ne vjeruje, može pogledati njegovu asistenciju klizaljkom suigraču za gol na utakmici protiv Triglava iz rujna prošle godine.

Nakon takvih poteza nije ni čudo što mladi napadač može birati ligu i klub za novu sezonu.

- Imam ponude iz Austrije, Finske i Njemačke. Nekako sam najbliži Njemačkoj, gdje me traže dva kluba koji su poznati po radu s mladima i čiji su igrači u zadnjih nekoliko sezona završavali visoko na NHL draftu.

Luka isto gleda prema draftu, ali juniorskom.

- Želja je da nakon sljedeće sezone preko Import drafta probam doći do jedne od tri najjače juniorske lige u Kanadi.

Dobru klupsku sezonu okončao je sa reprezentacijom do 18 godina, koja je izborila viši rang. Sa četiri zgoditka bio je prvi “snajper” Hrvatske i turnira.

- Bili smo malo skeptični na početku, pogotovo jer smo gledali Nizozemce na treningu i djelovali su jako dobro. Smatram da su naša borbenost i timski duh, uz kvalitetu, bili odlučujući faktor za osvajanje prvog mjesta. Isto tako vjerujem da u višoj diviziji možemo do ostanaka, jer većina nas ima pravo igranja i sljedeće sezone, a bit ćemo jači za tri igrača koji ove godine nisu bili s nama.

Profesionalizam je cilj

Skroman, ali svjestan svoje kvalitete i talenta, Bodiroga gleda i prema seniorskoj vrsti, koja je, iako pomlađena, ostavila dobar dojam na Svjetskom prvenstvu, pogotovo protiv Kineza.

- Kroz dvije sezone očekujem da ću izboriti mjesto među seniorima, nadam se da ću zaigrati i sa svojim idolom, Bornom Rendulićem (od stranih igrača idol mu je Connor McDavid).

Upravo je Rendulićev “model” nešto što bi volio slijediti i mladi napadač…

- Želim postati profesionalac, a koju ligu ću igrati mi nije toliko bitno, koliko to da si od hokeja osiguram životnu egzistenciju.

Linker
13. travanj 2024 04:32