Finska je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama

 KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
HOKEJAŠKO ZLATO

Finci su varalicama došli do povijesnog uspjeha: ‘Teško je riječima opisati što to znači!‘

U finalu olimpijskog turnira Finska je pobijedila Rusiju rezultatom 2:1.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. veljača 2022. 11:46

Prvi puta u povijesti Finska je osvojila zlato na muškom hokejaškom turniru Olimpijskih Igara. Peking će se pamtiti kao veliki dio povijesti ove hokejaške nacije koja ni s većim zvijezdama kao Jari Kurri, Jere Lehtinen, Temmu Selanne, Vile Peltonen ili Saku Koivu nije uspjela otići na tron. Imali su prije toga jedno olimpijsko srebro iz Calgaryja '88 kada su ih na putu do zlata zaustavili igrači SSSR-a, četiri olimpijske bronce – Lillehammer '94, Nagano '98, Vancouver '10 i Soči '14, triput su bili svjetski prvaci '95 u Stockholmu, 2011. i 2019. u Bratislavi. I sada imaju i to olimpijsko zlato koje su toliko sanjali.

Jukka Jalonen zove se njihov tvorac, čovjek s kojim su dohvatili i svjetski naslov, koji je danas s olimpijskim i dva svjetska naslova najbolji finski trener svih vremena ispred velikog Šveđanina Kurta Lindstroma s kojim su osvojili prvo zlato '95 u Stockholmu. Uz legendarnog Mike Babcocka, Jalonen je jedini trener koji je osvojio svjetsko seniorsko i juniorsko zlato, a to drugo je osvojio 2016. godine u Finskoj i dio istine o ovom zlati danas leži u toj činjenici.

image
ANTHONY WALLACE Afp

Finale je bilo sjajno. Rusi su vodili, jer je Grigorenko s igračem više zbog isključenja Bjorninena žestoko opalio i svladao Harrija Saterija. A onda su Finci s dvije varalice preokrenuli rezultat. Prvo je u drugoj trećini opalio Pokka skoro s plave linije i pak se ušunjao iza Fedotova, bez da ga je itko taknuo. Nakon toga je slično pošlo za rukom i Bjorninenu nakon što je slično opalio Antilla, a on ispred gola leđima okrenut skrenuo pak koji je prevario Fedotova. Imali su Finci još prilika za zaključiti utakmicu. Menelainen je promašio čisti zicer, pa je nakon sjajne akcije Hietanen pogodio vratnicu. Opalili su Finci na gol Rusa preko 30 pakova, Rusi su uspjeli samo 17 puta i to ponešto govori o nadmoći Jalonenovog sastava. Sjajno je igrala finska obrana. Rusija je 55 sekundi prije kraja izvadila Fedotova, krenula s igračem više, Grigorenko se uspio približiti izjednačenju, ali pak jednostavno nije uspio dovoljno i dobro uputiti na Sakarija i Finska je u trećem pokušaju u finalu otišla do zlata. Treća sreća reklo bi se.

"Sjajna ekipa. Veliki trud. Nije nam bilo lako, ali smo pronašli način da pobijedimo u svakoj utakmici", rekao je autor pobjedonosnog gola Marko Anttila.

image

Finska je u finalu bila bolja od Rusije

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Finci su osvojili zlato sa 17 igrača KHL od kojih 13 igra u Rusiji, a četvorica u domaćem Jokeritu. Dvojica još igraju u Finskoj, a petorica u Švicarskoj. 50 Finaca je u NHL-u uz 9 vratara i nismo ih vidjeli u Pekingu, među njima Alex Barkov, Michael Granlund, Patrik Laine, Jesse Puljujärvi najbolji igrač SP-a kada su Jalonenom bili svjetski juniorski prvaci 2016. godine, pa sjajni vratar Jusse Saros, njihov najbolji vratar u NHL trenutno. I to je savršen dokaz da je Finska hokejaška sila i da naslov nije slučajno u njihovim rukama. Dugo su ga čekali, ali su ga dočekali.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Sjajno su odigrali turnir. Harry Sateri iz Novosibirska je među najboljim vratarima, Sakari Manninen i Temmu Hartikainen tandem iz Salavat Julajeva su je uz Slovaka Slafkovskog sa 7 poena najučinkovitiji igrači olimpijskog turnira, Valteri Filppula iz ženevskog Sevettea jedan je od najučinkovitijih, a Juuso Heitanen iz švicarskog Ambrija i Mikko Lehtonen iz SKA iz Sankt Peterburga ponajbolji braniči turnira u Pekingu. Jukka Jalonen je nepogrešivo birao u obilju koje nudi finski hokej. Finska je na olimpijskom turniru pobijedila sve u šest utakmica, samo su protiv Šveđana igrali utakmicu koju su dobili na kaznene udarce. I taj detalj jako puno govori o njihovoj uvjerljivosti.

Kapetan momčadi Valtteri Filppula koji je s Detroit Red Wingsima 2008. osvojio Stanley Cup svojim je suigračima podijeli zlata. Njemu za Triple Gold Club fali svjetsko zlato, a Finska će biti domaćin elitne divizije od 13. svibnja i imat će priliku postati prva selekcija kojoj je u povijesti uspjelo doći do dva zlata iste godine.

image
ANTHONY WALLACE Afp

"Teško je riječima opisati što to znači. Kakav težak turnir. Osjećao sam se kao da smo cijelo vrijeme igrali dobro, a ovo je nagrada za sve. Hokej je velika stvar u Finskoj!", zaključio je nakon velikog slavlja Valtteri Filppula.

Markus Granlund je dodao:

"Kada smo već navijače morali probuditi tako rano, red je bio da ih ne razočaramo."

image
ANTHONY WALLACE Afp
image
WANG ZHAO Afp

Rusi su otišli žalosni, a Aleksej Žamnov njihov izbornik je zaključio:

"A ništa, život na ovome ne prestaje. Još je puno natjecanja pred nama."

Rusiji je uz zlato u Pyongchanga ovo drugo olimpijsko srebro, a ima i broncu. Imaju još pet svjetski zlata, posljednje 2014. u Bjelorusiji, te tri srebrne i pet brončanih svjetskih medalja. Dakle, preživjet će ovo srebro.

image
ANTHONY WALLACE Afp

Dodat ćemo još da je MVP turnira mladi 17-godišnji Slovak Juraj Slafkovski, a da najbolju postavu turnira čine Patrik Rybar (Slovačka) - Mikko Lehtonen (Finska), Jegor Jakovljev (Rusija) - Juraj Slafkovsky (Slovačka), Sakari Manninen (Finska), Lucas Wallmark (Švedska).

Linker
27. srpanj 2024 02:43