Sakari Manninen i Markus Granlund

 KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
HOKEJ NA LEDU

Finska lovi svoje prvo olimpijsko zlato protiv aktualnih prvaka, Hrvat ide u borbu za broncu

28 obrana imao je finski vratar Harry Satteri i jedan je od najzaslužnijih za uspjeh svog tima
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. veljača 2022. 17:35

Polufinale

Finska – Slovačka 2:0/1:0 Manninen (Lindbohm, Vatanen, 16), 2:0 Pessonen (Hartikainen, Pokka, 60)

Rusija – Švedska 2:1/1:0 Slepišev (Karnauhov, Jakovljev, 21), 1:1 Lander (Tommersen, Pudas, 47) – penali 2:1 Grišćuk.


U finalu muškog hokejaškog turnira Olimpijskih Igara u Pekingu igrat će u nedjelju u 05.10 sati Finska - Rusija, a u subotu će od 14.10 u utakmici za broncu igrati Slovačka - Švedska. Polufinala su donijela europski taktički hokej i teško postignute golove.

28 obrana imao je finski vratar Harry Satteri iz KHL Novosibirska i jedan je od najzaslužnijih za uspjeh svog tima. Finska je odigrala savršeno discipliniranu utakmicu što je rekao na kraju i naš Slovak Mislav Rosandić. Poveli su u prvoj trećini na jednu spretnost Manninena protiv slovačkog vratara Rybara, a kada su Slovaci na kraju krenuli bez vratara s igračem više izjednačiti, sijevnula je kontra Pessonena i priča je zaključena.

- Ogroman uspjeh, sad znam zašto kažu da je ulazak u olimpijski finale kao san. Igrate cijeli život i sanjate o takvim trenucima, ali u isto vrijeme se usredotočiti na prave stvari, ne razmišljati previše o tome i pripremiti se za sljedeću utakmicu. Znamo da imamo jako dobru obranu, to je naša snaga, ali moramo više igrati sa pakom u napadu, stvarati penale i malo umoriti protivnike – kaže finski junak Sakari Manninen, strijelac prvog pokazalo se i najvažnijeg gola.

Fincima je ovo treći olimpijski finale. U prethodna dva nisu uspjeli do zlata. 2006. u Torinu od Švedske su izgubili 3:2, a 1988. u Naganu ispred njih bili su igrači SSSR-a. Finska je inače trostruki svjetski prvak, posljednji puta 2019. u Slovačkoj kada ih je vodio sadašnji izbornik Jukka Jallonen. Ima uz dva srebra i četiri olimpijske bronce i još dva četvrta mjesta. A žene su im uzele broncu na turniru hokejašica i bit će jedina selekcija sa dvije hokejaške medalje sa OI.

Slovačka će igrati za broncu. Medalju na OI nikad nije osvojila, a u Vancouveru je u utakmici za broncu izgubila od Finaca. Inače, Slovačka ima četiri medalje sa SP, a najveći im je uspjeh zlato 2002. godine iz Švedske sa Miroslavom Šatanom i Janom Filcom na klupi.

- Teško je izgubiti takav susret, preći preko svega u kratkom vremenu do utakmice za broncu. Imali smo puno, držali Fince pod velikim pritiskom, ali nismo mogli postići gol. Imali smo neke prilike i morat ćemo pooštriti te stvari prije utakmice za medalju – iskreno će nakon poraza Slovak Marek Hrivik.

Za Slovačku je nastupio hrvatski hokejaš Mislav Rosandić.

image
ANTHONY WALLACE Afp

Nema NHL, Rusi imaju KHL, brane naslov. Logika kaže Rusija, ali Švedska igra sjajno polufinale i odoljeva do osme serije penela kada neizvjesnot prekida Grišćuk. I Rusija će braniti naslov iz Pyongchanga.

Rusi su poveli nakon 15 sekundi druge trećine. Samo mala neopreznost Šveđana skupo je plaćena, jer se golovi u takvim sudarima teško zabijaju. Majstorija solo u izvedbi Antona Slepiševa iza leđa je Johanssona. Švedska priliku ganja dugo, iz jednog napada nakon udarca s linije Pudasa Fedotov odbija pak, dolazi Lander i zabija za egal. Utakmica puna prilika, ali i nakon produžetka bez golova.

Na penale Johansson zaustavlja Slepiševa, Klinberg ne uspijeva puknuti Fedotovu, Grigorenko uspijeva, ali uspijeva obrani i Johansson. U drugom pokušaju Šveđana Wallmark zabija, pak pogađa Fedotova i završava u golu. Gusev eksplozivno izjednačava. Nordstrom odmah vraća majstorio varavši Fedotova, a onda Tkačov fula, Tommernes fula, a u odlučujućem penalu Jakovljev zabija za 2:2 i nastavak penala.

U nastavku fulaju Klinberg, Wallmark, Friberg, dvaput Gusev, a onda Grisjuk iz Omska zabija i Rusija je u finalu.

- Svjesni smo velikih očekivanja, ali i teškog posla koji smo prošli da bismo branili olimpijski naslov. Ovo je veliki uspjeh za ruski hokej, samo su u novijoj povijesti Kanađani igrali dva uzastopna finala i odnijeli dva zlata u Vancouveru i Sočiju – govorio je nakon susreta ruski izbornik Aleksej Žamnov.

SSSR recimo u periodu deset igara od Cortine '56 do Albertvilla '92 kada su se zvali ZND imaju osam zlata, srebro i broncu. Te nadmoći više nema, ali Rusija je definitivno ponovo na nogama na čelu s nekad velikim igračem Aleksejom Žamnovom osvajačem olimpijskog zlata dok je bio igrač u Albertvilleu '92 godine. Samostalnoj Rusiji ovo je drugi finale nakon zlata prije četiri godine, a ima još broncu iz Salt Lake Cityja 2002. godine.

Zanimljivo je da je '88 SSSR bio prvi, a Finska druga, a tada su Finci u Calgaryju svladali Sovjete 2:1, ali nisu uspjeli do zlata jer su izgubili od Čehoslovačke 5:2.

Švedska će igrati za broncu. Bit će joj to 11. takva utakmica, ima četiri bronce, a posljednju je osvojila u Calgaryju '88. Šveđani imaju i dva olimpijska zlata i tri srebra. Inače, bit će to prvi dvoboj Švedske i Slovačke za olimpijsku broncu, a još nikad nisu igrali za medalje ni na SP.

Linker
18. svibanj 2024 09:07