Therese Johaug

 INSTAGRAM
ISKUPLJENJE U PEKINGU

Foto: Ona je prva osvajačica zlata u Pekingu! Model, dizajnerica, humanitarka i apsolutna miljenica publike

Therese Johaug osvojila je pojedinačno zlato za kojim je toliko dugo žudjela
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. veljača 2022. 12:15

Therese Johaug je uspjela. Miljenica norveške javnosti, 33-godišnja skijašica bogate i uspješne karijere, napokon je osvojila prvo pojedinačno olimpijsko zlato. Još tamo 2020. u Vancouveru bila je dio zlatne norveške štafete, u Sočiju je četiri godine kasnije osvojila srebro i broncu, ali kako je i sama često isticala, karijera joj ne bi bila potpuna bez pojedinačnog zlata. U subotu si je ispunila želju, štoviše ostat će upamćena kao prva osvajačica zlata na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Slavila je u disciplini skiatlon koja uključuje 7,5 kilometara trčanja klasičnim i 7,5 kilometara slobodnim stilom. I napravila je to na impresivan način, postupno je gradila kontrolu, a onda se nakon promjene skija odvojila od konkurencije i ostala neuhvatljiva za sve. Srebrna Ruskinja Natalija Neprijajeva i brončana Austrijanka Teresa Stadlober zaostale su više od pola minute.

- Ovo je ostvarenje sna, naporno sam trenirala za ovo puno, puno godina. I bio je ovo stvarno poseban tjedan jer smo došli tek prije dva dana - rekla je emotivna Johaug.

Nije bio originalan plan da dođe tako kasno u Peking, ali odgodila je putovanje nakon što je norvešku reprezentaciju pogodio velik broj slučajeva zaraze koronavirusom. Johaug je na kraju sa svojom ekipom stigla tek nešto više od dva dana uoči prvog natjecanja, ali do posljednjeg je trenutka živjela u strahu.

- Moram priznati da mi je cijeli tjedan bio obilježen velikim strahom da ću se razboljeti i da neću nastupiti na ovim Olimpijskim igrama. Noću sam sanjala testiranja na koronu. Zato sam danas kad sam ispunila svoj cilj tako sretna. Trenirala sam tisuće sati za ovo, godinama sam bila odsutna od kuće, tako da je lijepo napokon doći do cilja - priznala je Norvežanka.

Therese se kao klinka bavila gimnastikom i bila je odlučna ostvariti karijeru u tom sportu. No, u jednom je trenutku došlo do zasićenja i odlučila se prebaciti na tako tipičan sport za Norvežane - skijaško trčanje. S 15 godina je odradila prvu utrku, a već sa 17 je upala u norvešku reprezentaciju.

Velikog je uzora imala u sunarodnjakinji Marit Bjørgen, najtrofejnijoj zimskoj olimpijki u povijesti s 15 osvojenih medalja. Njezine brojke neće dostići, ali ostvarila je i sama veliku karijeru. Sada na kontu ima četiri olimpijske medalje, ali i čak 19 odličja sa svjetskih prvenstava, od čega 14 zlatnih.

No ima, na svoju žalost, i jednu mrlju u karijeri. U rujnu 2016. pala je na doping-testu, bila je pozitivna na klostebol, supstanciju iz skupine anaboličkih steroida. Klela se da je za sve kriva mast koju je koristila za opekline na usnama koju joj je dao liječnik reprezentacije Fredrik Bendiksen. On je zbog svega podnio ostavku, ali Johaug se nije izvukla. Iako je najprije suspendirana na samo dva mjeseca, kasnije joj je kazna povećana na 18 mjeseci zbog čega je ostala bez nastupa na Olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Do danas je ostala pri tvrdnji da nije svjesno uzela doping, a u trenucima suspenzije najveći joj je oslonac, otkriva, bio zaručnik Nils Jakob Hoff, i sam proslavljeni sportaš, veslač koji je s Kjetilom Borchom bio svjetski prvak u dvojcu na pariće 2013. Taman prije nego što su vlast u ovoj disciplini preuzela braća Sinković.

- Da nije bilo njega, odustala bih od sporta - priznala je Johaug.

Vratila se nakon odrađene kazne i nastavila tamo gdje je stala. Do danas je u Svjetskom kupu skupila tri Velika globusa i već 79 pobjeda, a uspješnija je samo spomenuta Bjørgen koja je 114 puta stajala na vrhu postolja.

A koliko je svestrana sportašica, Johaug dokazuje i tijekom ljetnih mjeseci. U lipnju 2020. u Oslu su održane Nemoguće igre, ekshibicijsko natjecanje koje je bilo zamjena za miting Dijamantne lige, otkazan zbog korone. Therese je trčala 10.000 metara i u cilj ušla u vremenu 31:40.67. Bila joj je to tek peta atletska utrka u životu, a rezultat koji je ostvarila bio bi joj dovoljan da ispuni normu za Svjetsko prvenstvo koje je godinu ranije održano u Dohi! U svibnju prošle godine bila je još brža (31:32.88), ali ipak osam sekundi "prekratka" za olimpijskom normom za Tokio.

- Therese je stroj. Uz više treninga, sigurno ima potencijala da dođe barem do europskog vrha. Znam atletičarke starije od 40 godina koje trče 31 minutu, tako da je pred Therese još dosta vremena - rekao je nekadašnji europski rekorder u maratonu Sondre Nordstad Moen.

Zasad je još nismo vidjeli na velikom atletskom natjecanju, ali sada kada je ostvarila olimpijske snove u skijaškom trčanju, nije isključeno da se odluči i za taj korak. Ovog ljeta su na rasporedu i Svjetsko i Europsko prvenstvo, a barem ovo potonje joj je sigurno dohvatljivo.

Osim što je vrhunska sportašica, Therese je i fotomodel, dizajnerica odjeće, stalno se bavi dobrotvornim radom... Postala je nacionalni simbol Norveške i toliko je omiljena u svojoj domovini da se smatra jednom od najpopularnijih žena u zemlji.

Linker
03. svibanj 2024 05:27