SEBASTIEN BOZON Afp
OPROŠTAJ OD PEKINGA

FOTO: Pogledajte spektakularno zatvaranje Olimpijskih igara, Tena nosila hrvatsku zastavu

Na ZOI u Pekingu se u sedam sportova i 15 disciplina natjecao 2.871 sportaš iz 91 zemlje
Piše: HinaObjavljeno: 20. veljača 2022. 14:49

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach svečano je u nedjelju proglasio XXIV. zimske olimpijske igre u Pekingu zatvorenima, pozvavši sportaše da se ponovno okupe za četiri godine u Milanu i Cortini d'Ampezzo.

Hrvatsku zastavu na na svečanosti zatvaranja XXIV. zimskih olimpijskih igara na Nacionalnom stadionu, ili popularno nazvanom Ptičjem gnijezdu, nosila je najmlađa hrvatska olimpijka 17-godišnja skijaška trkačica Tena Hadžić.

image
ANTHONY WALLACE Afp

Prema pravilima Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), na završnoj svečanosti (Z)OI-ja zastavu može nositi jedan sportaš ili sportašica pa se ova 17-godišnja Zagrepčanka pridružila Marku Skenderu i Zrinki Ljutić, koji su nosili hrvatsku zastavu na otvaranju i tako zaokružila priču o hrvatskim olimpijskim debitantima kao stjegonoš(ic)ama na ZOI-ju u Pekingu.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Svečanost zatvaranja XXIV. zimskih olimpijskih igara na Nacionalnom stadionu, koje je pratio i kineski predsjednik Xi Jingping, počela je točkom u kojoj je glavna tema pahuljica kao što je bilo na svečanosti otvaranja, nakon toga su na led izašle klizaljke nadahnute znakovima kineskog horoskopa koje su simbolizirale protok vremena i kineski čvor koji simbolizira povezanost Kine sa svijetom. Potom su na Ptičje gnijezdo, izašli sportaši, ali ne pojedinačno, kao na otvaranju.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Na ZOI u Pekingu se u sedam sportova i 15 disciplina natjecao 2.871 sportaš iz 91 zemlje, a podijeljeno je ukupno 109 kompleta medalja. Na svečanosti zatvaranja podijeljena su dva kompleta medalja i to skijaške trkačice na 30 km i za skijaške trkače za utrku skijaškog maratona.

image
ANTHONY WALLACE Afp

Hrvatsku je na ovim zimskim olimpijskim igrama predstavljalo 11 predstavnika, šest u alpskom skijanju. Najbolji rezultat ostvario je Filip Zubčić koji je bio deseti u veleslalomu, dok je Samuel Kolega bio 15. u slalomu. Zubčić je u slalomu bio 18, a Kolega 21. Matej Vidović je zauzeo 20. mjesto u slalomu.

image
ANTHONY WALLACE Afp

Od slalomašica, debitantica Zrinka Ljutić je u slalomu bila 25., a u veleslalomu 28. Leona Popović, koja je zbog koronavirusa propustila početka Igara i utrku veleslaloma, u slalomu je bila 23. Andrea Komšić, kojoj su ovo bile treće zimske olimpijske igre, na žalost zbog bolova u vratu i leđima ostala je bez plasmana u obje utrke.

image
WANG ZHAO Afp

Od skijaških trkača, Vedrana Malec je bila 52. u skijaškom maratonu, 53. u pojedinačnom sprintu, 73. u klasičnoj utrci te 110. s Tenom Hadžić u polufinalnoj skupini u sprintu. Tena Hadžić je bila 83. u utrci na 10 km. Marko Skender je bio 57. u maratonu skijaških trkača, 85. na 15 km i 69. u sprintu skijaškog trčanja.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Snowbaordašica Lea Jugovac je zauzela 28. mjesto u disciplini big air, a zbog graničnog nalaza na koronavirus nije nastupila u disciplini slopestyle. Brzoklizačica Valentina Aščić, debitantica na ZOI, bila je 23. na 500 m i 25. na 1.500 m.

image
ANTHONY WALLACE Afp

Zimske olimpijske igre u Pekingu, koji je prvi grad koji je bio domaćin i ljetnim i zimskim igrama, ostat će zapamćene po ekstremnim anti-COVID mjerama i doping skandalu u kojem je glavnu ulogu imala 15-godišnja ruska klizačka senzacija Kamila Valijeva.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Gradonačelnik Pekinga je nakon spuštanja zastave Međunarodnog olimpijskog odbora, predao ju je predsjedniku MOO-a Thomasu Bacha koji ju je onda predao gradonačelnicima gradova domaćina 25. ZOI Milanu i Cortini d'Ampezzo, što će biti prvi putu povijesti da su dva grada domaćini tom velikom natjecanju. Potom je dvoje plesača je kretnjama po ledu iscrtalo službeni znak ZOI u Milanu i Cortini d'Ampezzo 2026. godine.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Igre je na kraju proglasio zatvorenima Thomas Bach.

"Vi sportaši ne samo da ste se međusobno poštivali nego ste se i podržavali, čak ste se i zagrlili iako su vaše zemlje možda u sukobu, Prevladali ste podjele i pokazali da smo u ovoj zajednici svi jednaki bez obzira kako izgledali, otkud dolazili i u što vjerovali. Ova ujedinjujuća snaga olimpijskog duha jača je do sila koje nas pokušavaju podijeliti. To snaga daje snagu miru. Neka politički lideri budu inspirirani vašom porukom solidarnosti i mira", rekao je na kraju predsjednik MOO-a a nakon njegovog govora ugašen je olimpijski plamen.

Linker
20. svibanj 2024 18:17