Alexander Hall

 MARCO BERTORELLO Afp
PEKINŠKI DNEVNIK

Hadžić i Malec bez timskog finala u ekipnom sprintu! Aščić s rekordom, ali bez polufinala na 1500 m

Sve potankosti novog natjecateljskog dana na Zimskim Olimpijskim igrama pratite u nastavku.
Piše: HINAObjavljeno: 16. veljača 2022. 09:54

Hokejaši Švedske u polufinalu

Hokejaši Švedske plasirali su se u srijedu u polufinale turnira na Zimskim olimpijskim igrama nakon što su pobijedili Kanadu sa 2-0 (0-0, 0-0, 2-0).

Prve dvije trećine prošle su bez pogodaka, ali su onda na početku zadnje trećine Šveđani došli u vodstvo pogotkom Lucasa Wollmarka da bi manje od dvije minute prije kraja Anton Lander povećao na 2-0.

Švedska će u polufinalu igrati protiv Rusije koja je eliminirala Dansku sa 3-1. U drugom polufinalnom susretu igraju Slovačka i Finska. Polufinala su na rasporedu u petak.

ČETVRTFINALE:

SAD - SlovaČKA 2 - 3

ROC - Danska 3 - 1

Finska - Švicarska 5 - 1

Švedska - Kanada 2 - 0


Ukrajinska skijaška trkačica pozitivna na doping

Ukrajinska skijaška trkačica Valentina Kaminska drugi je slučaj dopinga na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za testiranje (ITA).

"Analizom uzorka utvrđena je prisutnost metabolita mesterolona, ​​koji pripada klasi androgena i anaboličkih steroida, te metilheksanamina i heptaminola, koji pripadaju klasi stimulansa", navodi se u izvješću. ITA u svom priopćenju za javnost

Uzorak je uzet 10. veljače na natjecanju u Zhangjiakou. Natjecateljica je već obaviještena o pozitivnom testu te je privremeno suspendirana do rasvjetljavanja slučaja. Kaminska ne smije nastupati niti trenirati tijekom igara u Pekingu.

Ona je već nastupila na ZOI 2014. u Sočiju i 2018. u Pjongčangu. Na utrci na 10 kilometara u Pekingu bila je 79., a u sprintu 70. U ukrajinskoj štafeti završila je na 18. mjestu.

Natjecateljica se može žaliti na ITA-inu odluku i zahtijevati analizu uzorka B i sastanak Međunarodnog suda za sportsku arbitražu u Pekingu na kojem će se odlučiti o njenoj privremenoj suspenziji, kao u slučaju ruske klizačice Kamile Valijeve iako je Ruskinja zapravo bila pozitivna na državnom prvenstvu 25. prosinca.


Zlato na 1.500 m za Choi, Talijanka Fontana osvojila 11. medalju

Južnokorejska brzoklizačica Choi Min-jeong obranila je naslov olimpijske pobjednice na 1.500m na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, Talijanka Arianna Fontana je osvojila srebrnu medalju, a Nizozemka Suzanne Schulting brončanu.

Svjetska rekorderka Choi je do zlata došla s vremenom 2:17.789 minute, Fontana je bila druga sa sekundu slabijim vremenom, dok je trećeplasirana Nizozemka za njom zaostala 0.003 sekunde.

Choi je u Pekingu već osvojila srebro na 1,000m i u štafeti 3,000m.

Ovo je za Fontanu treća medalja u Pekingu nakon zlata na 500 mi srebra u mješovitoj štafeti. Ovoj 31-godišnjoj Talijanki, koja je počela sakupljati olimpijske medalje na ZOI u Torinu 2006., sada nedostaju još dvije da sustigne talijanskog rekordera mačevaoca Edoarda Mangiarotta, koji ima ukupno 13 olimpijskih medalja osvojenih od 1936. do 1960.

Fontana među brzoklizačima, u muškoj i ženskoj konkurenciji, ima najviše osvojenih olimpijskih medalja, tri više od Viktora Ahna iz Rusije.

Nizozemka Schulting, završila je ZOI u Pekingu s četiri medalje i današnju broncu je pridodala ranije osvojenim zlatima na 1.000 m i u štafeti 3.000m te srebru na 500 m.

image

Choi Min-jeong

MANAN VATSYAYANA Afp


Bronca za finske hokejašice

Finske hokejašice na ledu osvojile su broncu na ZOI u Pekingu svladavši Švicarsku s 4-0 (1-0, 0-0, 3-0).

Finkinje su do bronce došle pogocima Vainikke, Tapani, Laitinen i Karvinen.

Za finski ženski hokej to je četvrta olimpijska bronca.

U velikom finalu u četvrtak igraju Kanada i SAD.


Kanađanima zlato u štafeti

Kanadski klizači osvojili su zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu u muškoj štafeti na 5000 metara u brzom klizanju na kratkim stazama.

Srebrnu medalju osvojila je Južna Koreja, a broncu Italija.

Južnokoreanci su vodili veći dio utrke od 45 krugova, da bi ih u završnici prestigli Kanađani, dok je Italija u foto-finišu odnijela broncu ispred Rusije.

Kanađanin Charles Hamelin osvojio je tako svoj četvrti olimpijski naslov, a sa šest zlatnih medalja samo Rus Viktor Ahn ima više olimpijskih naslova od Hamelina.

Inače,ovo je prvo zlato za Kanadu u short-tracku na ovim Igrama, a četvrta medalja ukupno.

image
SEBASTIEN BOZON Afp


Kinez Guangpu Qi zlatni u aerialsima

Kinez Guangpu Qi osvojio je u srijedu zlatnu medalju u slobodnom skijanju disciplina aerials na ZOI u Pekingu. On je u finalu ostvario 129.00 bodova.

To mu je druga medalja u Pekingu nakon što je bio srebrni u aerialsu mješovitih ekipa.

Olimpijski prvak od prije četiri godine iz Pjongčanga Ukrajinac Oleksandr Abramenko (116.50 bodova) osvojio je srebro.

Brončana medalja, kao i na prošlim Igrama, pripala je Rusu Ilji Burovu (114.93 bodova).


Valentina Aščić s rekordom, ali bez polufinala na 1500 m

Prva hrvatska olimpijka u brzom klizanju na kratkoj stazi Valentina Aščić ostala je bez plasmana u polufinale na 1500 m na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, gdje je osvojila peto mjesto u svojoj četvrtfinalnoj skupini s vremenom 2 minute i 21.456 sekundi, što je novi hrvatski rekord na toj dionici.

Iz šest četvrtfinalnih skupina po tri najbrže klizačice su izborile izravan plasman u polufinale, a pridružile su im se još tri najbolje po vremenu od četvrtoplasiranih.

Aščić je, nažalost, ostala 178 tisućinki iza Čehinje Michaele Hruzove koja je bila među tri najbrže četvrtoplasirane i tako izborila polufinale.

Hrvatska predstavnica je u Pekingu nastupila i na 500 metara, a u toj je disciplini zauzela 23. mjesto.

Kako je Aščić imala najbolji rezultat među petoplasiranim klizačicama, u konačnim rezultatima discipline 1500 m to će je svrstati na 25. mjesto.


Finci srušili Švicarce i izborili polufinale

Finski hokejaši na ledu treći su polufinalisti olimpijskog turnira u Pekingu nakon pobjede nad Švicarskom 5-1 (2-0, 1-1, 2-0).

Finci su se na uvjerljiv način domogli polufinala, po šesti puta od zadnjih osam Igara, a na putu do finala čekaju ih Rusi.

Aaltonen, Leksonen, povratnik Antilla, Pakarinen i Hartikainen bili su strijelci za Fince, dok je za Švicarce zabio Ambuhl.

image
ANTHONY WALLACE Afp


Skijaško trčanje: Norvežani obranili zlato u ekipnom sprintu

Najbolji sprinter na skijama Johannes Hoesflot Klaebo i Erik Valnes donijeli su Norveškoj novo zlatno odličje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, obranivši naslov pobjednika u momčadskom sprintu osvojen prije četiri godine u Pjongčanku.

Istina, na Korejskom poluotoku se trčalo slobodnim, a u Zhangjiakou klasičnim stilom, ali to nije spriječilo Norvežane da dođu do trećeg zlata u ovoj disciplini koja je prvi put uvrštena u program ZOI 2006. u Torinu.

U prvih pet izmjena razlike među vodećim reprezentacijama bile su minimalne, ispod jedne sekunde. Iivo Niskanen je Fincima donio minimalno vodstvo za zadnjih 1,5 kilometara, ali Norvežani su zaostajali za četiri desetinke sekunde. Aleksander Bolšunov je Rusiju držao na trećem mjestu, osam desetinki iza Finaca.

U troboju s Jonijem Makijem i Aleksanderom Terentjevim, Johannes Hoesflot Klaebo je bio izraziti favorit, a taj je status i opravdao te u cilj ušao s 2.46 sekundi prednosti ispred Finca te 4.29 sekundi ispred ruskog trkača.

Tako je u svom petom startu na ovim Igrama Klaebo osvojio i četvrto odličje, a drugo zlato. Bez medalje je ostao samo u skiatlonu. Ovo mu je ukupno peti naslov olimpijskog pobjednika, nakon što je u Pjongčangu osvojio tri zlata. Za Erika Valnesa ovo je prvo olimpijsko odličje i odmah zlatno.

Finac Iivo Niskanen je kompletirao set odličja na ovim Igrama, jer je zlatu sa 15 km klasično i bronci iz skiatlona dodao srebro te sada u kolekciji ukupno pet olimpijskih medalja. Debitant Joni Maki je osvojio svoje prvo.

Aleksander Bolšunov je nastavio nevjerojatan niz osvajanja olimpijskim odličja u svim utrkama u kojima je nastupio. U Pjongčangu je osvojio tri srebra i jednu broncu, a u Zhangjiakouu je zlatima u skiatlonu i štafeti 4x10 km te srebru sa 15 km klasično, dodao broncu. Aleksander Terentjev iz Kine odlazi s dvije sprinterske bronce, pojedinačnom i momčadskom.

Pred trkačima je do kraja ovih Igara ostao još skijaški maraton, 50 km slobodnim načinom, utrci u kojoj za jednog od najvećih favorita za zlato slovi Aleksander Bolšunov. Utrka je na rasporedu u subotu, 19. veljače.

ZOI Peking, skijaško trčanje (m) - momčadski sprint

1. Norveška 19:22.99 minuta

2. Finska 19:25.45 +2.46

3. Rusija 19:27.28 +4.29

4. Švedska 19:38.05 +15.06

5. Kanada 19:45.30 +22.31


Njemačka zlatna u ekipnom sprintu

Victoria Carl donijela je Njemačkoj trkačko zlato u ekipnom sprintu klasičnim načinom, jer je pokazala najviše snage u ciljnoj ravnini, gdje je za 17 stotinki nadmašila Šveđanku Jonnu Sundling te za 71 stotinku Ruskinju Nataliju Nepriajevu.

Uz 26-godišnju Carl koja je trčala parne izmjene, zlatom se okitila i Katharina Henning. Objema je to prvo zlatno olimpijsko odličje u karijeri, a druga medalja na ovim Igrama, jer su bile i dijelom njemačke štafete koja je osvojila drugo mjesto na utrci 4x5 km.

Za Švedsku su srebro osvojile Maja Dahlqvist i Jonna Sundling, a uz Nepriajevu je u brončanoj ruskoj štafeti bila Julia Stupak.

ZOI Peking, skijaško trčanje (ž) - ekipni sprint klasično

1. Njemačka 22:09.85

2. Švedska 22:10.02 +0.17

3. Rusija 22:10.56 +0.71

4. Finska 22:13.71 +3.86

5. SAD 22:22.78 +12.93


Šveđankama štafetno zlato

Švedske biatlonke nove su olimpijske pobjednice u štafeti te su srebru iz Pjongčanga dodale zlato osvojeno u nordijskom centru u Zhangjiakouu ujednačenim trkačkim i pucačkim nastupima Linn Persson, Mone Brorsson te sestara Hanne i Elvire Oeberg.

Srebrno odličje osvojila je ruska štafeta koja je za pobjednicama zaostala za 12 sekundi, dok je brončanu medalju osvojila Njemačka sa zaostatkom od 37.4 sekundi.

Šveđanke su nakon prve izmjene bile druge s minimalnim zaostatkom za tada vodećim Njemicama. U drugoj izmjeni je odlična Kristina Rezcova dovela Rusiju na čelo, a Švedska je pala na treće mjesto sa 27 sekundi zaostatka, iako su Persson i Brorsson imale svega jedan promašaj.

No, tada su na scenu stupile sestre Oeberg. Trkački moćna Hanna je imala jedan promašaj u ležećem stavu i čak tri u stojećem, ali je izbjegla odlazak u kazneni krug i tako donijela svojoj sestri Elviri prednost od sedam sekundi u odnosu na talijansku štafetu koja je u tom trenutku bila druga. Ruskine je koštao loš pucački nastup Mironove, koja je morala u jedan kazneni krug pa je za Šveđankama zaostala za 13 sekundi.

Elvira Oeberg, dvostruka osvajačica srebra na ovim Igrama (sprint i dohvatna utrka), donešenu je prednost samo povećavala te je uz jedan promašaj na zadnjem gađanju lakoćom došla prva do cilja u vremenu od jednog sata, 11 minuta i 3.9 sekundi.

Za Švedsku je ovo prvo biatlonsko štafetno zlato u ženskoj konkurenciji.

U Kini su bez štafetnog odličja ostale Norvežanke pa je Marte Olsbu Roeiseland ostala na tri zlata i jednoj bronci uoči posljednje discipline, utrke sa zajedničkim startom na 12,5 km.

ZOI Peking, biatlon (ž) - štafeta 4x6 km

1. Švedska 1:11:03.9 sati (6 promašaja + 0 kaznenih krugova)

2. Rusija +12.0 (7+1)

3. Njemačka +37.4 (6+0)

4. Norveška +50.7 (8+2)

5. Italija +1:33.1 (5+0)


Hrvatice bez finala u skijaškom trčanju

Vedrana Malec i Tena Hadžić osvojile su deseto mjesto u svojoj polufinalnoj skupini natjecanja u ekipnom sprintu klasičnim načinom na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu te tako ostale bez plasmana u finale.

Hadžić je trčala neparne izmjene (prvu, treću i petu), a Malec parne (drugu, četvrtu i šestu). Nakon prve izmjene Hrvatska je bila na 11. mjestu od 12 reprezentacija koje su startale, da bi ju Malec u drugoj, a potom i u zadnjoj izmjeni dovela do 10. mjesta u vremenu 26 minuta i 29.23 sekunde.

Iza hrvatskih skijašica na cilj su stigle samo Latvijke (26:46.26), dok je štafeta Turske uhvaćena u četvrtoj izmjeni za cijeli krug, što je značilo i kraj natjecanja za turske trkačice.

U finale su se prema plasmanu iz prve polufinalne skupine plasirale reprezentacije Njemačke, SAD-a, Austrije i Švicarske, a iz druge Rusija, Finska, Švedska i Norveška.

U statusu "sretnih gubitnica", kao dvije reprezentacije s najboljim rezultatima među preostalim ekipama, plasman u finale su izborile Francuska i Poljska.


Hokej: Slovačka i Rusija u polufinalu

Slovački i ruski hokejaši na ledu plasirali su se u polufinale olimpijskog turnira u Pekingu.

Slovačka je boljim izvođenjem kaznenih udaraca svladala SAD s 3-2 (1-1, 0-1, 1-0-1-0), dok je Rusija bila bolja od Danske s 3-1 (1-0, 1-1, 1-0).

Rusi su po drugi puta u Pekingu svladali debitante Dance i ostali na putu ka obrani naslova iz Pyeongchanga.

Kapetan Vadim Šipačjov (13:01) je doveo Ruse u vodstvo, Frans Nielsen (22:57) izjednačio, a Nikita Nesterov (34:36) zabio za 2-1. Pred sam kraj je Vjačeslav Vojnov (55:45) osigurao pobjedu i prolaz Rusa u polufinale.

Slovaci su iznenadili Amerikance, koji su u dosadašnjem dijelu natjecanja bilježili samo pobjede, svladavši i Kanađane, dok se Slovačka mučila na startu turnira.

Ipak, selekcija za koju nastupa i Hrvat Mislav Rosandić, odigrala je sjajnu utakmicu i poveli su preko svog najboljeg igrača Slafkovskog (11:45). Amerikanci su uspjeli preokrenuti pogocima Abruzzesea (19:14) i Hentgesa (28:56) i vodili su s 2-1 sve do 44 sekunde prije kraja kada Marek Hrivik donosi izjednačenje i produžetak. Nakon dodatnog vremena nije bilo golova, pa se pristupilo penalima u kojima prvih sedam igrača nije pogodilo, da bi Peter Čehlarik donio Slovacima veliku pobjedu.

Slovaci su imali čak i više udaraca na gol (36-35), a Amerikanci nisu uspjeli realizirati činjenicu da su osam minuta ukupno bili s igračem više.

Slovačka još nema olimpijsku hokejašku medalju, dok su Amerikanci i na prošlim Igrama poraženi u četvrtfinalu, također nakon penala.

Kasnije su na programu preostala dva četvrtfinala - Finska-Švicarska i Švedska-Kanada.

image

Slavlje Slovaka

ANTHONY WALLACE Afp


Amerikanac Alexander Hall osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u slobodnom skijanju u disciplini slopestyle na ZOI u Pekingu ispred sunarodnjaka Nicholasa Goeppera (27) i Šveđanina Jespera Tjadera (27).

Hall je u prvoj finalnoj seriji ostvario 90.01 bodova što nitko od njegovih konkurenata više nije uspio nadmašiti.

Goepper je do svoje treće olimpijske medalje, bio je brončani u Sočiju 2014. te srebrni u Pjongčangu 2018., stigao sa 86.48 bodova, dok je Tjader za svoju najbolju izvedbu dobio 85.35 bodova.


Skijanje: Noelu zlato, Kolega na 15. mjestu​

Francuz Clement Noel dokazao je da je ponajbolji slalomaš svijeta i briljantnom drugom vožnjom došao do naslova olimpijskog pobjednika u ovoj disciplini, sa 61 stotinkom prednosti ispred Austrijanca Johannesa Strolza, vodećeg nakon prve vožnje, dok je najbolji rezultat od hrvatskih skijaša ostvario Samuel Kolega osvajanjem 15. mjesta.

Noel je u prvom nastupu imao šesto vrijeme, ali njegov zaostatak od 38 stotinki za vodećim Strolzom davao mu je dobre izglede u borbi za odličja. Postava druge vožnje je 24-godišnjem Francuzu bolje odgovarala, što je dokazao ostvarivši uvjerljivo najbolje vrijeme među desetoricom najboljih iz prve vožnje.

image

Clement Noel

FABRICE COFFRINI Afp

Iako je propustio obraniti vodeću poziciju iz prvog nastupa Austrijanac Johannes Strolz neće biti nesretan s olimpijskim srebrom, pogoto nakon što je u alpskoj kombinaciji potpuno neočekivano postao olimpijskim pobjednikom.

Brončanu medalju i svoje prvo olimpijsko odličje osvojio je aktulni svjetski prvak u slalomu Sebastian Foss-Solevaag sa zaostatkom od 70 stotinki, a na nezahvalnom četvrtom mjestu ostao je njegov sunarodnjak Henrik Kristoffersen koji je za pobjednikom zaostao za 79 stotinki.

Najbolji od trojice hrvatskih skijaša bio je onaj najmlađi, 23-godišnji Samuel Kolega koji je sa šestim vremenom u drugoj vožnji, u kojoj je za Noelom zaostao 63 stotinke, na kraju došao do 15. pozicije. Njegov ukupni zaostatak za pobjednikom bio je 1.87 sekundi.

Nažalost, najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić nije doživio iskupljenje za lošiji nastup od očekivanog u veleslalomskoj utrci. Već je u prvoj vožnji imao gotovo dvije sekunde zaostatka (+1.87), što mu je donijelo 21. mjesto koje je s nešto boljim nastupom u drugoj vožnji uspio popraviti i na kraju završiti na 18. poziciji.

Zaostatak Mateja Vidovića iz prve vožnje (+2.65) bio je prevelik da bi se Zagrepčanin mogao nadati vrhunskom plasmanu. U drugoj vožnji se bolje snašao i sa 14. vremenom došao do 20. mjesta te tako ostvario svoj najbolji rezultat rezultat u trećem nastupu na olimpijskim igrama.

ZOI Peking, alpsko skijanje - slalom (m)

1. Clement Noel (Fra) 1:44.09

2. Johannes Strolz (Aut) 1.44.70 +0.61

3. Sebastian Foss-Solevaag (Nor) 1:44.79 +0.70

4. Henrik Kristoffersen (Nor) 1:44.88 +0.79

5. Loic Meillard (Švi) 1:44.89 +0.80

6. Daniel Yule (Švi) 1:44.95 +0.86

7. Linus Strasser (Njem) 1:45.02 +0.93

8. Giuliano Razzoli (Ita) 1:45.05 +0.96

9. Albert Popov (Bug) 1:45.15 +1.06

10. Aleksandar Horošilov (Rus) 1:45.17 +1.08

11. Tommaso Sala (Ita) 1:45.37 +1.28

12. Ramon Zenhaeusern (Švi) 1:45.47 +1.38

13. Dave Ryding (VB) 1:45.57 +1.48

14. Luca Aerni (Švi) 1:45.83 +1.74

15. SAMUEL KOLEGA (HRV) 1:45.96 +1.87

16. Alexis Pinturault (Fra) 1:46.15 +2.06

17. Marco Schwarz (Aut) 1:46.61 +2.52

18. FILIP ZUBČIĆ (HRV) 1.46.68 +2.59

19. Alexander Schmid (Njem) 1:47.03 +2.94

20. MATEJ VIDOVIĆ (HRV) 1:47.36 +3.27

Linker
05. svibanj 2024 13:06