Joe Šakić sa Stanley Cup trofejom

 BRUCE BENNETT Afp
JEDAN OD NAJVEĆIH

Hrvat heroj Colorada! Postigao je nešto što je uspjelo još samo dvojici: ‘On je nestvarno ljudsko biće‘

‘Nekad morate proći kroz teška razdoblja da biste stigli do cilja, vjerovali smo u ovo i držali se zajedno‘
Piše: Andro PolićObjavljeno: 01. srpanj 2022. 18:06

Od imotskog kamena do trostrukog dolaska na krov hokejskog svijeta, priča je to o Joeu Šakiću. Njegov je otac šezdesetih godina prošlog stoljeća iz Studenaca u blizini Imotskog otišao put Kanade trbuhom za kruhom, a Joe (52) je u nedjelju treći put postao osvajač prestižnog Stanley Cupa. Nakon što se dvaput kao igrač okitio naslovom u dresu Colorado Avalanchea, ove je godine to učinio s pozicije generalnog menadžera, te tako postao treći čovjek u povijesti NHL-a koji je s istom momčadi osvojio titulu kao igrač i kao GM.

Karijeru je završio 2009. godine, a dvije godine kasnije postao je glavni kreator mozaika šampionske momčadi Colorada. Bilo je to turbulentno i mukotrpno razdoblje, inicijalni rezultati nisu pokazivali kako Šakić ide u dobrom smjeru sa svojim radom. Posebno treba istaknuti sezonu 2016./17., koju je Avalanche završio na posljednjem 30. mjestu lige. Pobjedom 2-1 u šestoj utakmici ovogodišnjeg finala protiv Tampa Bay Lightinga, Colorado je stigao do trećeg naslova u povijesti, a važan dionik svakog od ta tri bio je Kanađanin hrvatskog podrijetla.

image

Joe Šakić

BRUCE BENNETT/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Muka s jezikom

- Čekali smo ovaj trenutak, ponosan sam na igrače. Imamo grupu igrača koja je htjela ostati u klubu još prije pet godina kada smo krenuli u preslagivanje momčadi, jako sam sretan jer im se čekanje isplatilo. Nekad morate proći kroz teška razdoblja kako biste stigli do cilja, vjerovali smo u ovo i držali smo se zajedno - izjavio je Šakić.

Iako je rođen u gradu Burnaby u Kanadi, mučio se s govorenjem engleskog jezika sve do odlaska u vrtić. Majka Slavica iz Like i otac Marijan malog su Joea od početka odgajali na hrvatskom, ali odrastanje na drugom kontinentu ipak je ostavilo traga na njegovom poznavanju "materinskog" jezika.

- Kako si? Slabo govorim hrvatski, ali razumijem ga prilično dobro - rekao je Šakić 2006. za Imotske novine.

I MVP titule i zlatna odličja

Prvu NHL utakmicu uživo odgledao je s četiri godine, a nakon toga odlučio se posvetiti hokeju. Iako je kao dijete trenirao i nogomet, odnosno tamošnji "soccer", ljubav prema sportu na ledu ipak je prevagnula. Za lokalnu momčad zabio je 83 gola i ostvario ukupno 156 bodova u samo 80 utakmica, što mu je priskrbilo usporedbe s Wayneom Gretzkyjem, prema mišljenju mnogih, s najboljim hokejašem svih vremena. U najjaču ligu svijeta ušao je 1987. kao 15. izbor drafta Quebec Nordiquesa.

Šakićeva era u NHL-u počela je poprimati jasnije obrise 1994., kada je ostao tek osam bodova iza slavnog Čeha Jaromíra Jágra u utrci za Art Ross trofej, koji se dodjeljuje igraču s najviše bodova u sezoni. Iduća godina ipak je bila dokaz njegove genijalnosti.

image

Joe Šakić u igračkim danima

DAVE SANDFORD/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

U svibnju 1995. momčad se iz Quebeca u Kanadi preselila u Colorado u Sjedinjenim Američkim Državama, a odmah u inicijalnoj sezoni stigli su do naslova.

Joe Šakić je osvojio titulu najkorisnijeg igrača doigravanja, a iako se činilo kako era Avalanchea tek počinje, na idući naslov čekali su do 2001. Uspjeha nije nedostajalo niti s kanadskom reprezentacijom, na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. Šakić je stigao do zlatne medalje, ali to nije jedino po čemu pamti te igre.

Šakićevi junaci Janica i Zec

- Osim po zlatu s Kanadom, pamtim Olimpijske igre i po nevjerojatnoj Janici Kostelić, nažalost, nisam ju uspio upoznati, ali bio sam jako sretan zbog nje. Volim i nogomet, često pogledam utakmice reprezentacije, kao i tenis, od Ivaniševića pa nadalje - govorio je svojedobno Šakić koji je ime dobio po djedu Josipu, a prije nekoliko godina posjetio je Studence, rodno mjesto svoga oca, gdje i dalje ima puno rodbine.

Hokej na ledu je visoku razinu popularnosti u Hrvatskoj proživljavao prije desetak godina, kada se Medveščak natjecao u austrijskoj EBEL ligi i kasnije u ruskom KHL-u.

Navijači zagrebačkog kluba možda će se sjetiti javljanja Šakića preko videa prije jedne utakmice, kada je zaželio puno uspjeha u daljnjem radu kluba, koji unatoč njegovim željama ipak nije uspio opstati. Hrvatska će vjerojatno dugo, možda i zauvijek, čekati na pojavu hokejaša pedigrea Joea Šakića, koji unatoč svom kanadskom državljanstvu, ne zaboravlja na svoje korijene. U svoj klub je svojedobno doveo i našeg jedinog NHL-ovca, Zagrepčanina Bornu Rendulića.

MacFarland: Šakić je jedan od najvećih naših igrača u povijesti

Bio je i kapetan kanadske reprezentacije, a s obzirom na to da se radi o najpopularnijem sportu u državi, ne treba trošiti riječi kolika je to čast. Kreiranje momčadi koja je od nule stigla do titule, naišla je na veliki odjek u Americi. Strpljivost je jedna od najtežih stvari u opisu Šakićevog posla. Šampionska momčad ne gradi se preko noći, potrebne su godine, a rastući pritisak navijača i uprave, dodatna je otegotna okolnost. Američki i kanadski mediji istaknuli su kako neće tražiti svjetla pozornice i preuzimanje kredita za uspjeh, jednostavno nije takav tip. Međutim, riječi hvale od rivala, veliko su priznanje. Doug Armstrong, generalni menadžer St. Louisa koje je Avalanche izbacio u drugoj rundi doigravanja, divi se Šakićevim radom.

- Mora se istaknuti njegovo strpljenje tijekom godina. Koliko je dugo čekao s nekim igračima, sve je to izgledalo kao jedna duga sapunica, ali je bilo planirano i na kraju je učvrstio momčad. Usmjerio je klub za duži niz godina.

Riječi hvale nisu izostale ni od njegovih najbližih pomoćnika,kažu kako je rad s njim poseban užitak.

- On je jedan od najvećih igrača u povijesti, ali je još bolja osoba. Znam da zvuči kao klišej, ali on je nestvarno ljudsko biće. Način na koji upravlja svojim osobljem i pomoćnicima zaista tjera ljude da sa strašću dolaze na posao – rekao je Chris MacFarland.

Linker
25. srpanj 2024 02:31