VESA MOILANEN Afp
ODRADILA SJAJAN POSAO

Hrvatica sve oduševila fantastičnim nastupom: ‘Isplatio se ići ‘punim gasom‘, samo mi je zbog jednog malo žao‘

‘Osjećala sam se dobro na treninzima, na skijama, a meni je to nekako najvažnije‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 13. studeni 2023. 22:53

Neki sportaši se do uspjeha uspinju preskačući po dvije, tri stepenice na tom putu, neki se uspinju sporije i prođu svaku stepenicu, ali u konačnici je jedino bitno jesu li uspjeli doći do vrha. Leona Popović nije jedna od onih koja se pojavila i ekspresno probila, ona je iz godine u godinu rasla i narasla do svjetskog slalomskog vrha. Bio bi taj njezin put vjerojatno brži da ga nisu usporile ozljede, ali sad je najvažnije da je Leona stigla tamo gdje je htjela i gdje joj je mjesto.

Prošlu sezonu je završila na šestom mjestu u poretku slaloma, prvi put se popela na postolje u Svjetskom kupu, a na početku nove je samo nastavila u istom ritmu i nakon dvije utrke već ima prvo postolje. Krenula je 10. mjestom u subotu, a u nedjelju je bila druga i tako si poklonila savršen poklon za 26. rođendan koji je u ponedjeljak proslavila u Leviju gdje ostaje još nekoliko dana na treninzima.

Kakav je bio osjećaj nakon drugog postolja, isti kao i nakon prvog, manje intenzivan, bolji...

- Oba puta je bio sjajan osjećaj, ne mogu reći kad je bilo bolje, ali drago mi je da sam sad odmah na početku sezone napravila takav rezultat. To me posebno veseli.

Odlične tri od četiri vožnje

Leona, poput većina sportaša, ne voli najave, ali iz dva razgovora uoči sezone, a jedan smo imali neposredno uoči Levija, bilo je jasno da je zadovoljna svojim skijanjem i odrađenim treninzima. Jeste li očekivali da bi se moglo dogoditi postolje odmah na startu?

- Osjećala sam se dobro na treninzima, na skijama, a meni je to nekako najvažnije. Ne razmišljam uoči utrke toliko o tome mogu li biti na postolju, kakav će točno biti plasman, ali znala sam da sa svojim dobrim skijanjem sigurno mogu do pravog rezultata.

image
VESA MOILANEN Afp

Prve utrke sezone uvijek služe i kao orijentir gdje je tko trenutačno i što možemo očekivati tijekom sezone, a po vašim rezultatima u Leviju rekli bismo da ste već jako, jako visoko.

- Forma je dobra, ali iskreno malo nas je brinulo to što su apsolutno svi bili na priprema u Južnij Americi, a mi nismo. Imali smo dvojbe oko toga je li naša odluka da ostanemo u Europi bila dobra ili ne. Zapravo nije da smo se toliko brinuli, ali ipak se pitaš, no ispalo je super. Dobro smo odradili posao i u Europi, a stvarno smo super trenirali i to se pokazalo i u utrkama u Leviju.

Od četiri vožnje u Leviju tri su bile odlične. U drugoj vožnji prvog slaloma imali ste četvrto vrijeme, u prvoj drugoga peto i kao šlag na kraju - najbolje vrijeme u drugoj vožnji u nedjelju. Što je bio problem u prvoj vožnji u subotu u kojoj ste imali tek 21. vrijeme?

- Dogodila mi se pogreška na drugom dijelu ravnice, ali tek sam poslije shvatila koliko sam doista tamo izgubila. Imala sam 70. vrijeme na tom dijelu, to je bilo zbilja loše, ali najgore je što ja u tom trenutku nisam uopće shvatila da je to bila tolika pogreška. Nisam osjetila da sam izgubila toliko brzine i to je bio najveći problem. Da sam skužila sam jako zeznula nastojala bih to nadoknaditi u nastavku vožnje, ali nisam skužila i to me totalno izbacilo iz takta.

Nekoliko puta bila na granici

Izbacilo vas je iz takta na najbolji način jer ste drugu vožnju odlično odradili i napravili napredak od 11 mjesta.

- Između dvije vožnje smo dobro analizirali moj nastup i dobro sam se pripremila za drugu pa je na kraju već i prvi dan ispalo super.

Drugi dan ste obje vožnje odradili odlično, a bile su dosta različito postavljene.

- Prva vožnja je imala, ajmo tako reći, više zadataka, trebalo se malo više razmišljati, dok je druga bila stvarno samo “pun gas”. Meni je ta druga vožnja malo više pasala samo zato što je prvi dio bio malo brži pa sam uspjela odmah krenuti u jako dobrom tempu. Shvatili smo na pregledu staze za drugu vožnju da je postavljena bez nekih zamki i da to treba maksimalno iskoristiti. Prvenstveno sam se fokusirala da gornji dio probam što brže i bolje odraditi i samo sam to prenijela na strminu.

image
RONALD GORSIC Cropix

Vi ste u toj drugoj vožnji ste doista “stisnuli gas do kraja”.

- Ha-ha, mislim da sam mi je to dobro pošlo za rukom. Bila sam nekoliko puta na nekoj granici, ali ispalo je dobro.

Vlhova na višoj razini

Ali za pobjede i postolja se uglavnom i mora skijati “na granici”?

- Naravno da treba stiskati koliko ide, ali na jednom valu sam možda ipak malo...

Tu je zastala tražeći riječ, a onda se nasmijala...

- Malo sam preforsirala na tom mjestu. Treba paziti na te neke sitnice, naći balans, skroz stisnuti, ali ne raditi gluposti.

Što dolazi s utrkama na visokoj razini i iskustvom, a očito je da vi sad već imate i jedno i drugo.

- Mislim da stvarno već imam nekog iskustva i znanja i da se to pokazuje. Barem na nekim utrkama, na nekima se i dalje zeznem, ali i to je dio sporta.

Da je Petra Vlhova došla do cilja bilo bi drukčije, ali nije i na kraju vas je samo 18 stotinki dijelilo od pobjede i brzinskog smišljanja imena za soba.

- Ha-ha, da. Petra se stvarno u Leviju skijala na višem nivou nego sve mi ostale, a kad je “haklala” bilo mi je žao tih 18 stotinki jer je ispalo da sam bila jako blizu pobjedi.

Način na koji ste odskijali drugu vožnju, maksimalno napadački, sugerira i da ste potpuno svjesni koliko možete i vrijedite i da se ne želite zadovoljiti 5. ili 6. mjestom, koliko god to bili odlični rezultati, ako se otvara prilika za više?

- Naravno, ali u našem sportu je puno faktora. Postavka staze, podloga, skije, pancerice, sve ima neku svoju ulogu i treba se sve posložiti da bude dobro i da možeš napasti postolje. Mi smo imali sreće da smo u Leviju trenirali prije utrke pa smo mogli pronaći stvari koje mi baš odgovaraju na ovoj stazi što se tiče opreme. Snijeg mi je isto bio super, ugodno sam se osjeća na njemu i to sve onda omogućuje da napadneš najviša mjesta. Sve ima svoje.

image
VESA MOILANEN Afp

Rezultati prošle sezone zaokruženi prvim postoljem sigurno su vam dali veliku dozu samopouzdanja, ali pretpostavljamo da vam ga je ovakav početak sezone još dodatno podigao?

- Sigurno. Ma, cijela prošla sezona je bila zbilja dobra, ali postolje je ipak posebnije i sve podigne na još višu razinu. Drago mi je da sam dobro krenula u novu sezonu i da se pokazuje da smo pripreme zbilja dobro odradili. Sad treba držati formu kroz cijelu sezonu, nastaviti dobro raditi i ostati u fokusu.

Levi postaje omiljeno mjesto

Ali sad možete i mirnije nastaviti sezonu. S tim se našim zaključkom nije složila...

- Pa... ne znam. Ne mogu to baš reći jer nikad nisam preopuštena ha, ha. Nema opuštanja.

Odličnu hrvatsku priču u prva dva ženska slaloma zaokružuju 9. i 10. mjesto Zrinke Ljutić. Rekli bismo kako je za vas dobro da imate Zrinku, a Zrinki da ima vas?

- Definitivno. Dobro se slažemo, na treninzima je isto sve super i dobro je imati nekoga tko se isto odlično skija. Svaki trening skijamo na visokom nivou, a ako jedna ima loš dan, druga ju malo pogura, probudi. Sigurno nam to pomaže.

Levi vam je i do sada bio jedno od omiljenih odredišta Svjetskog kupa, je li nakon nedjelje postao još draži?

- Je, je, mogu reći da doista jest, ha, ha.

Linker
27. studeni 2023 12:07