MARTIN SILVA COSENTINO/NURPHOTO//SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
STANICA PRIJE ZAVRŠNICE

Hrvatice se vraćaju na snijeg nakon mjesec dana: ‘Već sam ostvarila jedan od svojih snova‘

Ljutić će u Areu skijati obje utrke, Popović samo u nedjeljnom slalomu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 08. ožujak 2024. 22:03

Skijašice koje u Svjetskom kupu nastupaju samo u tehničkim disciplinama imale su čak mjesec dana pauze od utrka u Soldeuu do Årea gdje se u subotu (10.30 i 13.30) skija pretposljednji veleslalom sezone, a u nedjelju pretposljednji slalom (10.30 i 13.30). Na sjeveru Europe su i obje naše predstavnice, Zrinka Ljutić će skijati obje utrke, dok će Leona Popović nastupiti samo u nedjeljnom slalomu.

- Navikla sam se ove sezone skijati dvije discipline i boriti se za top plasmane u obje tako da se veselim ovim utrkama, pogotovo nakon ovako duge pauze. Već su mi malo falile utrke i dat ću sve od sebe da još ovaj kraj sezone lijepo završim - kaže Zrinka Ljutić, koja je trenutačno 8. u poretku i slaloma i veleslaloma te 14. u ukupnom poretku.

U proteklih mjesec dana nije imala utrka, ali je imala puno kvalitetno odrađenih treninga, a na “meniju” nisu bili samo slalom i veleslalom.

- Prvo sam se nakon Soldeua malo odmorila, bila sam nekih tjedan dana doma, pa smo išli na trening u Austriju gdje sam malo trenirala i super G. To mi je sigurno pomoglo i za veleslalom, ali i čisto da razbijem malo rutinu slaloma i veleslaloma. Nakon toga sam imala blok kondicijskih treninga i prije odlaska u Åre Leona i ja smo odradile blok treninga u Saalbachu.

POREDAK U VELESLALOMU (9/11)

1. Lara Gut-Behrami (Švi) 685

2. Federica Brignone (Ita) 550

3. Sara Hector (Šve) 481

4. Mikaela Shiffrin (SAD) 429

5. Alice Robinson (NZl) 412

6. Valerie Grenier (Kan) 327

7. Petra Vlhova (Svk) 297

8. ZRINKA LJUTIĆ (Hrv) 239

9. Marta Bassino (Ita) 209

10. Sofia Goggia (Ita) 205

Isprobala i stazu u Saalbachu

Isprobale su i staze na kojima će skijati završnicu Svjetskog kupa, Zrinka u obje tehničke discipline, a Leona u slalomu.

- Da, imala sam priliku skijati veleslalom i na stazi na kojoj ću skijati na finalu i super je, sviđa mi se, razvedena je... Definitivno se veselim i tim utrkama.

image
ED JONES Afp

Staze u Åreu je upoznala prošle sezone. U slalomu nije završila prvu vožnju, a u veleslalomu drugu nakon što je u prvoj imala 28. vrijeme sa startnim brojem 44.

- Staza mi se generalno sviđa, dosta je zanimljiva, ima nekoliko “rolera”, negdje teren dosta visi, ali ništa prezahtjevno. Mislim da će biti i dobri uvjeti i jedna lijepa utrka.

Velika je razlika između Zrinke prije godinu dana u veleslalomu i Zrinke ove sezone. Koliko velika lijepo će pokazati i podatak da je u sezonu ušla sa startnim brojevima oko 50 (48 u Söldenu, 50 u Killingtonu), u Jasni je krajem siječnja prvi put startala u drugoj jakosnoj skupini (brojevi od 8 do 15), a nakon posljednjeg veleslaloma u Soldeuu je 10. na WCSL-u (startna lista) veleslaloma. Već je došla i na korak do postolja, a mjesto na završnici Svjetskog kupa odavno je osigurala i u ovoj disciplini, kao i u slalomu u kojem je to napravila i prošle sezone.

- Nisam se previše opterećivala uoči sezone hoću li se plasirati u veleslalomu u finale, ali kako je sve krenulo već sam nakon druge utrke mislila kako ću to najvjerojatnije napraviti i doći među tih prvih 25. Lijepo je, naravno, kad se to ostvari, lijepo je što ću prvi put biti u obje discipline na finalu.

U slalomu se s dva druga mjesta u posljednje dvije utrke probila u prvu jakosnu skupinu (brojevi od 1 do 7), trenutačno je 7. na WCSL-u.

- Presretan sam što sam uspjela doći do prve jakosne skupine, pogotovo nakon onog niza ispadanja u slalomu zbog kojih sam ispala i iz druge jakosne skupine. Tada mi je nekako taj cilj pao sa strane iako nisam ni puno razmišljala o tome, a onda sam već u sljedeće dvije utrke došla do prve skupine. Jako se veselim startu među prvih sedam, to mi je bio jedan od snova.

U Švedskoj će startati i u veleslalomu u prvoj skupini budući da tri skijašice koje su na WCSL veleslalomskoj listi ispred nje neće nastupiti (Shiffrin, Grenier, Vlhova) i imat će broj 4.

Zrinka je svoju negativnu seriju od četiri nezavršena slaloma prekinula na najbolji način, a bilo bi odlično kad bi tako nešto u završnici sezone napravila i Leona Popović. Ona je sjajno otvorila sezonu (2. mjesto u drugom slalomu u Leviju), ali nakon onog nesretnog ulaska “saltom” u cilj prve vožnje u Kranjskoj Gori u sljedeća dva slaloma, u Flachauu i Jasni nije završila prve vožnje, a u Soldeuu je bila 25. i ispala iz prve jakosne skupine slalomašica.

- Startni broj između prvih 7 i između drugih 7 ne igra preveliku ulogu. Naravno ovisi to i o uvjetima na stazi, vremenskim prilikama, ali generalno, ako se dobro skijaš i ako dobro napadneš, ne bi trebalo igrati preveliku ulogu - kaže Leona uoči nastupa u Åreu.

image

Zrinka Ljutić i Leona Popović

PRIVATNI ALBUM

Pobjeda za samopouzdanje

Ona je dugačko razdoblje između dva slaloma u Svjetskom kupu presjekla nastupom na dva slaloma u Europskom kupa u Malbunu.

- Uvjeti su bili super, utrke su bile super i drago mi je da smo išli na njih. Mislim da sam se dosta dobro skijala i ostvarila sam u svoju prvu pobjedu u Europskom kupu tako da sam stvarno bila sretna.

Pobjeda je donijela i dozu samopouzdanja za završnicu sezone jer konkurencija u Europskom kupu je ozbiljna.

- Dosta dobro sam se osjećala na treninzima u proteklom razdoblju, ali naravno da su utrke nešto drugo. Treba prenijeti taj neki osjećaj i skijanje s treninga tamo gdje je najvažnije, a nadam se da ću to i napraviti u ove posljednje dvije utrke.

Leona voli skijati u Skandinaviji, a i stazu u Åreu dobro poznaje. Ovdje je nastupala još 2017. na Svjetskom juniorskom prvenstvu, a četiri puta je skijala i slalome za Svjetski kup. Prije godinu dana je bila osam što joj je najbolji rezultat u Åreu.

- Slalom u Areu je dosta “sprinterski” i treba se stvarno baciti niz stazu, od starta ići “full gas”, kako mu to kažemo. Mislim da meni to paše, volim takve “sprinterske staze” pa se veselim toj utrci i nadam se da ću popraviti malo situaciju.

POREDAK U VELESLALOMU (9/11)

1. Lara Gut-Behrami (Švi) 685

2. Federica Brignone (Ita) 550

3. Sara Hector (Šve) 481

4. Mikaela Shiffrin (SAD) 429

5. Alice Robinson (NZl) 412

6. Valerie Grenier (Kan) 327

7. Petra Vlhova (Svk) 297

8. ZRINKA LJUTIĆ (Hrv) 239

9. Marta Bassino (Ita) 209

10. Sofia Goggia (Ita) 205

POREDAK U SLALOMU (9/11)

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 630

2. Petra Vlhova (Svk) 505

3. Lena Dürr (Njem) 442

4. Michelle Gisin (Švi) 332

5. Sara Hector (Šve) 299

6. Anna Swenn-Larsson (Šve) 290

7. Katharina Liensberger (Aut) 245

8. ZRINKA LJUTIĆ (Hrv) 241

9. Camille Rast (Švi) 236

10. Katharina Huber (Aut) 212

14. LEONA POPOVIĆ (Hrv) 169

UKUPNI POREDAK (33/39)

1. Lara Gut-Behrami (Švi) 1594

2. Federica Brignone (Ita) 1268

3. Mikaela Shiffrin (SAD) 1209

4. Petra Vlhova (Svk) 802

5. Sofia Goggia (Ita) 792

6. Sara Hector (Šve) 780

7. Cornelia Hütter (Aut) 768

8. Marta Bassino (Ita) 660

9. Stephanie Venier (Aut) 631

10. Michelle Gisin (Švi) 611

14. ZRINKA LJUTIĆ (Hrv) 480

43. LEONA POPOVIĆ (Hrv) 169

Linker
02. svibanj 2024 04:53