Ziggy Vrdoljak

 Privatni album
OBITELJSKI PROJEKT

Hrvatska ima novog skijaškog dragulja: ‘Jednog dana vidimo ga kao pobjednika Svjetskog kupa‘

Šesnaestogodišnji Ziggy Vrdoljak zablistao je na jednom od najjačih svjetskih natjecanja za kadete
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. travanj 2023. 13:41

Ziggy Vrdoljak (16) velika je skijaška nada Hrvatske. Nedavno drugo mjesto u slalomu na Pinocchiju - jednom od tri najveća skijaška natjecanja u kadetskom uzrastu - samo je potvrda istinskog talenta, ali i dokaz da mladi Ziggy napreduje velikim koracima prema seniorskoj karijeri. Obitelj Vrdoljak praktički živi skijanje, što je realno i preduvjet da bi netko iz Hrvatske radio takve rezultate u skijaškom svijetu.

Ziggyjeva majka Antonija izašla nam je u susret kako bi nam malo predočila kako se razvija još jedan obiteljski skijaški projekt od kojeg Hrvatska u bliskoj budućnosti jako puno očekuje.

Kakvo je raspoloženje u obitelji Vrdoljak i kompletnom “stožeru” oko Ziggyja? Koliko vas uopće ima u teamu?

- U Ziggyjev razvoj i napredovanje u natjecateljskom skijaškom svijetu uključeni su svi; treneri, profesori i naravno cijela obitelj. Raspoloženje je uvijek pozitivno jer svi obožavamo svoj posao, najvažnije je da je to Ziggyjev izbor, jer je to jezičac na vagi koji nas sve skupa gura naprijed i prema vrhu. Prednost je što u ovakvom načinu treninga i života sudjeluje cijela obitelj, tako da Ziggy provodi čak i više vremena sa svojom obitelji u odnosu na neke svoje vršnjake, što je neprocjenjivo - kazuje mama Antonija dodajući:

- Osim uže obitelji koju čine mama, tata (koji je ujedno trener i serviser), te sestre Kim (mlađa sestra - aktivna skijašica) i Pia (starija sestra - bivša članica kadetske skijaške reprezentacije Hrvatske), važna je uloga naših baka i djeda, koji su nam stalno pri ruci i obavljaju “milijun” stvari tijekom godine. Treneri Tomislav, Filip, Vedran i Mario uključeni su u raznim segmentima trenažnog procesa koji se odvija kroz naš skijaški klub Žuti mačak.

Žuti mačak kao natjecateljski klub radi jako ozbiljno?

- Prvi natjecatelji našeg kluba počeli su se utrkivati prije 18 godina i bili su iznenađenje za mnoge. Do tada smo se bavili samo turističkim skijanjem te o profesionalnom skijanju nismo znali baš mnogo. Svakodnevnim učenjem, marljivim radom i trudom došli smo do vrhunskih rezultata u dječjem skijanju. Za to je zaslužna i naša najstarija kćer, koja je tada bila jedna od prvih članica našeg skijaškog kluba, kao i naši prijatelji koji su nam pomagali u tome kako bi naš klub postao jedan od najboljih u Hrvatskoj.

image

Obitelj Vrdoljak

Privatni album

Kako rješavate financijska sredstva potrebna za sezonu? Tko sve puni proračun?

- Profesionalno skijanje je financijski vrlo izazovno. Kako bi se osigurao konstantan napredak, potrebna su česta putovanja i održavanje treninga na različitim skijalištima. Ziggy ima status pridruženog člana Hrvatske skijaške reprezentacije, čime mu Hrvatski skijaški savez osigurava većinu potrebne opreme. Proizvođač skijaške opreme Atomic prepoznao je Ziggyjev potencijal prije nekoliko godina, pa i tim putem dolazi dio opreme koji je potreban za natjecateljsku sezonu. Ostatak sredstava za treninge i putovanja dolazi od naših dragih prijatelja koji su prepoznali Ziggyja kao vrijednog i perspektivnog skijaša i odlučili pomoći, te od naše obitelji.

Troškovi će kako dolazi pravo natjecateljsko skijanje dodatno porasti?

- Budući da prelaskom u viši rang natjecanja sve postaje dosta skuplje, nadamo se da će uskoro i neki sponzor prepoznati Ziggyja kao budućeg vrhunskog skijaša na seniorskoj svjetskoj razini te nam pomoći na našem daljnjem putu.

Vidimo da Ziggy niže sjajne rezultate, kako ga vi, a onda i ostali stručnjaci vide u budućnosti? Kakvog skijaša možemo dobiti u Ziggyju?

- Mi ga naravno vidimo kao vrhunskog skijaša i jednog dana ukupnog pobjednika Svjetskog kupa. Imamo svoj put i vjerujemo u to. Zbog čestih putovanja i treninga na raznim skijalištima imamo priliku trenirati i usporediti Ziggyja s ostalim skijašima njegove generacije. Uvijek postoji nešto što možda netko drugi zna ili radi bolje i drugačije, a mi se ne sramimo isprobati nešto novo. Ako se to pokaže boljim, mi smo napravili korak naprijed, ako ne onda naši “sparing” partneri profitiraju od nas, a mi znamo da nastavljamo samo još jače naprijed.

image
Privatni album

Koje su Ziggyjeve glavne discipline?

- Trenira i natječe se u svim disciplinama kojima može s obzirom na svoju dob - slalom, veleslalom i Super G. Uživa u svemu, veseli se i spustu sa čime mama naravno nije baš sretna.

Kako rješavate pitanje škole? Koliko dana u godini Ziggy provodi na snijegu?

- Obrazovanje, time i škola nam je jako važna, jer je to preduvjet za životni i sportski proboj vrh, dok naučeno znanje je nešto što vam nitko nikada ne može oduzeti. Ziggy je lani s odličnim uspjehom završio osnovnu školu I. G. Kovačića, uz podršku svih profesora i ravnatelja koji su omogućili da uz treninge redovito izvršava svoje školske obaveze. Bez tog dijela fantastičnog tima OŠ I. G. Kovačić, bilo bi nam vrlo teško. Ove godine Ziggy je upisao Humanističku gimnaziju i suradnja s profesorima se nastavila kao i ranije, te uz njihov fantastičan trud Ziggy uspijeva ispunjavati sve obaveze i ostvarivati vrhunske rezultate, a na čemu smo im kao obitelj neizmjerno zahvalni. Ukupno na treninzima i utrkama Ziggy provede oko 130 skijaških dana, što kad se protegne kroz cijelu godinu, ostavlja dovoljno vremena i za “normalan” život.

Kada gledate skijaše oko sebe, Austrijance, Švicarce, Skandinavce... Kakve uvjete ima Ziggy u odnosu na njih?

- Kako bismo bili konkurentni i na kraju ih sve pobijedili, često smo na treninzima na raznim skijalištima u Austriji, Italiji, Francuskoj, Švicarskoj... Najbolja usporedba je “iz prve ruke”, kad se na licu mjesta možete utkivati sa svojim vršnjacima. Oni imaju neke prednosti, da ne moraju u početku toliko putovati jer im je skijanje “doma”, a mi s druge strane da imamo priliku vidjeti i nešto drugo, a ne samo ono što je tu, oko nas. Sigurno su njihovoj djeci neke stvari lakše dostupne, manje se muče na putu do natjecateljskog skijanja, ali sve se to može nadoknaditi kad postoji prava volja i dobra organizacija, kao i spremnost na žrtvu.

Tko je Ziggyjev skijaški uzor? S kim ga možemo usporediti po skijaškoj tehnici?

- Ziggy je oduvijek gledao samo prema vrhu; Marcel Hirscher, Marco Odermatt, Kilde... Teško je sada raditi usporedbu, Ziggy je još uvijek u razvoju, a i svi smo različiti. Procjenu usporedbe ostavljamo nekom drugom.

Bavi li se još nekim sportovima?

- Vjerujemo da je za vrhunski rezultat vrlo važna svestranost i posjedovanje različitih znanja, kako bi se sve to kanaliziralo u pravom smjeru. Ziggy je odličan u raznim sportovima, a jedan od glavnih, zamjenskih, ljetnih sportova je kitesurfing. Tako da ljeto prođe u “akciji” i nije mu nikad dosadno - zaključila je Antonija Vrdoljak.

Zapamtite prezime Vrdoljak. Obitelj ima jasnu viziju, dok Ziggy sve predispozicije da za nekoliko godina zablista i u Svjetskom kupu...

Linker
05. ožujak 2024 20:49