Sjajni norveški skijaš Aleksander Aamodt Kilde na treningu u Kini, jedan je od onih koji bi trebali donijeti barem jednu medalju svojoj državi

 FABRICE COFFRINI Afp
ANALIZA STRUČNJAKA

Hrvatska nula medalja, Slovenija tri, a evo tko će postati najbolja nacija u zimskim sportovima!

Kako analitičari vide rasplet Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje će biti otvorene u petak
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 03. veljača 2022. 13:19

Norveški sportaši bit će uvjerljivo najbolji na ZOI u Pekingu, osvojit će 44 medalje, od čega gotovo polovicu zlatnih. Nadmašit će svoj rekord iz Pjongčanga.

Vrijeme će pokazati hoće li Nijemci i sportaši "Ruskog olimpijskog komiteta" uzeti 30 medalja (11, odnosno 10 zlata), hoće li ih pratiti Amerikanci i Kanađani s po 22 medalje, Švicarci 21, Nizozemci 20. Barem jednom medaljom okitit će se sportaši iz 28 zemalja, među njima i naši susjedi Slovenci (tri). Od hrvatskih se sportaša tako nešto ne očekuje - naravno - nema više Janice i Ivice.

Dakako, nije nitko otputovao vremeplovom 20-ak dana u budućnost, nisu nam asistirali simpatični dr. Emmett Brown i Marty McFly iz kultnog filmskog serijala "Povratak u budućnost". Uvid u ono što će se tijekom sljedeća dva tjedna događati u Pekingu i okolici dala nam je analitička tvrtka Nielsen Gracenote. U glavnim crtama, ostvare li se previđanja Gracenotea, Norvežani će drugi put u povijesti biti na vrhu kao najbolja nacija u zimskim sportovima, kao što je bilo prije četiri godine u J. Koreji; SAD i njihov sjeverni susjed Kanada vodit će tijesnu borbu za četvrto mjesto.

image
KOKI KATAOKA The Yomiuri Shimbun Via Afp

Covid radi zbrku

Ruskim sportašima dopušteno je natjecati se pod "bannerom" Ruskog olimpijskog komiteta (prije četiri godine zvali su se "Olimpijski sportaši iz ruskog tima"), a bez obzira na ta sada već uobičajena sportsko-politička prepucavanja i previranja, ruski bi sportaši trebali osvojiti puno toga.

Prognoza kaže - više medalja nego ikad - ako nisu bili domaćini Igara. S dodatkom, odnosi se to i na vrijeme kad su nastupali pod zastavom SSSR-a. Nijemci neće ugroziti svoje drugo mjesto u broju osvojenih medalja, iako će osvojiti jednu medalju manje no što je to bio slučaj prije četiri godine.

Nielsen Gracenoteova virtualna ljestvica medalja možda i neće biti toliko točna kao što je to često bio slučaj, poručili su iskreno iz te tvrtke. Naravno, kao i za mnoge druge probleme s kojima smo danas suočeni, okrivljen je covid-19.

image
ODD ANDERSEN Afp

Manjak podataka

Velik broj sportaša reducirao je svoje nastupe između dviju zimskih Igara te je podataka potrebnih za analizu bilo znatno manje nego inače, posebno iz tabora azijskih zemalja, čiji sportaši nisu toliko nastupali u posljednje vrijeme.

U tom bi smislu rezultati, primjerice kineskih sportaša, mogli biti nešto bolji od predviđenih. Nadalje, mnogi će, to je sasvim sigurno, biti i pozitivni, i neće moći nastupati. I to će, sigurno je, izmijeniti konačnu sliku. Primjerice, austrijskoj skijašici-skakačici Sari Mariti Kramer bilo je predviđeno zlato, a pala je na testu. Takvih je slučajeva velik broj, bit će ih i tijekom trajanja Igara...

Linker
05. svibanj 2024 01:25