Lucija Smetiško

 INA/ DAMIR SENČAR/ DS
STAZA JE ODLIČNA

Hrvatski paraolimpijci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško najavili: ‘Jedva čekamo početak natjecanja i utrke‘

‘Organizacijski igre su odlične, sve je jako dobro napravljeno i ugodno se osjećamo‘.
Piše: HinaObjavljeno: 05. ožujak 2022. 09:46

Nakon dramatičnog uvoda koji je kulminirao izbacivanjem Rusije i Bjelorusije, te službenog otvaranja Paraolimpijskih igara u Pekingu, napokon kreću i natjecanja, a hrvatski paraskijaši su odradili treninge u Yanqinq nacionalnom skijaškom centru.

"Zadovoljan sam treningom, staza je odlična, malo smeta vjetar, ali uvjeti su odlični," kazao je Damir Mizdrak, koji se natječe u konkurenciji slijepih i slabovidnih.

"Snijeg je potpuno umjetan, staza je dosta tvrda i nabijena, ali ima dobar grip. Skija dobro ide, treba ići agresivno, a staza je vrlo brza," pojasnio je Mizdrak kojeg očekuju nastupi u slalomu i veleslalomu.

Mizdraku je kao petogodišnjaku dijagnosticirana za sada neizlječiva bolest oštećenja očnog živca, međutim nije dozvolio da ga invaliditet ograničava u bavljenju sportom.

Izabrao je skijanje, a za njega su ovo treće paraolimpijske igre nakon što je nastupio u Sočiju i Pjongčangu. Do sada mu je najbolji rezultat deveto mjesto u slalomu prije četiri godine u Južnoj Koreji.

"Organizacijski igre su odlične, sve je jako dobro napravljeno i ugodno se osjećamo. Što god trebamo domaćini nam naprave, imam samo pohvale za smještaj, selo i organizaciju," istaknuo je 31-godišnji Mizdrak.

Premda je skijanje opasan sport, posebno za slabovidne osobe zbog specifičnog odnosa s vodičem, Mizdrak nije dvojio oko izbora sporta.

"Malo je sportova koji se mogu usporediti s uzbuđenjima i adrenalinom koje donosi skijanje. Slučajno sam počeo, ali se nisam slučajno nastavio baviti ovim sportom," dodao je.

Mizdrak skija s vodičem s kojim je povezan bluetooth uređajem i na taj način on djeluje kao njegove "oči na stazi". Posljednje tri godine s Damirom je na stazi Marija Coch.

"Dobro smo radili, podloga je odlična, tvrda, baš kako treba biti. Trening je bio dobar. Jedva čekamo početak natjecanja i utrke," kazala je Marija te otkrila način na koji surađuju na stazi.

"Povezani smo preko bluetootha koji nam je na kacigama. Ja skijam ispred njega i proslijeđujem mu sve detalje i informacije koje su mu potrebne. Ovo nam je treća sezona koliko surađujemo," dodala je.

Hrvatske boje u paraskijanju na ZPOI u Pekingu branit će i 17-godišnja Lucija Smetiško u konkurenciji stojećih.

Za učenicu trećeg razreda 13. gimnazije ovo su prve paraolimpijske igre, a debi na velikim natjecanjima imala je u siječnju na Svjetskom prvenstvu u paraskijanju u norveškom Lillehammeru gdje je mlada Zagrepčanka osvojila deveto mjesto u slalomu, dok je u veleslalomu bila deseta.

"Snijeg je malo drugačiji međutim, već sam se naviknula. Trening je bio odličan, tek malo smeta vjetar," kazala je.

Smetiško je istaknula kako je oduševljena organizacijom, smještajem, uvjetima..

"Stavrno je sve super. Imamo sve što nam je potrebno, smješteni smo u selu u podnožju staze pa možemo direktno žičarom na stazu. Treninzi su super organizirani, oduševljena sam," dodala je.

Linker
20. travanj 2024 06:58