Istok Rodeš i most Golden Gate

 FACEBOOK/ISTOK RODEŠ
VELESLALOM I SLALOM

Hrvatski skijaši u punom sastavu love bodove u Kaliforniji, no prvo moraju dobiti bitku sa snježnom olujom

Sudeći prema izjavama, najbolji svjetski skijaši uzbuđeni su što su se vratili u Ameriku
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 25. veljača 2023. 14:34

Predsjednik Svjetske skijaše federacije Johan Eliasch želio bi iskoristiti veliko američko tržište, ali da bi to uspio moralo bi se podignuti zanimanje Amerikanaca za Svjetski skijaški kup. Zanimanje koje je sad jako malo bez obzira na to što imaju Mikaelu Shiffrin koja ruši rekord za rekordom.

Amerikanci se ozbiljnije zainteresiraju za skijanje samo tijekom Zimskih olimpijskih igara, a Eliasch se nada da će se to promijeniti s više utrka Svjetskog kupa. Pa su skijaši drugi put ove sezone u SAD-u, neki samo zbog jedne utrke, ali mnogi će imati produženi boravak budući da se ovaj vikend voze veleslalom i slalom u Palisades Tahoeu, a idući vikend brze discipline u Aspenu.

Kalifornijski Palisades Tahoe je 1960. bio poprište Zimskih olimpijskih igara, ali tada pod drugim imenom - Squaw Valley, koje je s vremenom postalo “politički nekorektno” zbog “pogrdnih i uvredljivih konotacija riječi squaw”. Skijaši ovdje nisu bili od 1969., skijašice su svratile 2017. kad je Mikaela Shiffrin je osvojila i slalom i veleslalom.

I dok čelnici brojnih nacionalnih saveza nisu nimalo oduševljeni drugim odlaskom u SAD tijekom sezone, a razlog su naravno visoki troškovi i komplicirana logistika, većina skijaša uživa u nečem drukčijem ili sasvim novom.

- Oduševljen sam što sam prvi put u Palisadesu - objavio je Filip Zubčić uz sliku s treninga.

image

Filip Zubčić na treningu u Palisadesu

FACEBOOK/FILIP ZUBČIĆ

Njegovo raspoloženje dijele i drugi, a pogotovo oni koji će imati premijeru na američkom snijegu.

- Datum je mogao biti malo drugačiji, ali nikad nisam bio na utrci Svjetskog kupa u Americi i baš se veselim nastupu - kaže Fabio Gstrein, a slično razmišlja i Marco Schwarz:

- Naravno da je naporno, dugačko putovanje, a tu je i jet-lag, no moram biti iskren, jako se veselim u utrkama.

Mnogi su dolazak iskoristili i za razgledavanje San Francisca preko kojeg su putovali do Palisades Tahoea pa su skijaški profili na društvenim mrežama ovaj tjedan puni turističkih fotografija na kojima dominira čuveni most Golden Gate.

Velika bitka u slalomu

No, za turizam su imali jedan dan, a subota i nedjelja je u znaku posla. Do kraja sezone je ostalo samo 11 utrka, za neke je to prilika da se približe Globusima, a za druge da poprave propušteno u dosadašnjem dijelu sezone.

Marco Odermatt u ukupnom poretku ima 313 bodova više od Aleksandera Aamodta Kildea i na dobrom je putu da drugu sezonu uzastopno osvoji Veliki Globus. Pogotovo zato što ima još četiri veleslaloma u 11 utrka do kraja, ali još uvijek se ne može opustiti. Čak ni u veleslalomu kojim dominira posljednje dvije sezone u kojima je svaku utrku Svjetskog kupa završio na postolju, a dodao je i olimpijsko i svjetsko zlato. Švicarac, naime, u poretku ove discipline ima 70 bodova više od Henrika Kristoffersena i 130 više od Žana Kranjeca. S time da je on skijao jedan veleslalom manje od suparnika budući da je propustio Schladming zbog lakše ozljede koljena zarađene nekoliko dana ranije u Kitzbühelu.

image

Marco Odermatt se bciklom provozao preko mosta Golden Gate

FACEBOOK/MARCO ODERMATT

U slalomu su ostale još dvije utrke od deset koliko ih je ove sezone u rasporedu i tu je gužva na vrhu velika. Vodi Lucas Braathen s 430 bodova, a slijede ga Daniel Yule s 394, Kristoffersen s 389, Zenhäusern s 327...

Naši skijaši su u Palisadesu u punom sastavu, u veleslalomu je nastup uz Filipa Zubčića najavio i Samuel Kolega, u slalomu će skijati cijeli kvartet. Jasno je da Zubčić želi biti što bliže vrhu u veleslalomu, a u slalomu ima priliku pokazati kako drugo najbrže vrijeme druge vožnje na SP, iza svjetskog prvaka Henrika Kristoffersena, nije bila slučajnost.

Za Kolegu je ovo prilika isprati gorak okus sa SP-a gdje je bio 34. i to nakon što je prije toga prvi put bio u Top 10 u Svjetskom kupu. Istok Rodeš nema plasmana u slalomu još od prve utrke u prosincu u Val d’Isereu (15. mjesto), a Matej Vidović nije osvojio ni bod ove sezone.

image

Aleksander Aamodt Kilde i Lucas Braathen

Facebook/AA Kilde

Palisades Tahoe je pogodila snježna oluja ovaj tjedan, očekuje se da će pasti između 60 centimetara i metra novog snijega i organizatorima neće biti lako, a nadajmo se da će utrke obje biti normalno održane. Da ne bi ispalo kako su neki putovali samo zbog turističkog razgledavanja San Francisca.

Linker
05. svibanj 2024 02:10