Bruno Idžan

 PRIVATNI ALBUM
IMA SAMO 16 GODINA

Hrvatskog dragulja prate i iz najjače lige svijeta, slavni skaut gledao ga je već nekoliko puta

‘Volio bih prije svega doći do seniora HV71 ili igrati u nekoj jakoj europskoj ligi poput mog igračkog idola‘
Piše: Filip VidakovićObjavljeno: 03. svibanj 2022. 14:41

Na nedavnom svjetskom prvenstvu do 18 godina, na kojem su hrvatski hokejaši izborili viši rang, 16-godišnji Bruno Idžan bio je, uz Luku Bodirogu, naš (po)najbolji napadač. Za igrača mlađeg dvije godine od konkurencije isticao se brzinom, agilnošću, tehnikom, dobro igrom u oba smjera. S tri gola u tri utakmice ugradio je dobar dio sebe u uspjeh naših mladih nada.

126 golova u 30 utakmica

Ovaj budući napadač peterostrukog švedskog prvaka HV71, zajedno sa svojim budućim suigračem, Rokom Goršićem, svoj hokejaški put započeo je u zagrebačkoj Mladosti.

- S tri godine sam počeo trenirati u Mladosti. Prvi razlog je što sam gledao svaku utakmicu Medvjeda u EBEL-u, drugi je što je stariji brat Vito počeo prvi. Osim Vite i mene, i najmlađi brat Matko je također hokejaš.

Idžan je skrenuo pažnju na sebe u sezoni 2017/18. gdje je za mlađe kadete Mladosti u Slovenskoj ligi u 30 utakmica zabio zapanjujućih 126 golova, uz 74 asistencije. Kada se na to nadovezala činjenica da je njegova dobna kategorija sljedeće sezone ostala bez natjecanja u Sloveniji, “prebjeg” u zalošku Slaviju bio je jedini logičan izbor.

- Prve sezone bilo je teško jer su nas roditelji svaki dan vozili u Zalog na treninge. Vito se sljedeće godine tamo nastanio, ali smo Roko Goršić i ja nastavili s vožnjama. U Slaviji sam odmah igrao i za starije kategorije gdje sam statistički uvijek bio pri vrhu.

Do anganžmana u Švedskoj došlo je zahvaljujući bratu.

- Brata je pozvao Viggbyholms, no nije otišao jer je bio premlad. Tako sam upoznao ljude u klubu preko kojih smo Goršić i ja došli na probu.

Prva sezona u Švedskoj nije mogla bolje početi...

- Igrao sam za U-16, U-18 te na kraju i za seniorsku momčad. Nije mi bilo ni na kraj pameti da će se sezona tako dobro razvijati.

Ugovor na 3 godine

Skauti HV71 nisu gubili vrijeme.

- Nakon 2-3 mjeseca pozvali su mene i Roka na probu, gdje su nam nakon prvog treninga dali ugovore. Već smo tada bili članovi HV-a, ali dogovor je bio da sezonu završimo u Viggbyholmsu.

I dok je Goršić već okusio utakmice za svoju novu momčad, Idžana je u tome spriječila ozljeda.

- Da, slomio sam prst i nisam želio igrati ako nisam na 100%. Pripreme za sljedeću sezonu počinju nam sredinom srpnja. Imam dovoljno vjere u sebe i svoje kvalitete te smatram da ću izboriti mjesto u momčadi. Uostalom, i klub vjeruje jer su i meni i Goršiću dali ugovore na tri godine plus jedna.

Švedske U-18 i U-20 lige među najbolje su pokrivenim kada su u pitanju NHL skauti.

- Na utakmice U-18 dolaze do dva skauta, na U-20 po pet, šest. Trener koji me ove godine vodio rekao mi je da me je na nekoliko utakmica gledao Hakan Andersson, skaut Detroit Red Wingsa, koji je poznat po tome da u kasnijim rundama drafta pronalazi dragulje (Zetterberg, Dacjuk).

Put do NHL-a je još uvijek (pre)dalek, ali nije zabranjeno sanjati.

- Kada bih mogao birati NHL momčad, prvi izbor bili bi Pittsburgh Penguinsi.

Idžan je istovremeno i realan.

- Volio bih prije svega doći do seniora HV71 ili igrati u nekoj jakoj europskoj ligi poput mog igračkog idola Borne Rendulića.

Uspješnu sezonu zaključio je sa U-18 reprezentacijom.

- Nisam očekivao tako lagan prolaz dalje, ali imali smo dobru ekipu. Pohvalio bih i našeg kapetana Tina Alića koji vodi ekipu primjerom.

Bez obzira na dob, niti seniorska reprezentacija nije predaleko.

- Volio bih da se jednog dana uključimo u borbu za vrh Divizije 1B, to bi za naš hokej bio optimum - zaključio je Bruno Idžan.

Linker
05. travanj 2024 03:03