Therese Johaug je rekla kako su joj ovo zadnje Olimpijske igre

 TOBIAS SCHWARZ Afp
ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

I treći slučaj dopinga na ZOI u Pekingu, ovoga puta ‘pala‘ ukrajinska vozačica boba jednosjeda

Gu, koja je postala popularno lice Igara u Pekingu, u potpunosti je dominirala natjecanjem
Piše: HinaObjavljeno: 18. veljača 2022. 11:54

Treći slučaj dopinga za vrijeme Igara

Ukrajinska natjecateljica u bobu jednosjedu Lidiia Hunko bila je pozitivna na zabranjenu supstancu za vrijeme ZOI u Pekingu, objavila je u petak Međunarodna agencija za testiranje. Hunko, koja je završila na 20. mjestu, bila je pozitivna 14. veljače i privremeno je suspendirana.

Ona je treća sportašica koja je bila pozitivna na dopinškoj kontroli tijekom ZOI u Pekingu.

Prije nje na testiranju su bili pozitivni iranski alpski skijaš Hossein Saveh-Shemshaki, te ukrajinska skijaška trkačica Valentina Kaminska.

Medijski najpraćeniji slučaj dopinga, onaj 15-godišnje ruske umjetničke klizačice Kamile Valijeve, dogodio se na nacionalnom prvenstvu u prosincu, ali je na vidjelo isplivao tek za vrijeme ZOI u Pekingu nakon što je u ekipnom natjecanju s ruskom reprezentacijo osvojila zlato, a dozvoljeno joj je da se natječe i u pojedinačnoj konkurenciji gdje je završila na četvrtom mjestu.


Japanke i Britanke za zlato u curlingu

Ženske curling reprezentacije Velike Britanije i Japana plasirale su se u finale Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Velika Britanija je nakon produžetka svladala aktualnog olimpijskog prvaka Švedsku s 12-11, dok je Japan je pobijedio Švicarsku rezultatom 8-6.

Finale je na rasporedu u nedjelju u 2.05 po srednjoeuropskom vremenu.


Primopredaja domaćinstva Cortini i Milanu skromna

Dok su prošle ceremonije primopredaje olimpijskog domaćinstva na kraju Igara bile blistave i spektakularne, kao što je to bio slučaj za Olimpijske igre u Londonu 2012, Pekingu 2008. ili Tokiju 2020. Zimske olimpijske igre u Milanu i Cortini priredit će skromnu predstavu u Pekingu.

Neće biti ništa slično londonskom autobusu na kat ili tadašnjem japanskom premijeru Shinzo Abeu odjevenom kao Super Mario, kada domaćini sljedećih Zimskih igara 2026. dobiju olimpijsku zastavu tijekom ceremonije zatvaranja Igara u Pekingu u nedjelju.

"Primopredaja je vrlo nezgodna stvar u završnoj ceremoniji jer mora sadržavati poruku budućih Igara", rekao je za Reuters kreativni producent ceremonije primopredaje Marco Balich.

Veteran sa čak 16 olimpijskih i paraolimpijskih ceremonija, Balich je rekao da će ovaj put kratka osmominutna emisija impresionirati vizualno jakom porukom.

"COVID je na vrlo težak način utjecao na Tokio 2020. i Peking.Proslava čovječanstva je zamrznuta", rekao je Talijan. "Milano-Cortina kao sljedeće Zimske olimpijske igre mogu vratiti radost okupljanja ljudi"

Milan, velegrad na sjeveru Italije i Cortina, planinski grad u Dolomitima također će nastojati istaknuti potrebu da buduće Igre budu održivije.

Umjesto stotina plesača i parade sambe kao na primopredaji Rio de Janeira 2106 u Londonu 2012. godine, talijanski će domaćini imati samo šest osoba.

"Primopredaja zastave sastoji se od samo šest osoba, vrlo malih, na LED podu unutar stadiona Bird's Nest. Stvorili smo signal svijetu s dvoje male djece koja rotiraju divovski globus u središte iznad ledenog jezera koje puca, što predstavlja krhkost svijeta, a zatim se grle", rekao je Balich.

Rekao je da predstavljaju industrijsko središte sjeverne Italije, financijsku moć zemlje i ljepotu prirode u Dolomitima.

Čak i planiranje i kreiranje ceremonije bilo je izazovno u vrijeme pandemije jer su Balichove kolege poslane u Peking dva mjeseca unaprijed kako bi ostali u karanteni.


Norveška osvojila rekordnih 15 zlatnih medalja

Pobjedom Johannesa Thingnesa Boea u biatlonskoj utrci na 15 km s masovnim startom, Norveška je došla do rekordnog 15. zlatnog odličje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu postavši prva zemlja koja je to uspjela na jednim ZOI.

Norvežani su prije četiri godine u Pjongčangu osvojili 14 zlatnih medalja i to im je do sada bio rekord, koji su dijelili s Njemačkom i Kanadom. Nijemci su 14 zlata osvojili također u Pjongčangu, dok je Kanada 14 zlata osvojila 2010. u Vancouveru.

Nakon Boeova trijumfa Norvežani su u Pekingu stigli do rekordnog 15. zlata pri čemu šestog u biatlonu. Četiri su osvojili u skijaškom trčanju, dva u nordijskoj kombinaciji, te po jedno u brzom skijanju, skijaškim skokovima, te slobodnom skijanju.

Norvešku "olimpijsku berbu" predvodio je biatlonac Johannes Thingnes Boe sa četitri zlata, dok je biatlonka Marte Olsbu Roiseland osvojila tri zlata.

Šef norveške misije Tore Oevreboe nije iznenađen uspjehom te zemlje na Zimskim igrama.

"Mnogo je razloga zašto smo supersila u zimskim sportovima. To ima neke veze i s formatom natjecanja", rekao je Reutersu.

"Dobri smo u sportu s mnogo disciplina koji omogućuju osvajanje mnogih medalja, ako ste dobri u tim sportovima i imate dosta sportaša koji su na vrhunskoj razini u tim sportovima," dodao je.

Potom je pokušao otkriti "norveški recept uspjeha".

"Vrlo smo profesionalni. Imamo profesionalne reprezentacije i blisko surađujemo, radimo u svim sportovima, tako da uče jedni od drugih."

Norvežani su također imali dugoročan pristup kada su uzeli u obzir nadmorsku visinu na Igrama u Pekingu.

"Neki sportovi su odlučili raditi mnogo više osnovnih fizičkih priprema na velikoj nadmorskoj visini od drugih. Iz mog iskustva, kao trenera i također bivšeg sportaša, mislim da je vrlo važno provesti mnogo tjedana i dana, čak i mjeseci, na velikoj nadmorskoj visini dvije ili tri godine prije nego što imate natjecanje na višoj nadmorskoj visini," dodao je bivši norveški veslač.

Za Oevreboea norveške zlatne medalje rezultat su mnogih čimbenika i on je svjestan da se stvari u sportu mogu brzo promijeniti.

"Ponekad je konkurencija jača nego što mislite, tada ćete se osjećati više razočarani nego kada je konkurencija malo slabija. Ali mi smo jako ponosni na učinak, pa pokušavamo analizirati što je što, i pokušavamo se razvijati čak i kada smo na vrhunskoj razini," zaključio je.


Johannes Thingnes Boe osvojio četvrto zlato

Norvežnin Johannes Thingnes Boe pobjednik je biatlonske utrke na 15 km s masovnim startom osvojivši rekordno 15. zlatno odličje za Norvešku na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Norvežani su prije četiri godine u Pjongčangu osvojili 14 zlatnih medalja i to im je do sada bio rekord, koji su dijelili s Njemačkom i Kanadom. Nijemci su 14 zlata osvojili također u Pjongčangu, dok je Kanada 14 zlata osvojila 2010. u Vancouveru.

Nakon Boeova trijumfa Norvežani su u Pekingu stigli do rekordnog 15. zlata pri čemu šestog u biatlonu.

Četvrto je to zlato u Pekingu za Johannes Thingnes Boea koji je slavio i u sprintu, te muškoj i mješovitoj štafeti, a ima i broncu u pojedinačnoj utrci.

Boe je slavio premda je imao četiri promašaja, ali je na koncu bio najbrži s rezultatom 38:14.4. Srebro je osvojio Šveđanin Martin Ponsiluoma koji je imao dva promašaja manje, ali i 40.3 sekunde zaostatka. Za Ponsiluomu, svjetskog prvaka iz Pokljuke u sprintu, prva je to olimpijska medalja u karijeri.

Treći je bio Norvežanin Vetle Sjaastad Christiansen s tri promašene mete i više od minuta zaostatka. Christiansen ima i zlato u štafeti 4x7.5 km. Francuz Quentin Fillon Maillet, koji je u Pekingu osvojio pet medalja, na koncu je bio četvrti nakon što je na zadnjem pucanju promašio tri mete.

Bilo je to posljednje biatlonsko natjecanje na ZOI u Pekingu. Norveški bitalonci dominirali su u Pekingu osvojiši ukupno 14 medalja pri čemu šest zlata.

Francuska je u biatlonu osvojila sedam medalja pri čemu tri zlata, dok po jedno zlato imaju Nijemci i Šveđani.


Nizozemac Krol zlatni u brzom klizanju u utrci na 1.000 metara

Nizozemac Thomas Krol osvojio je u petak zlatnu medalju u brzom klizanju u utrci na 1.000 metara na ZOI u Pekingu s vremenom 1:07.92. To mu je druga medalja u na Igrama u Pekingu nakon što je bio srebrni na 1.500 metara.

Srebro je pripalo Kanađaninu Laurentu Dubreuilu (1:08.32) i to mu je prva olimpijska medalja. Prethodno je na utrci na 500 metara bio četvrti.

Norvežanin Haavard Holmefj Lorentzen osvojio je broncu (1:08.48) i tako je došao do prve medalje u Pekingu, a treće ukupno u karijeri. Na prošlim igrama u Pjongčangu bio je zlatni na 500 metara i srebrni na 1.000 metara.


Kanađanima bronca u curlingu

Kanađani su u petak na ZOI u Pekinguosvojili brončanu medalju u curlingu pobijedivši SAD sa 8:5.

Brad Gushue, osvajač zlata na ZOI 2006. u Torinu, prevodio je kanadsku momčad do bronce koja je jedina medalja iz curlinga za Kanadu nakon što se ženska reprezentacija i mješovita ekipa nisu uspjele plasirati u doigravanje.

SAD su 2018. na ZOI u Pjongčangu iznenadile Švedsku i prvi put osvojile zlato u curlingu.


Therese Johaug najavila da završava olimpijsku karijeru

Norveška skijaška trkačica Therese Johaug (33) izjavila je da će okončati olimpijsku karijeru u nedjelju, zadnjeg dana ZOI Pekingu, nastupom na utrci 30 km slobodnim stilom.

"Utrka u nedjelju bit će moja zadnje olimpijsko natjecanje", kazala Johaug čime je dala naslutiti da se i njena karijera približava kraju.

"O tome ću razmisliti nakon što završi sezona", dodala je.

Olimpijska pobjednica u štafeti 2010. u Vancouveru na ZOI u Pekingu napokon je ostvarila san da osvoji pojedinačno zlato. Osvojila je dva zlata, u skiatlonu i u utrci 10 km klasičnim stilom.

Sa Igara u Sočiju 2014. ima srebro na 30 km slobodnim stilom i broncu iz utrke na 10 km klasičnim stilom, dok je igre u Pjongčangu 2018. propustila jer je bila suspendirana zbog dopinga.


Braisaz-Bouchet iznenadila u masovnom startu

Francuska biatlonka Justine Braisaz-Bouchet ostvarila je najveći uspjeh u karijeri osvojivši zlato u disciplini masovni start na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Braisaz-Bouchet ima broncu iz Pjongčanga u štafeti 4x6 km, te dva srebra i dvije bronce sa svjetskih prvenstava, no malo tko ju je vidio u krugu kandidata za olimpijsko zlato.

Posebno nakon što je u prva dva nastupa u Pekingu zauzela 40. mjesto u pojedinačnom nastupu, te 48. u sprintu. Međutim, 25-godišnja Francuskinja se u posljednjoj disciplini ženskog programa biatlonki u Pekingu najbolje snašla pobijedivši sve favoritkinje u masovnom startu na 12.5 km.

Gađalo se dva puta iz ležećeg položaja, a druga dva iz stojećeg, Francuskinja je imala četiri promašaja, a pobijedila je s vremenom 40:18. Norvežanka Tiril Eckhoff, koja je prije četiri godine bila brončana, osvojio je srebro, također sa četiri promašene mete i 15 sekundi zaostatka.

Za 31-godišnju Norvežanku ovo je treća medalja u Pekingu, te osma u karijeri. Iz Pekinga će kući ponijeti i zlato iz mješovite štafete, te broncu iz dohvatne utrke. Treća je bila njezina sunarodnjakinja Marte Olsbu Roeiseland s istim brojem promašaja, ali i 35 sekundi zaostatka. Za Olsbu Roiseland je ovo čak peta medalja na ZOI u Pekingu, ima i tri zlata (sprint, dohvatna, mješovita štafeta), te broncu na 15 km.

Svjetska prvakinja Austrijanka Lisa Hauser na koncu je zauzela 11. mjesto.

Natjecanje je održano uz jak vjetar koji je "krojio" poredak, a niti jedna biatlonka nije imala manje od tri promašaja na gađanju.


Debitant na Igrama Švicarac Regez zlatni u ski crossu

Švicarac Ryan Regez, kojem je ovo prvi nastup na Zimskim olimpijskim igrama, osvojio je u petak zlatnu medalju u slobodnom skijanju u disciplini ski cross, a njegov sunarodnjak Alex Fiva srebro.

Regez je tako sa 29 godina stigao do prvog velikog međunarodnog naslova i to u svojoj najboljoj sezoni u karijeri u kojoj vodi u ukupnom poretku. Veteran Fiva, aktualni svjetski prvak, popeo se u 36. godini prvi put na olimpijsko postolje.

Rus Sergej Ridzik, koji je bio brončani na ZOI u Pjongčangu prije četiri godine, i danas je uzeo broncu.

Regez je dominirao od početka stvorivši veliku prednost između sebe i ostalih natjecatelja iako im je svim probleme stvarao obilni snijeg koji je napadao tijekom noći kao i temperatura koja je pala na 15 stupnjeva ispod nule.


Hokejaši Finske izborili finale

Hokejaši Finske izborili su plasman u finale olimpijskih igara nakon što su u prvom polufinalnom susretu u Pekingu pobijedili Slovačku sa 2-0 (1-0, 0-0, 1-0).

Finska nikada nije osvojila olimpijsko zlato, ima dva srebra i četiri bronce.

Prije 16 godina na ZOI u Torinu Finci su u finalu izgubili od Švedske sa 2-3, dok su 1988. u Calgaryju u finalnoj skupini bili drugi iza SSSR-a premda su u međusobnom susretu bili bolji od Zbornaje sa 2-1.

Ovoga puta zlato će loviti protiv boljeg iz susreta Rusija - Švedska.

Slovacima pak ostaje nada da će u susretu za 3. mjesto osvojiti prvu olimpijsku medalju. Do sada im je najveći uspjeh četvrto mjesto iz Vancouvera 2010.

Ogled Finske i Slovačke je bio izjednačen, na koncu su presudile sitinice. Slovaci su čak imali udarac više, 28, a Finci 27.

Finska je povela u 16. minuti golom Sakari Manninena, a pobjedu je potvrdila pogotkom Harrija Pesonena 39 sekundi prije kraja susreta. Ponovo je odličan bio finski vratar Harti Sateri koji je sakupio 28 obrana.

Za Slovačku je nastupio hrvatski hokejaš Mislav Rosandić.


Drugo zlato za Kineskinju Gu

Kineskinja Eileen Gu pobijedila je u finalu slobodnog skijanja u disciplini halfpipe osvojivši drugu zlatnu medalju i ukupno treću na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Nakon slavlja u disciplini Big Air i srebra u Slopestyleu, kineska "snježna princeza", kako su je prozvali, osvojila je zlato i u Halfpipeu.

Gu, koja je postala popularno lice Igara u Pekingu, u potpunosti je dominirala natjecanjem i zasluženo osvojila zlato s rezultatom 95.25 koji je ostvarila u u svojoj drugoj vožnji.

"Stvarno sam zahvalna što sam ovdje, ne mogu vjerovati da je ovo sve stvarno, toliko volim skijanje i volim vas sve", rekla je 18-godišnja Gu, koja je rođena u San Franciscu i natjecala se u američkoj reprezentaciji kad je bila mlađa, no od 2019. nastupa za Kinu.

"Osjećam se iscrpljeno, od ceremonije otvaranja do danas skijam svaki dan pa sam umorna, ali osjećam se mirno, osjećam se zahvalno, osjećam se strastveno i osjećam se ponosno", dodala je.

Otkrila je i što će prvo napraviti nakon završetka ZOI.

"Sada kada je sve završilo, radujem se nevjerojatnom ručku s bakom, koja je doputovala u Kinu iz Sjedinjenih Država. Bit će stvarno posebno," poručila je jedna od junakinja Igara.

Kanađanka Cassie Sharpe, koja je prije četiri godine osvojila zlato na natjecanju u Pyongčangu, zadovoljila se srebrom sa svojim najvišim rezultatom od 90.75. Ova 29-godišnja Kanađanka rekla je da je bila "uzbuđena" zbog svog mjesta na postolju nakon što je prije godinu dana podvrgnuta operaciji koljena.

"Izuzeno sam ponosna i prilično zadovoljna, s obzirom što sam prošla," kazala je Sharpe čestitavši pobjednici.

"Ona je stroj, ne znam kako to radi. Natjecala se u sve tri discipline i osvojila je postolje u sve tri", dodala je.

Kanađanka Rachael Karker osvojila je broncu s najboljom vožnjom od 87.75.

REZULTATI:

1. Ailing Eileen Gu (Kina) 95.25

2. Cassie Sharpe (Kan) 90.75

3. Rachael Karker (Kan) 87.75

4. Kelly Sildaru (Est) 87.00

5. Fanghui Li (Kina) 86.50

6. Hanna Faulhaber (SAD) 85.25...


Treći slučaj dopinga za vrijeme Igara

Ukrajinska natjecateljica u bobu jednosjedu Lidiia Hunko bila je pozitivna na zabranjenu supstancu za vrijeme ZOI u Pekingu, objavila je u petak Međunarodna agencija za testiranje. Hunko, koja je završila na 20. mjestu, bila je pozitivna 14. veljače i privremeno je suspendirana.

Ona je treća sportašica koja je bila pozitivna na dopinškoj kontroli tijekom ZOI u Pekingu.

Prije nje na testiranju su bili pozitivni iranski alpski skijaš Hossein Saveh-Shemshaki, te ukrajinska skijaška trkačica Valentina Kaminska.

Medijski najpraćeniji slučaj dopinga, onaj 15-godišnje ruske umjetničke klizačice Kamile Valijeve, dogodio se na nacionalnom prvenstvu u prosincu, ali je na vidjelo isplivao tek za vrijeme ZOI u Pekingu nakon što je u ekipnom natjecanju s ruskom reprezentacijo osvojila zlato, a dozvoljeno joj je da se natječe i u pojedinačnoj konkurenciji gdje je završila na četvrtom mjestu.

Linker
20. svibanj 2024 15:20