Ryoyu Kobayashi

 GEORG HOCHMUTH Afp
ZAVRŠNI ČIN

Japanski kamikaza želi u elitno društvo, u prilici napraviti ono što nitko nije 25 godina

U Bischofshofenu danas u 16.30 sati počinje posljednje natjecanje 72. Novogodišnje turneje
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. siječanj 2024. 12:20

Novogodišnja skakačka predstava približila se kraju, preostao je još samo završni čin. Čin koji bi mogao biti jedan od najuzbudljivijih posljednjih godina jer dvojica glavnih glumaca ulaze na pozornicu gotovo rame uz rame. Nakon tri etape Novogodišnje turneje Četiri skakaonice Ryoyu Kobayashi ima 4,8 bodova prednosti pred Andreasom Wellingerom ili prevedeno u metre - oko 2,6 metara. A to je, dakako, posve dostižno ove subote u Bischofshofenu (16.30 sati).

Nijemac je imao minimalnu prednost poslije Oberstdorfa u kojem je pobijedio i Garmisch-Partenkirchena gdje je bio treći, ali pokazao je određene slabosti u Innsbrucku. Završio je tamo na petom mjestu i omogućio japanskom suparniku, koji je na sve tri dosadašnje stanice bio drugi, da preuzme vodstvo. Kobayashi je sada, dakako, u ulozi favorita, ali ne samo zbog spomenute bodovne prednosti, već i zbog dvostrukog iskustva osvajanja Turneje. Uspije li na Tri kralja obraniti prednost, ući će u odabrano društvo jer dosad su samo petorica skakača osvajala Zlatnog orla tri ili više puta - Janne Ahonen (5), Jens Weißflog (4), Helmut Recknagel (3), Bjørn Wirkola (3) i Kamil Stoch (3).

- Naravno da želim osvojiti Turneju, ali ove sam sezone cijelo vrijeme bio lovac, a sada se moram koncentrirati na obranu prednosti - rekao je 27-godišnjak.

Ryoyu ovdje slavio dvaput

Do početka Turneje bio je tek na šestom mjestu u poretku Svjetskog kupa i imao samo jedno postolje ove sezone. Nitko ga nije svrstavao u red prvih favorita, ali Kobayashi je uvijek posebno inspiriran kad krene novogodišnja pustolovina.

Inspiriran je, naravno, i Wellinger (28) koji nakon olimpijskog zlata u Pjongčangu želi svoj status skakačke legende učvrstiti osvajanjem Turneje.

- Napast ću punim plućima, to je moj moto. Nagazit ću gas - najavljuje Wellinger.

image

Andreas Wellinger

GEORG HOCHMUTH Afp

Bischofshofen mu odgovara, tu je 2017. u kvalifikacijama srušio tadašnji rekord skokom od 144,5 m, a godinu kasnije je bio treći na natjecanju. Međutim, posljednjih je pet puta na ovoj skakaonici gledao u leđa Kobayashiju koji ovdje pamti pobjede iz 2019. i 2022.

Wellingerov zaostatak doista nije velik, ali ipak bode u oči podatak da je posljednji put više od četiri boda minusa uoči zadnje stanice netko nadoknadio prije točno 30 godina. Bio je to Norvežanin Espen Bredesen koji je lovio 12,2 boda zaostatka za Nijemcem Jensom Weißflogom i na kraju slavio s osam bodova prednosti.

Ukupna pobjeda bez pobjede?

Zanimljiv je uoči završnice i pogled njemačkog asa Martina Schmitta, danas komentatora na Eurosportu. On, naravno, nije posve objektivan jer priželjkuje pobjedu sunarodnjaka, ali odaje priznanje i Kobayashiju.

- Ryoyu je u fantastičnoj formi, to nije tajna. I u Bischofshofenu će jako dobro skakati, to brdo mu odgovara. Sigurno neće puknuti pod pritiskom, on je skakač koji postaje jači kad je u dobroj formi. No, isto tako, treba reći da ove sezone ipak nije izvanredan, nije deklasirao konkurenciju kao ranije kad je osvajao Turneju. Dakle, definitivno je pobjediv - rekao je Schmitt.
Istina je, kad je prvi put osvojio Zlatnog orla, Kobayashi je to napravio sa sve četiri pobjede, dok je drugi put je skupio tri slavlja.

Sada ima priliku napraviti ono što je posljednji put uspjelo Janneu Ahonenu - Finac je prije 25 godina osvojio Turneju bez ijedne pojedinačne pobjede. Možda ne zvuči tako impresivno, ali i to se računa.

Linker
28. travanj 2024 10:25