Max Parrot

 MARCO BERTORELLO Afp
JUNAK DANA

Jedna od najčudesnijih priča Olimpijskih igara: ‘Bio sam zdrav, 24 godine, sportaš, i dobio sam rak...‘

Max Parrot prije tri godine se borio protiv opake bolesti, a sad je postao olimpijski pobjednik
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. veljača 2022. 14:46

Prije samo tri godine Max Parrot (27) bio je u bolnici i vodio najvažniju životnu borbu, borbu protiv raka. U ponedjeljak se kanadski snowboarder uspeo na najviši vrh koji je moguće dotaknuti u sportu, postao je olimpijski pobjednik u disciplini slopestyle. Bitka protiv opake bolesti učinila ga je, kaže, boljim sportašem, a u ponedjeljak je u Pekingu to i dokazao.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je u Pjongčangu 2018. osvojio srebrnu medalju, Parrotu je dijagnosticiran Hodgkinov limfom. Prošao je 12 kemoterapijskih tretmana u šest mjeseci, vratio se snowboardingu i manje od godinu dana nakon dijagnoze nastavio s osvajanjem medalja na najvažnijim natjecanjima u svome sportu.

image
BEN STANSALL Afp

- Nikada nije postojala šansa da me rak pobijedi. Ali, sigurno je bilo puno trenutaka u kojima sam se bojao jer ne znaš kako će liječenje funkcionirati. Ne znaš što ti je život spremio - istaknuo je Parrot u emotivnom govoru nakon osvajanja zlata.

- Bio sam zdrav. Imao sam 24 godine. Bio sam sportaš. I dobio sam rak. To dokazuje da se to može dogoditi svakome. Ali raku nikada nisam dao priliku. Svaki dan sam se grčevito borio da ga pobijedim.

image
BEN STANSALL Afp

Danas je, priznaje, puno drugačija osoba nego prije bolesti.

- Puno sam psihički jači. Prolazak kroz 12 tretmana kemoterapije tijekom šest mjeseci vas učini takvim. Više ne uzimam ništa zdravo za gotovo. A cijelo to iskustvo me učinilo i boljim snowboarderom. Sada pokušavam cijeniti svaki dan - od malih stvari ujutro do moje strasti prema snowboardingu. Pokušavam se smijati po cijele dane, a s time onda dolaze i rezultati.

Vratio se još jednom na te najteže mjesece života.

image
BEN STANSALL Afp

- Prije točno tri godine ležao sam u bolnici i nisam imao ni energije, ni mišića. Bili su to najteži trenuci u mojem životu i ponovno stajati ovdje tri godine kasnije na Olimpijskim igrama, baviti se onime što mi je strast, odraditi najbolje natjecanje u karijeri i osvojiti zlato - to je suludo.

Dodao je da se osjećao kao lav u kavezu tijekom liječenja, samo nekoliko mjeseci nakon što je slavio srebro na Igrama u Pjongčangu.

- Nekoć sam život uzimao zdravo za gotovo, sada više ne. Svaki put kad stanem na snowboard, cijenim to puno više nego prije - zaključio je Kanađanin, dodavši da mu je cilj vratiti se iz Pekinga s dva zlata jer nastupa i u disciplini big air.

Linker
28. studeni 2022 12:26