Zrinka Ljutić slavi svoje prvo postolje

 Vladimir Simicek/AFP
POVIJESNI REZULTAT

Kakav dan za hrvatsko skijanje! Nevjerojatna Zrinka Ljutić prvi put na postolju Svjetskog kupa, Leona u Top 5

Ovo je prvo hrvatsko postolje u ženskoj utrci Svjetskog kupa nakon više od 15 godina
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 29. siječanj 2023. 12:13

Znali smo da taj dan stiže i da je njezina afirmacija pitanje vremena. Devetnaestogodišnja Zrinka Ljutić prvi je put u karijeri stala na postolje Svjetskog kupa, osvojivši treće mjesto u slalomu u Špindlerůvom Mlýnu. Povijesni dan hrvatskog skijanja upotpunila je Leona Popović, koja je bila peta.

Zrinka je u drugoj vožnji obranila poziciju iz prve te na kraju zaostala 49 stotinki za pobjednicom Lenom Dürr. Njemica je kreirala malu senzaciju, prekinuvši dominaciju Mikaele Shiffrin. Od Amerikanke je bila brža za šest stotinki.

Više od 15 godina čekala je Hrvatska na postolje u ženskoj utrci Svjetskog kupa. Na rezultatu Ane Jelušić iz Panorame 2007. nalovila se već gusta paučina, ali Zrinka i Leona su od početka sezone sve glasnije najavljivale da stiže njihov trenutak. Stigao je na češkom skijalištu na kojem je Janica Kostelić 2005., u svojoj posljednjoj sezoni, ostvarila prvu veleslalomsku pobjedu. Mala igra simbolike u velikom trenutku karijere obiju djevojaka.

Prije tri tjedna Ljutić je bila u istoj poziciji u Flachauu, gdje je nakon prve vožnje također držala treće mjesto, ali tada je pukla pod pritiskom i odustala. Ovaj put je svaka trunka treme isparila s prvim zavojem u drugoj vožnji. Sjurila se niz stazu "Crni Sveti Petar" odlučno i beskompromisno, sebično čuvajući prednost pred dotad vodećom Swenn Larsson, koja je za stotinku nadmašila Leonu Popović.

Kad se štoperica u cilju zazelenila i pokazala 34 stotinke, u hrvatskom stožeru moglo je početi slavlje. Prvi put u povijesti Hrvatska ima dvije skijašice među pet najboljih, a jednako lijepo djeluje podatak da su i Leona i Zrinka sada među deset najboljih slalomašica svijeta. U borbi za Mali globus Popović drži sedmo, a Ljutić deseto mjesto.

Najava za Svjetsko prvenstvo, koje u Courchevelu i Méribelu počinje 6. veljače, teško da je mogla biti zvučnija. Zrinka i Leona očito su nepogrešivo tempirale formu za vrhunac sezone u Francuskoj, gdje će biti legitimne kandidatkinje za medalju. Nakon toga ih u Svjetskom kupu čekaju još dva slaloma, prvi u Åreu, a drugi u Soldeuu, koji će biti domaćin finala.

Špindleruv Mlyn, slalom (Ž), rezultati:

1. Lena Dürr (Njem) 1:30.91

2. Mikaela Shiffrin (SAD) +0.06

3. Zrinka Ljutić (Hrv) +0.49

4. Anna Swenn Larsson (Šve) +0.83

5. Leona Popović (Hrv) +0.84

6. Franziska Gritsch (Aut) +1.55

7. Laurence St-Germain (Kan) +1.62

8. Paula Moltzan (SAD) +1.76

9. Michelle Gisin (Švi) +1.89

10. Maria Therese Tviberg (Nor) +2.05


Druga vožnja, uživo:

>>> Zrinka je na kraju treća, Leona peta! Bravo, djevojke!!!

>>> Nevjerojatna drama u Špindleruvom Mlynu. Dürr je izvela nemoguće i pobijedila Mikaelu Shiffrin! Amerikanka je druga u cilju sa šest stotinki zaostatka.

>>> Na startu je još samo Shiffrin. Amerikanka napada 86. pobjedu i rekord Ingemara Stenmarka.

>>> Dürr je također odradila perfektnu vožnju i pomaknula Zrinku na drugo mjesto. Leona je sada četvrta.

>>> Kakav dan za hrvatsko skijanje. Ostale su još dvije skijašice, Njemica Lena Dürr i Amerikanka Mikaela Shiffrin.

>>> Zrinka Ljutić je prva u cilju!!! Hrvatska nakon 15 godina ima skijašicu na postolju Svjetskog kupa!

>>> Nevjerojatno, Swenn Larsson je nadmašila Leonu za samo jednu stotinku. Na startu je Zrinka Ljutić.

>>> Leona je cijelo vrijeme držala vodstvo, nije napravila nijednu pogrešku i najboljom vožnjom u karijeri osigurala svoj najbolji rezultat u Svjetskom kupu. Slijedi Anna Swenn Larsson.

>>> Kakva briljantna vožnja, Leona Popović preuzima vodstvo sa 71 stotinkom prednosti!

>>> A sada nastup Leone Popović!

>>> Jako loš nastup Vlhove. Napravila je dvije velike pogreške u gornjem dijelu staze, izgubila puno vremena i u cilju je tek osma (+0.69).

>>> Talijanka Gulli je deveta. U startnoj kućici je Petra Vlhová, a onda slijedi Leona Popović!

>>> Ni Slovenka Ana Bucik nije uspjela biti brža od Gritsch. Sa zaostatkom od +1.06 stiže tek na 15. mjesto.

>>> U Špindlerůvom Mlýnu mogla bi biti ispisana povijest. Bude li i danas nedodirljiva, Mikaela Shiffrin izjednačit će se s rekorderom Ingemarom Stenmarkom po broju pobjeda u Svjetskom kupu (86).

>>> Amerikanka Paula Moltzan stiže na treće mjesto, sa 21 stotinkom zaostatka za Gritsch.

>>> Ni Kanađanka St-Germain ne uspijeva ‘skinuti‘ Gritsch. Druga je sa sedam stotinki zaostatka. Austrijanka je zaradila već deset pozicija u odnosu na prvu vožnju i sigurno će biti među 10 najboljih.

>>> Na redu je top 10. Još pet skijašica do nastupa Leone Popović.

>>> Prije nastupa Švicarke Gisin, koja je u prvoj vožnji bila 11., i dalje je na vrhu Gritsch. Iza nje su Tviberg i Huber.

>>> Ništa od češkog slavlja. Dubovská je trenutačno sedma.

>>> Švicarka Meillard i Talijanka Rossetti izgubile su prednost iz prve vožnje i stižu na deveto, odnosno šesto mjesto. Slijedi uzbuđenje za domaće navijače jer je na startu Martina Dubovská.

>>> Redoslijed nakon prvih 15 skijašica u drugoj vožnji: Gritsch, Tviberg (+0.50), Hector (+0.63).

>>> Njemice Aicher i Hilzinger nisu uspjele ‘skinuti‘ Gritsch. Slijedi još nastup Sare Hector, a onda najboljih 16 iz prve vožnje.

>>> Dojam u austrijskoj reprezentaciji popravlja Franzsika Gritsch. Preuzela je prvo mjesto sa 50 stotinki boljim vremenom od Tviberg.

>>> Austrijanke opet nemaju svoj dan. Katharina Truppe je druga, a njezina imenjakinja Katharina Liensberger, aktualna svjetska prvakinja i srebrna s Olimpijskih igara, stiže tek na šesto mjesto.

>>> Promjena na vrhu. Norvežanka Maria Therese Tviberg nadmašila je Della Meu za 51 stotinku.

>>> Della Mea je i dalje vodeća, iza nje su Kanađanka Smart i Švicarka Stoffel.

>>> Nakon prve tri skijašice u drugoj vožnji, u vodstvu je 24-godišnja Talijanka Lara Della Mea.

>>> Postavljač staze u drugoj vožnji je njemački trener Markus Lenz.

>>> Prva će se niz stazu spustiti Njemica Andrea Filser, koja je za Shiffrin zaostala 2.92 sekunde. Zrinka Ljutić nakon prve vožnje drži treće, a Leona Popović peto mjesto.

Linker
24. travanj 2024 11:23