Borna Rendulić

 INSTAGRAM
VELIKI TRANSFER

Kakva prilika za Hrvata! Zabio hat-trick pa potpisao za jedan od najboljih klubova Europe

Borna Rendulić jedini je hrvatski hokejaš koji je zaigrao u NHL-u, a sad ide u SKA Sankt Peterburg
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 11. listopad 2023. 10:48

Borna Rendulić (31) novi je igrač SKA iz Sankt Peterburga, objavio je klub na društvenim mrežama. Riječ je o trampi u kojoj je u suprotnom smjeru, odnosno u Rendulićev dojučerašnji Soči, otišao Marat Khusnutdinov.

Netom prije transfera, Rendulić je briljirao u pobjedi Sočija nad Torpedom (5:2) u okviru 15. kola ruskog prvenstva. U toj je utakmici Hrvat obilježio svojim prvim hat-trickom u KHL-u, zbog čega je zaradio nagradu za najboljeg igrača tjedna. S devet golova i šest asistencija u 16 odigranih kola, Rendulić je bio najbolji strijelac Sočija u tekućoj sezoni.

Radi se o igraču koji je nedvojbeno najbolji hrvatski profesionalni hokejaš.

Svoj profesionalni razvoj Zagrepčanin je počeo u matičnom klubu Medveščaku. Kako bi se dodatno razvio i pogurao karijeru na višu razinu, 2008. je potpisao ugovor s Porin Ässätom, gdje je igrao za U18 i U20 momčadi. Zatim je 2011. godine uslijedila posudba u Medveščak, a onda je u Finskoj igrao za različite druge klubove prije nego li je ispisao povijest.

Godine 2014. je, naime, završio na radaru NHL momčadi Colorado Avalanchea koji ga je potom i doveo u svoje redove. Postao je prvi igrač rođen u Hrvatskoj koji je potpisao profesionalni NHL ugovor. Sezonu 2014./15. započeo je s Lake Erie Monstersima, AHL podružnicom Colorada, nakon što je sudjelovao u trening kampu i predsezoni s Avalancheom. Prvoj momčadi se pridružio u prosincu iste godine uslijed brojnih ozljeda unutar ekipe, a svoj prvijenac u NHL-u postigao je 31. prosinca 2014.

Nažalost, zbog loma potkoljenice, Rendulić je dugo bio van stroja, a nakon što mu je istekao ugovor 2016. godine u Avalancheu su odlučili kako neće produživati suradnju.

Ipak je ostao u NHL-u, a priliku mu je omogućio jednogodišnji ugovor s Vancouver Canucksima. Nakon razlaza s Canucksima, uz samo jedan nastup u NHL-u za franšizu, Rendulić se odlučio vratiti u Europu, potpisavši jednogodišnji ugovor s klubom finske Liige, Lahti Pelicans.

U svom povratku u Ligu nakon tri godine postigao je pet golova u prvih 14 utakmica sezone 2017./2018. Međutim, Rendulić je napustio Ligu prije početka prijelaznog roka kako bi se pridružio ruskom Vityazu u listopadu 2017.

Bio je vrlo produktivan tijekom svog mandata s timom Moskovske regije, ukupno postigavši 21 gol i isto toliko asistencija u sezonu i pol koliko je imao ugovor s Vitjazom. Međutim, nakon druge sezone tamo, ugovor nije obnovljen unatoč tome što je sezonu završio kao šesti strijelac momčadi.

Nakon nastupa za Vitjaz, Rendulić je sljedeće četiri sezone proveo u Europi, od toga tri sezone za Adler Mannheim iz DEL-a i jednu godinu za Orebro u najvišoj švedskoj ligi. Međutim, nakon sezone 2022./23 u Njemačkoj, odlučio se za povratak u Rusiju.

- Posljednje četiri sezone igrao sam u Europi i cijelo to vrijeme postojala je želja da se vratim u KHL. Iz Sočija sam dobio ponudu koja me u potpunosti zadovoljila. Odlučio sam da je to dobro mjesto da još jednom isprobam svoje sposobnosti u KHL-u i pokušat ću ovdje pokazati sve za što sam sposoban - komentirao je Rendulić svoj povratak u ligu.

Povratak je sada dobio novu stepenicu u karijeri. SKA, koji se trenutačno nalazi na 7. poziciji na Zapadu, Rendulić će pokušati dignuti još više prema vrhu.

Linker
27. travanj 2024 23:57