Ryoyu Kobayashi

 CHRISTOF STACHE Afp
SPEKTAKL U GARMISCHU

Kobayashi za dvije desetinke boda bolji od Eisenbichlera, Slovenac doskočio do prvog postolja karijere

Iako je skoćio čak osam metara dalje u drugoj seriji, Eisenbichler je zanemario tehniku.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 01. siječanj 2022. 17:10

Ryoyu Kobayashi je nakon Oberstdorfa pobijedio i u Garmisch Partenkirchenu, dakle, drugoj od četiri etape 70. izdanja "Vierschaanzentournee", čuvene turneje Četiri skakaonice. Japanac je za samo dvije desetinke bodova nadmašio Nijemca Markusa Eisenbichlera, bilo je 291,2 prema 291,0 bodova, makar je Eisenbichler u drugoj seriji letio čak osam metara dalje (143,5 – 135,5), ali je pritom zanemario tehničku dimenziju skakanja, pa suci nisu imali milosti prema njegovom nezgrapnom stilu. Kobayashiju je ovo bila sedma pobjeda na turneji Četiri skakaonice, u sezoni 2018-19 je postao treći skakač s pobjedama u sve četiri etape, a godinu dana kasnije je slavio u Oberstdorfu. S deset pobjeda su rekorderi Jens Weissflog i Björn Wirkola.

Eisenbichler je ostao samo pola metra kraći od rekordnog skoka Davida Kubackija od prošle godine, nije mu pomoglo. Kao ni da je jedini oba puta letio preko 140 metara. Uz njega je tu magičnu duljinu dohvatio Kobayashi u prvom skoku (143), te Halvor Egner Granerud u drugom skoku (140,5). Norvežanin je s tim skokom napredovao sa 27. na 8. mjesto. Eisenbichler je i prije dvije godine u Oberstdorfu gledao 25-godišnjem Japancu u leđa, tada su svi gledali.

- Imao sam odličan osjećaj na zaletištu, skok je bio sjajan, ali nisam se usudio ići u telemark, jer nisam mogao vidjeti crtu kako treba. Nema veze, jako sam zadovoljan - rekao je Eisenbichler.

Odlično treće mjesto i prvo postolje u karijeri ostvario je Slovenac Lovro Kos. On je uspio spojiti dvije vrlo dobre serije i definitivno je najugodnije iznenađenje. Njemu su 22 godine, nije previše skakao do sada. Veliko razočaranje pred 25.000 gledatelja na domaćem terenu nije mogao skriti vodeći u Svjetskom kupu, Nijemac Karl Geiger. On je završio izvan petorice najboljih, kako u Garmischu, tako i u ukupnom poretku. Vrh, naravno, pripada Kobayashiju s nešto više od 13 bodova prednosti u odnosu na Norvežanina Mariusa Lindvika, dok je treći Lovro Kos.

U Innsbrucku se skače 4. siječnja, a dva dana kasnije je završna etapa u Bischofshofenu.

Linker
02. svibanj 2024 12:11