Leona Popović

 VLADIMIR SIMICEK/Afp
STIŽE NOVA PRILIKA

Leona Popović: U prvoj vožnji nisam se snašla, a onda sam ulovila osjećaj. U nedjelju idem to nadmašiti

Hrvatske skijašice u drugom slalomu u Špindleruvom Mlynu napadaju nove visoke plasmane
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. siječanj 2023. 19:05

Dva potpuno različita nastupa imale su naše skijašice u dvije vožnje osmog slaloma sezone u češkom Špindleruvom Mlynu. Zrinka Ljutić je bila odlična u prvoj vožnji koju je završila na šestom mjestu, a Leona Popović i Mikaela Shiffrin, najbolja skijašica svijeta, imale su najbolje vrijeme druge vožnje. Amerikanki je to osiguralo 85. pobjedu u Svjetskom kupu, a našoj skijašici donijelo skok od čak 13 mjesta, s 20. na pola utrke na 7. na kraju. Zrinka Ljutić je napravila pogrešku na ravnom dijelu druge vožnje, a to je najskuplja pogreška, pa je završila na 29. mjestu.

Šteta zbog druge vožnje Zrinke Ljutić, koja je dva dana ranije proslavila tek 19. rođendan, dok Leona Popović zaslužuje velike čestitke za drugu vožnju jer nije mala stvar imati najbrže vrijeme, a pogotovo odskijati identično vrijeme kao najbolja svih vremena (45.66), koja je još u ovom trenutku u “svemirskoj” formi. Pogotovo zato što ovo nije bila utrka u kojoj se staza “raspadala”, niti je bilo izlijetanja.

Dugo držala vodstvo

Na pola utrke se činilo kako će puno više razloga za zadovoljstvo imati Zrinka Ljutić, koja je još jednom ove sezone sjajno odradila prvi dio posla. Mikaela Shiffrin (48.19), Lena Dürr (+0.29) i Petra Vlhova (+0.46) su se odvojile od ostatka društva (već je četvrta Wendy Holdener imala više od sekunde zaostatka, +1.13), a Ljutić je na 6. mjestu imala sekundu i pol sporije vrijeme od Amerikanke. Od trećeg mjesta i Petre Vlhove mladu Zagrepčanku je dijelila sekunda i 5 stotinki što je puno, a nije ovo bila utrka u kojoj se ispadalo. No, od pete Katharine Truppe bila je sporija tek 2 stotinke, od četvrtke Holdener 38 stotinki.

Leona Popović je na “pola puta” dijelila 20. mjesto sa Švicarkom Nicole Good, a zaostatak za vodećom Shiffrin je bio velikih 2 sekunde i 23 stotinke. No, to je bio zaostatak za Shiffrin, a situaciju je sasvim mijenjao podatak da ju je od osmoplasirane u prvoj vožnji, Šveđanke Anne Swenn Larsson, dijelilo samo 59 stotinki.

Bilo je jasno da ima priliku za značajan popravak plasmana, ali uz uvjet da odlično odskija drugu vožnju. I baš je to naša 25-godišnjakinja napravila. Prvo mjesto držala je sve dok se niz stazu nije spustila 11. nakon prve vožnje, Amerikanka Paula Moltzan, koja je imala 39 stotinke prednosti iz prve vožnje, a do kraja utrke su ju prestigle još samo osmoplasirana Swenn Larsson i prve četiri nakon prve vožnje.

Pogreška na ravnici

Leonina druga vožnja ostala je najbrža sve dok se niz stazu nije spustila Mikaela Shiffrin, ali niti ona ju nije nadmašila nego je izjednačila Leonino vrijeme.

- Nisam se baš dobro snašla u prvoj vožnji, za razliku od Zrinke, ali sam se u drugoj vožnji stvarno super osjećala, super sam skijala i imala sam najbolje vrijeme što mi je donijelo sedmo mjesto s čime sam zadovoljna - kratko je prokomentirala Leona Popović.

image

Zrinka Ljutić

VLADIMIR SIMICEK/Afp

U međuvremenu je Zrinka ljutić odlično krenula u drugu vožnju, na prvom prolazu je mala 37 stotinki prednosti od tada vodeće Moltzan, na drugom identično vrijeme, ali pogreška na ravnom dijelu staze bacila ju je 2 sekunde u zaostatak za Amerikankom. Na kraju je imala najsporije vrijeme druge vožnje (+2.42 iza Popović i Shiffrin) i s ukupno gotovo 4 sekunde (+3.93) završila na 29. mjestu.

- Ja sam imala solidnu... - započela je Zrinka, ali se brzo ispravila...

- Zapravo, imala sam dosta dobru prvu vožnju, pogotovo donji dio, a u drugoj vožnji sam odlično krenula, ali mi se dogodila greška i to na ravnici pa me je koštala jako puno vremena. Nova prilika je u drugom slalomu - mirno je završila Zrinka Ljutić.

Još bolji timski rezultat

Točno onako kako treba, a nadovezala se i Leona...

- Nadam se još boljem rezultatu u drugom slalomu.

I boljem timskom? S time su se obje složile:

- Naravno.

Ove sezone su već točno to napravile. U Leviju je u prvom slalomu Popović bila 10, a Ljutić je izletjela nakon 7. mjesta u prvoj vožnji, da bi dan kasnije obje završile u Top 10 - Popović na 6. mjestu, a Ljutić na 7. Samo da spoje dvije podjednako dobre (odlične) vožnje.

Nikako je se riješiti

Pretplaćena na ‘petnaesticu‘

Leona Popović je od početka sezone u drugoj skupini slalomašica što znači da na utrkama može imati startne brojeve od 8 do 15.

Jasno je da niži startni broj znači prednost (nekad ogromnu ako se staza brzo “raspada”), a situacije kad on nije presudan su doslovno iznimke (primjerice Levi ove godine).

U 8 održanih slaloma Leona je čak 5 puta dobila najlošiji mogući broj 15 (Levi obje utrke, Sestriere, Semmering, Špindleruv Mlyn I), dva puta broj 14 (Killington, Flachau) i jednom 13 (Zagreb).

- Kad sam u prva dva slaloma u Leviju dva puta dobila broj 15 mislila sam da sam ga se riješila do kraja sezone, ali nikako - rekla je naša skijašica kad su se zaredale “petnaestice”, kojih nikako da se riješi.

Najsigurnije rješenje je ulazak u prvu skupinu slalomašica, među one koje startaju od broja 1 do 7, a Popović nije daleko od toga jer je i na startnoj listi slaloma u Svjetskom kupu (različita lista od one koji označava poredak u disciplini u jednoj sezoni) na 9. mjestu (241 bod). Prve ispred nje na listi su Paula Moltzan (266) i Katharina Liensberger (280). (rb)

Linker
24. travanj 2024 02:35