Kobayashi je na završnicu došao sa
66 bodova prednosti ispred Karla
Geigera i na pravi način dovršio posao

 afp
ORAO S DALEKOG ISTOKA

Lijeni i ludi Japanac može postati i najveći svih vremena! Ostvario je snove, a sad mu treba novi motiv

Ryoyu Kobayashi je protekli vikend na Planici ukupnom pobjedom u Svjetskom kupu zaključio sezonu iz snova
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 29. ožujak 2022. 16:26

Od petka do nedjelje je na Planici organizirano - iz perspektive domaćina - općenarodno veselje u režiji slovenskih orlova koji su u prvom pojedinačnom natjecanju letača na završnici Svjetskog kupa u skijaškim skokovima zauzeli prva četiri mjesta, onda odnijeli uvjerljivu pobjedu u momčadskoj konkurenciji te se na kraju pozicionirali od trećeg do sedmog mjesta na posljednjem natjecanju sezone...

Međutim, u srcu slovenske euforije na letaonici braće Gorišek, kao najveća zvijezda u konačnici je isplivao Ryoyu Kobayashi koji je na završnicu došao sa 66 bodova prednosti ispred Karla Geigera u ukupnom poretku Svjetskog kupa, da bi s petim i osmim mjestom osigurao svoj drugi Kristalni globus nakon što je 2019. postao prvi ukupni pobjednik izvan Europe.

image
afp

- Bila je to teška sezona u kojoj nijednom nisam uspio otići kući - rekao je Kobayashi nakon trijumfa.

- Ali isplatilo se, osvojio sam i olimpijsko zlato i Svjetski kup. Oduševljen sam.

Opčinjen brzinama

Iako sumnjamo da je zaboravio, Novogodišnju turneju ovom prilikom nije spomenuo, makar je morao. Naime, Ryoyu Kobayashi je tek šesti skakač - Jens Weissflog 1984., Matty Nykänen 1988., Toni Nieminen 1992., Espen Bredesen 1994. i Kamil Stoch 2018. - u povijesti koji je u istoj sezoni uzeo Turneju, pojedinačno zlato s OI i ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu. A koliko je to teško pokazuje i podatak da je to kroz cijelu karijeru uspio spojiti još samo Thomas Morgenstern, dok veličine kao što su Andreas Goldberger, Primož Peterka, Janne Ahonen, Adam Malysz, Gregor Schlierenzauer, Stefan Kraft i Peter Prevc nemaju pojedinačno olimpijsko zlato, Kazuyoshiju Funakiju nedostaje Svjetski kup, Simon Ammann pak nikad nije odnio ukupnu pobjedu na Četiri skakaonice.

Kobayashi je već u Pekingu postao sedmi s tri najveće titule u svijetu skijaških skokova, s tim da u 26. godini pred sobom ima zajamčena barem još dva olimpijska ciklusa. Makar u ovom sportu nikome ništa nije zajamčeno. Svjestan je toga i Japanac koji je u Svjetskom kupu debitirao tek s punih 19 godina, na svom prvom natjecanju u Zakopanama zauzeo sedmo mjesto, došao potom do bodova u Sapporu i na Planici, da bi na sljedeće čekao dvije godine.

- Priznajem, nekad sam bio lijen - smije se danas Ryoyu, momak koji se ne drži tradicionalnih japanskih principa.

- Može se reći da sam moderan ili još bolje ludi Japanac.

Kao mladić bio je opčinjen brzinama, s prvom ozbiljnijom zaradom prije tri godine kupio je Porsche Cayman...

- Stalno sam mu govorio da mora više raditi, a njemu to nikad ne bi dobro leglo.

Bez svjetskih medalja

Janne Väätäinen je dovoljno iskusan da zna o čemu priča. Negdašnji i sadašnji trener reprezentacije Finske oženio je Japanku i cijelo desetljeće proveo na dalekom istoku, njegovi puleni su između ostalih bili Janne Ahonen i Noriaki Kasai, Kobayashijev klupski kolega.

image
JURE MAKOVEC Afp

- Ryoyu je imao 14 godina kad sam ga prvi put vidio i njegov prirodni talent nikad nije bio upitan.

Opet, talent u skijaškim skokovima nije sve. Niti približno. U toj jednadžbi jednako značajni faktori su upornost i prije svega mentalna snaga. I tek kad se sve to spoji, onda se dobije ovo što je danas Ryoyu Kobayashi, najbolji svjetski skakač na skijama. Koji sad mora pronaći novi motiv.

- U Japanu nitko ne zna osvajača Turneje ili Svjetskog kupa, bitno je samo olimpijsko zlato.

Tako je Kobayashi pričao prije Pekinga, to mu je bila mantra od početka sezone. I zato ćemo tek vidjeti što slijedi, hoće li i nakon što je uzeo sve raditi s jednakim žarom kao posljednjih godina. Iako to “sve” treba uzeti uvjetno s obzirom da sa svjetskih prvenstava ima samo jednu momčadsku broncu, dok nije osvojio nijednu letačku medalju.

Ukratko, Ryoyu Kobayashi ususret 26. rođendanu sljedeće zime (rođen 8. studenog 1996. godine) na dobrom je putu da ga se jednog dana zapamti kao možda i najvećeg svih vremena ili barem uz rame onom koji po mnogima nosi tu “titulu”, pokojnog Mattija Nykänena...

KONAČNI POREDAK SK

1. Ryoyu Kobayashi (Jap) 1621

2. Karl Geiger (Njem) 1515

3. Marius Lindvik (Nor) 1231

4. Halvor Egner Granerud (Nor) 1227

5. Stefan Kraft (Aut) 1069

KOBAYASHIJEVI NAJVEĆI DOMETI

] Olimpijski pobjednik na maloj skakaonici u Pekingu 2022.

] Dvostruki osvajač Svjetskog kupa; 2019. i 2022.

] Dvostruki osvajač Novogodišnje turneje; 2019. i 2022.

] Olimpijsko srebro na velikoj skakaonici u Pekingu 2022.

] 27 pojedinačnih pobjeda u Svjetskom kupu

] Osvajač malog Globusa u letovima 2019.

] Svjetska momčadska bronca na velikoj skakaonici 2019.

Četveromjesečno izbivanje od kuće za 300 tisuća eura

Ryoyu Kobayashi je u Europu iz Japana stigao još u drugoj polovici studenog kad je krenuo Svjetski kup, a kako je planirana siječanjska postaja u Sapporu otkazana zbog pandemije, na daleki istok je otišao tek za ZOI u Pekingu. Četveromjesečno izbivanje od kuće naplatio je pak s 300 tisuća eura, koliko je zaradio od nagrada na natjecanjima.

I na toj ljestvici je Japanac uvjerljivo vodeći jer je drugi Karl Geiger zaradio 190.000, a treći Stefan Kraft oko 170 tisuća eura.

Linker
19. travanj 2024 12:50