Kamila Valijeva

 Anne-christine Poujoulat/afp/profimedia
KONAČNA ODLUKA

Maloljetna ruska klizačica optužena za doping na OI u Pekingu dobila datum saslušanja na CAS-u

Valijeva ne može nastupati na međunarodnim natjecanjima zbog ruske invazije u Ukrajini
Piše: HinaObjavljeno: 23. lipanj 2023. 10:42

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u četvrtak je priopćio da je za rujan odredio saslušanje vezano za slučaj korištenja nedopuštenih stimulativnih sredstava ruske klizačice Kamile Valijeve.

Doping skandal koji je izbio za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 2022. Pekingu, trebao bi dobiti konačan epilog u Lausanni, a za saslušanja je predviđeno razdoblje od 26. do 29. rujna. Cijeli će postupak biti zatvoren za javnost.

"Odluka vijeća CAS-a bit će konačna i obvezujuća, s iznimkom prava stranaka na podnošenje žalbe švicarskom saveznom sudu u roku od 30 dana prema ograničenim proceduralnim osnovama", stoji u priopćenju Suda za sportsku arbitražu.

U veljači 2022., tada 15-godišnja Valijeva oduševila je nastupom na Igrama u Pekingu, kojim je pomogla ruskoj reprezentaciji u osvajanju zlatne medalje u ekipnom natjecanju. Ruska reprezentacija je tada imala status neutralne ekipe, zbog sankcija nametnutih Ruskom olimpijskom odboru zbog sustavnog dopingiranja sportaša.

Nekoliko dana poslije, otkriveno je da je Valijeva 25. prosinca 2021. na državnom prvenstvu bila pozitivna na testiranju, a u njenom je uzorku pronađena zabranjena tvar trimetazidin. Zbog tog je slučaja odgođena dodjela odličja za ekipno natjecanje.

Valijeva je potom nastupila u i u konkurenciji klizačica u kojem je vodila nakon kratkog programa, ali je u slobodnom nekoliko puta pala i završila na četvrtom mjestu.

Disciplinska komisija Ruske antidopinške agencije (RUSADA) u prosincu 2022. je presudila da Valijeva nije bila odgovorna za pozitivan rezultat na testiranju provedenom godinu dana prije i samo je poništila njen rezultat ostvaren na sam dan testiranja.

Ruska antidopinška agencija (RUSADA), Međunarodni klizački savez (ISU) i Svjetska antidopinška agencija (WADA) pojedinačno su uložili žalbe na tu odluku.

WADA u svojoj žalbi traži četverogodišnju suspenziju za Valijevu počevši od 25. prosinca 2021., čime bi njeni rezultati ostvareni u Pekingu bili ništavni. ISU također poziva na suspenziju od 25. prosinca 2021., ali traži da CAS odredi dužinu trajanja zabrane nastupanja za rusku klizačicu, dok RUSADA traži "odgovarajuću kaznu", koja može uključivati ili biti ograničena samo na opomenu.

Valijeva, kao i ostale ruske klizačice, ne može nastupati na međunarodnim natjecanjima zbog ruske invazije u Ukrajini, ali sudjeluje na natjecanjima u Rusiji.

Linker
23. travanj 2024 06:17