Odermatt je tijekom testiranja fizičkih performansi u Red Bullovom trening centru oborio sve postojeće atletske rekorde

 Facebook/Marco Odermatt
SKIJAŠKA MAŠINA

Marco Odermatt srušio Verstappenove rekorde i šokirao ljude u Red Bullu: ‘Bili su zapanjeni‘

Dijagnostičari nisu mogli vjerovati da ne postoji nijedno područje u kojem je Švicarac slab
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 25. listopad 2022. 14:08

Švicarac Marco Odermatt u novoj je sezoni nastavio tamo gdje je stao u prethodnoj. Aktualni osvajač Velikog kristalnog globusa pobijedio je u prvom veleslalomu koji se u nedjelju vozio u Söldenu. Sa 76 stotinki zaostatka u leđa mu je gledao Slovenac Žan Kranjec, a 96 stotinki od njega je bio sporiji Norvežanin Henrik Kristoffersen.

Osobite frustracije mogle su se iščitati na licu bivšeg ukupnog pobjednika Svjetskog kupa Alexisa Pinturaulta. Francuz je, naime, tijekom priprema uložio veliki trud kako bi došao na Odermattovu razinu, ali je veleslalom u Tirolu završio tek na 20. mjestu, zaostavši za nedostižnim rivalom više od dvije sekunde. Prema svemu sudeći, 25-godišnji švicarski skijaš i dalje predstavlja višu dimenziju u odnosu na konkurenciju, a tome doprinosi i činjenica da je ovog ljeta dodatno usavršio svoju tehniku, te da je optimalno fizički pripremljen. Drugim riječima, Odi je u ovom trenutku optimalno podešen skijaški stroj - baš kao što je to nekad bio Hermann Maier.

Feller: On je senzacija

Osvajač malog kristalnog globusa iz prošle sezone u ljetnim je mjesecima, uoči početka nove sezone Svjetskog kupa, radio na tehnici s novim skijaškim trenerom Helmutom Krugom, a njegov napredak u tehničkom aspektu primijetio je i Frank Wörndl, bivši svjetski slalomski prvak iz Crans-Montane 1987., te osvajač srebrne medalje sa Zimskih olimpijskih igara u Calgaryju 1988.

- U Söldenu je manje bio na repovima skija nego u prošlosti, posebno u prvoj vožnji. Većinu prolaza svladao je držeći se mnogo uspravnije, pomaknuo je težište prema naprijed i zbog toga imao kraću točku pritiska nego prošle zime. Vidljivo je da ima veću brzinu od svih ostalih - rekao je 63-godišnjak u analizi za švicarski Blick.

image
Joe Klamar/AFP

Unatoč maloj pogrešci na početku druge vožnje, Odermatt je svejedno bio brži od konkurencije i popeo se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, a Wörndl nije jedini kojeg je impresionirao nastupom u Söldenu.

- On čini da teške stvari izgledaju lagano - oduševljen je bio Felix Neureuther, a slično razmišlja i Manuel Feller:

- Marco je stvarno senzacija!

Kao Herminator u "primeu"

Osim poboljšane tehnike, ono što Odermatta izdvaja u odnosu na sve skijaše jest njegova vrhunska fizička pripremljenost. Tijekom ljeta je na društvenim mrežama nerijetko objavljivao fotografije na kojima trči, vozi bicikl i diže utege, a za njegovu kondicijsku pripremu bio je zaslužan nadareni austrijski fitness trener Kurt Kothbauer, koji je krajem devedesetih u formu doveo i Hermanna Maiera. Legendarnog Austrijanca mnogi stručnjaci još uvijek smatraju najsnažnijim sportašem u povijesti skijanja, ali čini se kako Odermatt u ovom trenutku ne zaostaje za Herminatorovim fizičkim kapacitetima iz "prime timea".

- Kad se radi o maksimalnim vrijednostima snage, Marco već može držati korak s Hermannom u njegovim najboljim danima - istaknuo je Kothbauer u svojoj usporedbi.

Valja spomenuti i da je Odermatt ljetos, tijekom testiranja fizičkih performansi u Red Bullovom trening centru u Thalgau blizu Salzburga, oborio postojeće atletske rekorde, uključujući i one koje postavio svjetski prvak Formule 1 Max Verstappen.

- Ugledni Red Bullovi dijagnostičari bili su potpuno zapanjeni jer nisu mogli pronaći nijedno područje u kojem je Marco slab - zaključio je Kothbauer.

Linker
21. travanj 2024 06:32