Stefan Kraft

 GEIR OLSEN Afp
ZASTRAŠUJUĆA DOMINACIJA

Najbolji skijaš-skakač današnjice sve je bliže legendarnom Nykänenu: ‘Ovo se događa jednom u životu‘

Austrijanac Stefan Kraft slavi svoj treći Veliki globus, koji je osigurao u Vikersundu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 19. ožujak 2024. 09:06

Ima, očito, neka tajna veza Vikersunda i Stefana Krafta. Naime, na istom mjestu, na istoj skakaonici gdje je prije sedam godina (i to skoro na isti datum, 18. ožujka 2017.) postavio i svoj osobni i apsolutni (te još uvijek važeći) svjetski rekord u najdužem letu na skijama - 253,5 metara - austrijski skakač sada je proslavio još jedan veliki trenutak svoje karijere.

Postao je, naime, treći puta ukupni pobjednik Svjetskog kupa u skijaškim skokovima, a makar je zapravo tijek sezone sugerirao da je samo pitanje vremena kada će 30-godišnjak iz austrijskog Pongaua (Salzburg) potvrditi svoj kristalni globus, učinio je to upravo u norveškom hramu skijaških letova.

U prvom od dva nedjeljna natjecanja (budući da je subotnje zbog jakog vjetra prebačeno na dan kasnije) Kraft je u jedinom skoku stigao do pobjede koja ga je ostavila nedohvatljivim za jedinog preostalog konkurenta u borbi za ukupnu pobjedu, Ryoyua Kobayashija.

Bila mu je to 13. pobjeda u 29. natjecanju aktualne sezone, a koji sat kasnije još je svoj učinak "podebljao" drugim mjestom na drugom nedjeljnom nastupu u Vikersundu. Sve zajedno, dakle s preostala dva pojedinačna nastupa na tradicionalnoj završnici sezone na Planici (22. - 24. ožujka), dovoljno za velikih 430 bodova više u odnosu na japanskog konkurenta. Na slovenskoj "velikanki", dakle, preostaje mu samo pobjednička parada...

image
GEIR OLSEN Afp

- Ovo mi je najbolja sezona do sada u karijeri - rekao je Kraft u intervjuu za Kleine Zeitung, iako bi se našlo argumenata da mu je 2016/2017. bila i bolja.

- Je, ta je sezona bila također posebna. Osvojio sam tada dva zlata na Svjetskom prvenstvu u Lahtiju, postavio svjetski rekord, osvojio Raw Air turneju i bilo je to sve nevjerojatno za mene. Međutim, zbog toga kako sam ovu sezonu uspijevao konstantno držati visoku razinu i stići do toliko pobjeda i postolja, ova je sezona malo bolja.

I ove je sezone, inače, osvojio skandinavsku turneju Raw Air, a tome pridružio i zlato u skijaškim letovima iz Kulma, ali svejedno se nije mogao opustiti kroz Svjetski kup.

- Dugo je to bio troboj, jer bio je tu i Nijemac Wellinger, pa je bilo vrlo teško za živce izdržavati, a i jedno sam vrijeme loše spavao, jer mi je Ryoyu dolazio u snove - našalio se Austrijanac.

Naime, sezona mu nije mogla bolje početi - s četiri pobjede na prva četiri natjecanja - ali kad je došao prvi vrhunac sezone, Turneja 4 skakaonice, primat je preuzeo Kobayashi. Jedina utjeha bila mu je pobjeda na kraju Turneje, u Bischofshofenu, makar nije previše ni očajavao jer kao pobjednik Turneje upisao se već "davne" sezone 2014/2015., pa je tu recku imao već u životopisu.

image
GEIR OLSEN Afp

Međutim, onda je došlo SP u letovima, a to je Kraftov teritorij jer od ranije je imao dvije pojedinačne bronce (2016., 2022.), da bi sada uzeo najsjajnije odličje. I onda na krilima toga nastavio dominirati sezonom Svjetskog kupa.

U međuvremenu je pobijedio u Zakopanima, što samo po sebi ne bi bilo ništa senzacionalno, da mu to zapravo nije bio 109. plasman na pobjedničko postolje u karijeri, čime je postao novi rekorder. Nadmašio je, naime, svog uzora Jannea Ahonena (108).

Sada je s još dva postolja u Vikersundu tu brojku podigao do 118. I to većinom s prvim mjestima, pa je zapravo došao i jako blizu rekorda po broju pobjeda u SK. Sada je na 43, odnosno samo tri manje od legendarnog Finca Mattija Nykänena, a deset manje od apsolutnog rekordera, svog sunarodnjaka Gregora Schlierenzauera.

- Ne, i dalje ne vjerujem da ga mogu dostići jer uvijek sam govorio da je to nemoguće. Ni sada mi to nije na pameti, ali evo pokazalo se da kada uloviš pravi zamah, kad pobjede dolaze brzo i u serijama, da se razlika brzo mijenja. No, to se najčešće događa samo jednom u životu. Ja ću dati sve od sebe da ulovim još pobjeda, ali deset je još uvijek velika brojka.

image
GEIR OLSEN Afp

No, s druge strane, Kraftu je svega 30 godina, primjerice, kolega mu iz reprezentaciju Manuel Fettner s 39 skače i dalje solidno. Također, Kraft je već dugo na velikoj pozornici, a od posljednjih deset sezona u čak osam je upisao makar jednu pobjedu. Kao dokaz oličenju konstante stoji i podatak da je jedini čovjek koji je upisao barem jedno pojedinačno postolje u svakoj od posljednjih 12 sezona.

Kroz sve to vrijeme, ovaj skromni Austrijanac skupio je sve moguće medalje i trofeje, postavio rekorde, a za baš potpunu kolekciju nedostaje mu pojedinačno olimpijsko zlato (ili bilo kakva medalja). Ima zato momčadsko zlato iz Pekinga 2022.

Priliku će imati 2026. u Cortini d‘Ampezzo, inače prvim Zimskim OI u Europi od 2006. (Torino).

- Lijepo je imati Igre u Europi, kod kuće, gdje će moći i obitelj doći, navijati, gledati uživo. 2026. će brzo doći, ali vjerujem da ću biti na dovoljno dobroj razini, da će mi tijelo dopustiti da i nakon toga mogu nastaviti te imati i još jedan olimpijski nastup - podvukao je Kraft, ciljajući na Igre 2030. (domaćin se još ne zna).

Inače, s ovim, trećim osvojenim Svjetskim kupom, izjednačio se s još jednim Austrijancem, Andreasom Goldbergerom, dok su ispred, kao četverostruki osvajači kristalnog globusa ostali samo Matti Nykänen i Poljak Adam Malysz.

TROFEJNA RIZNICA

ZOI

Zlato 2022. (momčadski)

SP

Zlato 2017. (mala skakaonica)

Zlato 2017. (velika skakaonica)

Zlato 2021. (velika skakaonica)

Srebro 2015. (momčadski)

Srebro 2017. (mješovito)

Srebro 2019. (momčadski)

Srebro 2019. (mješovito)

Srebro 2021. (momčadski)

Bronca 2015. (mala skakaonica)

Bronca 2017. (momčadski)

Bronca 2019. (velika skakaonica)

Bronca 2021. (mješovito)

Bronca 2023. (momčadski)

SP LETOVI

Zlato 2024.

Srebro 2024. (momčadski)

Bronca 2016.

Bronca 2016. (momčadski)

Bronca 2022.

SVJETSKI KUP

- 3x ukupni pobjednik (2016/17, 2019/20, 2023/24)

- 43 pobjede

- 118 pobjedničkih postolja

SVJETSKI REKORD

253,5 metara (Vikersund, 18. III. 2017)

Linker
04. svibanj 2024 23:06