Aj Ginnis

 LIONEL BONAVENTURE/Afp
GRČKO ČUDO

Najveća priča Svjetskog prvenstva: Sretan sam što sam previše glup pa sam mogao skijati čiste glave

Ginnis je u Chamonixu bio drugi sa startnim brojem 45, a sada ima svjetsko srebro
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 19. veljača 2023. 19:52

AJ Ginnis je u dva tjedna stigao od statusa skijaša čije ime znaju samo drugi skijaši i pažljivi pratitelji skijanja do čovjeka u naslovima. I to ne samo u svojoj Grčkoj.

U Chamonixu, na posljednjem slalomu Svjetskog kupa uoči Svjetskog prvenstva sa startnim brojem 45 osvojio je drugo mjesto, a onda je u utrci za svjetske medalje s brojem 24 doskijao do srebra.

Simpatični Grk je i autor izjave dana...

- Sretan sam što sam previše glup da bih doista registrirao što mi se dogodilo prije dva tjedna pa sam mogao ući u ovu utrku čiste glave i ne razmišljati ni o čemu.

Koliko je rezultatom u Chamonixu iznenadio pratitelje skijanja, toliko nimalo nisu bili iznenađeni skijaši koji s njim treniraju pa nam je tada Samuel Kolega rekao...

- On je na treninzima, a mi dosta često treniramo s njim, uglavnom neuhvatljiv. Bilo je samo pitanje vremena kad će sve posložiti u glavi i odsijati utrku kao treningu.

image
JEFF PACHOUD/Afp

Sad je to napravio dva puta u dva tjedna i donio Grčkoj u kojoj je rođen i gdje je živio do 12. godine (otac mu je Grk, mama Amerikanka) svjetsko skijaško odličje.

- Ova dva tjedna su bila sve što sam ikad sanjao, možda ću nakon sezone doista shvatiti da se to dogodilo, sad još ne mogu.

Alexandros Ioannis, kako mu je puno ime, rođen je u Ateni, otac mu je bio skijaški učitelj i sina je već s dvije godine stavio na skije. Kad je imao 12 godina obitelj se zbog očevog posla preselila u Austriju, tri godine kasnije u maminu domovinu, a on je postao dio čuvene Green Mountain Valley skijaške škole u Vermontu.

Sa 17 godina je ušao u američku reprezentaciju, osvojio je broncu na juniorskom SP, ali pet operacija koljena bila su preveliki uteg idućih godina. No, on nije želio odustati od skijanja ni kad su Amerikanci 2018. ukinuli financiranje slalomske ekipe, a dvije godine kasnije prihvatio je ponudu Grčke da skija za njih. Odluka koja se isplatila i njemu i Grcima.

image

AJ Ginnis čestita Henriku Kristoffersenu

LIONEL BONAVENTURE/Afp

- Bože, ovo je naša prva svjetska medalja na ledu ili snijegu, za mene je to uspomena, ali za Grčku je ispisivanje povijesti. Ja nemam pritisak, skijam za Grčku i skijam opušteno.

Zanimljivo, Kristoffersen i Ginnis su nakon osam godina ponovo zajedno na postolju. Naime, na juniorskom SP 2015. na kojem je Grk bio brončani u slalomu, Kristoffersen je kao i u nedjelju u Courchevelu osvojio zlato.

Linker
20. travanj 2024 04:18