Lindsey Jacobellis

 JEWEL SAMAD Afp
NAPOKON ZLATNA!

Napravila veliku glupost i ostala bez pobjede, a onda je 16 godina kasnije konačno dočekala taj naslov

Iskupljenje u Pekingu. Nagrađena je tim zlatom koje je davno trebalo završiti oko njezina vrata
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. veljača 2022. 18:18

Lindsey Jacobellis 16 je godina čekala iskupljenje, 16 je godina odrađivala “kaznu” za pogrešku, odnosno glupost koju je napravila u Torinu. Glupost koja joj je odnijela zlatnu medalju i donijela joj “samo” srebro.

Napokon, četiri olimpijska ciklusa kasnije, s 36 godina na leđima, nagrađena je tim zlatom koje je davno trebalo završiti oko njezina vrata. Jacobellis je pobijedila u krosu, postavši najstarija osvajačica medalje u snowboardu u olimpijskoj povijesti. Pomalo nevjerojatno zvuči, ali Amerikancima je to prvo zlato na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Prije 16 godina u Torinu Jacobellis je imala sve u svojim rukama. Imala je uvjerljivo vodstvo u finalu discipline u kojoj su četiri natjecatelja rame uz rame utrkuju na zahtjevnoj stazi punoj skokova. Na pretposljednjem skoku se tada mlađahna snowboarderica odlučila malo praviti važna jer imala je ogromnu prednost, zlato je bilo nadohvat ruke i što bi moglo poći po zlu? Pokušala je u skoku izvesti jedan trik, ali loše je to napravila, pala je i dopustila Švicarki Tanji Frieden da je prestigne.

Godinama je Jacobellis bila dominantna figura snowboard-krosa, osvojila je ukupno pet pojedinačnih naslova svjetske prvakinje i deset zlata na X Igrama, ali olimpijsko zlato joj je stalno izmicalo iz ruku. U Vancouveru i Sočiju je pala u polufinalu, a prije četiri godine u Pjongčangu vodila je u većem dijelu finalne utrke, da bi na kraju za dlaku ostala bez postolja.

I kada se već činilo da njezina olimpijska priča neće imati happy end, Jacobellis je u Pekingu dočekala najveći trenutak karijere. I iskupljenje za ono što se dogodilo prije 16 godina. Opet je vodila od starta do cilja, ali ovaj put je, znatno iskusnija, odustala od trikova i odjurila do pobjede ispred Francuskinje Chloe Trespeuch i Kanađanke Meryete Odine.

- Nisam razmišljala o Torinu, samo sam se htjela zabaviti, jer ovo mi je bio peti nastup na olimpijskim igrama. I jednostavno se dogodilo da su se sve zvijezde ovaj put poredale za mene, da ovo bude moj dan. Ovo je nevjerojatno jer je razina na kojoj su ostale djevojke danas puno viša nego prije 16 godina - rekla je Amerikanka.

Torinski gaf uvelike joj je obilježio karijeru, ali njoj je to iskustvo, priznaje, puno pomoglo: - To me je stvarno oblikovalo u osobu kakav jesam. Držalo me gladnim i natjeralo me da se borim - zaključila je Jacobellis.

Linker
25. travanj 2024 04:05